Slovenija
21660 ogledov

To so navodila za obisk frizerjev in ostalih salonov

frizer
NIJZ je pripravil priporočila za opravljanje frizerskih, kozmetičnih in masažnih storitev, ki se bodo vnovič lahko opravljale od ponedeljka.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) s strani frizerjev zahteva, da stranke naročajo po telefonu in naj storitve opravljajo ob točno določenem terminu, čakanje v salonu z izjemo spremljevalcev otrok in invalidov ni dovoljeno.

Frizerji in ostali naj stranke preverjajo

NIJZ izvajalcem storitev nalaga tudi, naj večer pred ali zjutraj na dan storitve pri naročenih strankah preverijo, ali je njihovo zdravstveno stanje primerno ali imajo znake okužbe dihal in ali živijo s kom v gospodinjstvu, ki ima znake okužbe dihal, je v izolaciji oziroma v karanteni. V primeru pozitivnega odgovora naj stranko do nadaljnjega zavrne.

Tudi pri obisku kozmetičnih, frizerskih in masažnih salonov ostajajo v veljavi splošni ukrepi samozaščite, obvezno razkuževanje rok in nošenje zaščitne maske, za zaposlene tudi uporaba vizirja. V salonih naj bo le toliko strank, kolikor jih lahko naenkrat postrežejo. Minimalna razdalja med delovnimi območji naj znaša najmanj dva metra, stik med stranko in izvajalcem dejavnosti pa naj bo čim manjši, seveda kolikor to narava dela dopušča.

Vrtec Koronavirus Slovenija "Kako naj bo delo vzgojiteljice varno, če ji otrok kiha v obraz"

Obvezno razkuževanje

Pri vseh treh dejavnostih je obvezno tudi sprotno razkuževanje delovnih površin in pripomočkov, uporaba pralne zaščitne opreme oziroma zaščite za enkratno uporabo na delovnih površinah, ki se jih težko razkuži, ter vsaj enkrat dnevno temeljito prezračevanje in razkuževanje prostora.

NIJZ v svojih navodilih določene storitve tudi odsvetuje. Frizerskim salonom tako začasno odsvetujejo oblikovanje obrvi, barvanje trepalnic in urejanje brade. Obvezno bo tudi pranje las s šamponom v frizerskem salonu, že pred tem pa naj si s šamponom doma lase operejo tudi stranke.

V kozmetičnih salonih pleksi pregrade?

V kozmetičnih salonih navodila zahtevajo od izvajalca tudi, da pri negi nohtov ter odstranjevanju dlak na nogah in rokah, kjer ni mogoče zagotavljati zadostne medsebojne razdalje, med izvajalcem in stranko namesti zaslon iz pleksi stekla z odprtino. Ta zaslon za vsako stranko obrišejo z razkužilom. Do umiritve epidemije odsvetujejo ličenja obraza, podaljševanje trepalnic ter izvajanje postopkov permanentnega ličenja.

Janez Janša Slovenija Janša: To se lahko zgodi jeseni

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
 • kapibara1 10:00 01.maj 2020.

  Varnostna razdalja, a iz Štejerske pa se lahko 5 različnih oseb iz različnih vasi, vozi v avtu 1-1 in pol ure v Ljubljano..

 • jerneja45 09:10 30.april 2020.

  Eni zaradi varnostnih razdalj ne bodo mogli začeti svoje dejavnosti. Kako naj kozmetičarka skozi odprtino v pleksiju nudi kvalitetno nego obraza. To je tako, kot da ližeš sladoled skozi steklo.

 • Avatar Kolmeressa
  Kolmeressa 00:54 30.april 2020.

  Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite –– B­r­ed­h­ot­.­C­om

Sorodne novice