Slovenija
7805 ogledov

Janša: Skupaj skušajmo vplivati tudi na peščico nerazumnih zanikovalcev virusa

Janez Janša
Od četrtka ne bo več splošne omejitve gibanja na občine, od ponedeljka pa sledi postopen zagon številnih aktivnosti.

Premier Janez Janša je v nagovoru državljanov okvirno predstavil rahljanje ukrepov, ki jih bo mogoče opravljati ob upoštevanju navodil zdravstvene stroke.

"Po dolgih tednih omejevanj gibanja in številnih aktivnosti javnega življenja smo prišli do pomembnega obrata. Podatki pristojnih institucij kažejo, da se je število aktivno okuženih ter obolelih s koronavirusom v Sloveniji zmanjšalo do stopnje, ki omogoča sprejem načrta postopne odprave omejitev za predvidljivo prihodnost," je v nagovoru izpostavil premier Janša.

Na podlagi predlogov zdravstvenih strokovnjakov ministrstva za zdravje je tako vlada danes sprejela načrt ponovnega vzpostavljanja prostega gibanja ter zagona številnih dejavnosti v naslednjih dneh, tednih in mesecih. Nekateri datumi v načrtu so fiksni, drugi lahko zgolj okvirni, je izpostavil Janša.

Že z jutrišnjem dnem, torej s 30. aprilom, se odpravlja splošna omejitev gibanja na občine, od ponedeljka dalje pa sledi postopen zagon številnih aktivnosti, ki jih bo mogoče opravljati ob upoštevanju navodil zdravstvene stroke.

"Zborovanja in druge množične prireditve ter velika športna tekmovanja ne v Sloveniji ne drugod po Evropi zelo verjetno ne bodo možna vse do odkritja in splošne uporabe cepiva ali zdravila za COVID19," je pri tem še omenil premier.

Načrt postopnega sproščanja omejitev bo podrobneje predstavljen jutri.

frizer NIJZ Slovenija To so navodila za obisk frizerjev in ostalih salonov

Janša je še izpostavil: "Ob tej pomembni etapni zmagi v boju z epidemijo se predvsem zahvaljujem vsem vam, spoštovani rojaki, ki ste z upoštevanjem navodil in omejitev preprečili širjenje virusa. Slovenija je tako po vaši zaslugi med vsemi sosedami žariščne države Italije najuspešnejša. Še bistveno bolj pomembno pa je, da ste s svojim odgovornim ravnanjem preprečili na stotine smrti kot posledico COVID19 in zlom zdravstvenega sistema, ki bi lahko tem žrtvam dodal še tisoče drugih zaradi nemožnosti zdravljenja mnogih ostalih bolezni ali poškodb. Samo v našo sosednjo državo poglejmo in bomo videli, kaj nam je grozilo."

Dodal je še, da epidemija še ni premagana in zato naproša za odgovorno ravnanje v prihodnjih dneh in mesecih. "Skupaj skušajmo vplivati tudi na tisto peščico nerazumnih zanikovalcev virusa, ki s svojim neodgovornim obnašanjem ogrožajo vaše zdravje in življenja. Pozivam tudi pristojne institucije, da v skladu s svojimi pooblastili dosledno preprečujejo ogrožanje zdravja in splošne varnosti."

Premier je v svojem nagovoru izpostavil še, da je Slovenija trenutno med najuspešnejšimi državami v boju z epidemijo. "Po vaši zaslugi. Zaradi hitre priprave obeh proti korona zakonskih paketov tudi med gospodarsko in socialno manj prizadetimi. Nadaljujmo po tej poti. Hvala in ostanite zdravi."

Vrtec Koronavirus Slovenija "Kako naj bo delo vzgojiteljice varno, če ji otrok kiha v obraz"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 21
  • Avatar Leon
    Leon 15:23 30.april 2020.

    Nocoj bodo zagoreli kresovi vseh zavednih Slovencev ! Vsak po svojih možnostih ! Pomemben je upor zoper vse ,ki zatirajo naroda . ...prikaži veče ,ki zatirajo naroda .

  • Avatar praufo
    praufo 13:59 30.april 2020.

    ja, virusi majo vsega še polno glavo, predvsem pa kacina in medijev ... pametnejši odneha ... pa sej ne mormo bit skoz na tabletih za živce, tako kot so nekateri vladajoči navajeni ... ne vem , mal je še treba ...prikaži več žvet, sej po živlenju te itak čaka smrt, ... in tega se vsi bojijo , tako kot si se rodil, bo tudi umrl, kaj tukaj ni jasno ... aja korona smrt, jah, jah , jah

  • Avatar Leon
    Leon 10:30 30.april 2020.

    Državni zbor je ob koncu izredne seje opravil obravnavo dveh zakonskih predlogov, ki bi omogočila pregon oz. omejitev delovanja t. i. vard Branko Grims iz SDS je opozoril, da se varde napačno označuje kot paravojaške enote, čeprav gre le za ...prikaži veča politično nastopaštvo. Prepričan je tudi, da tovrstno samorganiziranje ljudi zasleduje popolnoma legitimen cilj, to je pravico do samoobrambe. "Če namreč država ne poskrbi za varnost, potem imajo ljudje vso pravico, da zanjo poskrbijo sami," je dejal.