Slovenija
72080 ogledov

Danes velika sprememba, a pozor, te omejitve ostajajo

koronavirus Saša Despot
Pozor, zbiranje na javnih površinah je še vedno prepovedano.

Sinoči so z Brda pri Kranju prišle dobre novice, vlada je namreč sprostila številne omejitve. Na podlagi predlogov zdravstvenih strokovnjakov Ministrstva za zdravje je sprejela načrt ponovnega vzpostavljanja prostega gibanja ter zagona številnih dejavnosti v naslednjih dneh, tednih in mesecih.

Tako se z današnjim dnem odpravlja splošna omejitev gibanja na občine, od ponedeljka dalje pa sledi postopen zagon nekaterih drugih aktivnosti.

Janez Janša Odprava omejitev Slovenija Janša: Skupaj skušajmo vplivati tudi na peščico nerazumnih zanikovalcev virusa

Zbiranje na javnih površinah še vedno prepovedano

A pozor, zbiranje ljudi na javnih površinah je še vedno prepovedano. Izjema je dostop do storitev, ki jih je vlada že ali jih še bo sprostila, prav tako je že pred časom omogočila izvajanje športnorekreacijske dejavnosti individualnega značaja.

Janša je sinoči napovedal, da zborovanja in druge množične prireditve ter velika športna tekmovanja ne v Sloveniji ne drugod po Evropi zelo verjetno ne bodo mogoči vse do odkritja in splošne uporabe cepiva ali zdravila za covid-19.

Še vedno ostaja prepoved gibanja, dostopa in zadrževanje na javnem kraju, se pa v okviru izjem iz odloka dovoljuje gibanje.
- skupinam oseb, če gre za ožje družinske člane ali člane skupnega gospodinjstva in če je mogoče ob tem gibanju zagotoviti varno razdaljo do gibanja podobnih skupin ali posameznikov,
- skupinam sodelavcev do največ pet oseb, če uporabljajo skupni osebni transport za prevoz na ali iz dela ali so vpoklicani za opravljanje nalog v okviru Civilne zaščite.

frizer NIJZ Slovenija To so navodila za obisk frizerjev in ostalih salonov

Pri gibanju in zadrževanju na zaprtem javnem kraju, trgovine, lekarne,  kjer se izvajajo z odlokom dovoljene storitve, upoštevati ohranjanje varne razdalje do drugih oseb, obvezna je uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela (šal, ruta ali podobna oblika zaščite, ki prekrije nos in usta) ter razkuževanje rok. Razkužila mora zagotoviti ponudnik storitev.

Simona Kustec Lipicer Sprostitev ukrepov Slovenija Ministrica: V šole postopoma 18. maja

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Pikolo 10:57 30.april 2020.

    Enim ni nikoli prav. Če je blokada ni vredu, če sprostijo, ni v redu. Kaj jepotem sploh v redu?

  • popokatopetl 10:17 30.april 2020.

    > "Po praznikih bomo, glede na precejšnje sprostitve ukrepov, čutili posledice - zagotovo se bo povečalo število okuženih, pa boste spet zapirali občine." ------------------ Seveda je smiselno, ker bodo grdo usekale gospodarske posledice, pa smrti zaradi nedelovanja zdravstvene preventive. Ja ...prikaži veča število okužb se bo dvignilo, lose-lose situacija. Ampak upajmo da se v razumnem času prekužimo in eksplozivna epidemija izzveni. Žal bolj verjetno v razumnem času kot cepivo.

  • munja 09:16 30.april 2020.

    Po praznikih bomo, glede na precejšnje sprostitve ukrepov, čutili posledice - zagotovo se bo povečalo število okuženih, pa boste spet zapirali občine. Ne vem, če je to smiselno.