Slovenija
21602 ogledov

Tako boste lahko unovčili bone svojih sorodnikov

Prenova hotelskih sob in apartmajev Žurnal24 main
"Povpraševanje slovenskih gostov ne le v hotelih ampak tudi v manjših ponudnikih se izjemno povečuje. To kaže, da je bila naša odločitev prava," je na novinarski konferenci dejal minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.

Bon se ne deduje, nekdo drug pa ga lahko unovči na podlagi izjave, ki bo določena v uredbi, ki je vsebinsko že pripravljena. "Uredba je vsebinsko praktično nared, potekajo še zadnja usklajevanja s finančno upravo. Potem bodo lahko povedali datum, od kdaj so unovčljivi," je povedal Počivalšek. Točnega datuma ni povedal, je pa dejal, da pričakuje, da bo to že v začetku junija in ne šele konec meseca, kot je napovedoval njegov državni sekretar Simon Zajc.

Prenosljivi bodo boni do drugega kolena v ravni vrsti, to je od starih staršev do vnukov ter med partnerji tudi v izvenzakonskih skupnostih. Ni potrebno, da cela družina porabi vse bone pri enem ponudniku, je povedal Počivalšek. Poudaril je, da bonov ni mogoče unovčiti pri ponudnikih avtodomov ali za najem jaht in ladij.

Na vprašanje, ali bo v primeru drugega vala rok veljavnost bonov podaljšana, je Počivalšek odgovoril, da pričakuje, da drugega vala zaradi vseh zaščitnih ukrepov ne bo.

Upravičenci so osebe s stalnim bivališčem v Sloveniji dne 13. marca 2020. Kdor bo letos dopolnil 18 let, bo prejel 200 evrov, mladoletniki pa 50 evrov.

Počivalšek občine poziva, naj izdajo občinske turistične bone

"Veliko bo odvisno od nas, da bom opozorili na zlorabe in nedopustne prakse. Podjetje, ki je bilo izpostavljeno, je dvojno ponudbo že umaknilo, to si želimo. Presenečen sem, da nekateri ponudniki želijo zlorabiti uvedbo bonov, to je absolutno nesprejemljivo ravnanje in trg bo prvi, ki bo kaznoval tistega, ki bo poskušal zlorabiti zaupanje gostov, s tem bo ogrozil lastna delovna mesta," je povedal Počivalšek. 

"Potrudite se za domačega gosta, to je najdragocenejši gost, gostom pa svetujem, da se ne usmerijo le v turistična središča, ampak obiščejo tudi skrite bisere. Izkoristite ga dobro, gre za dober namen, podpiramo slovenske ponudnike turističnih storitev. Pomagajmo turističnemu gospodarstvu preživeti," je dejal minister in  občine pozval, da tudi same vzpostavijo bone na svojem lokalnem območju.

Rok za vračilo denarja so podaljšali

Prvotni rok refundacije osem dni je bil v predlogu zakona podaljšan na 30 dni. "Za zdaj predvidevamo, da bo država bone refundirala dvakrat mesečno, to moramo še uskladiti s finančno upravo, trudimo se, da bi bili ti roki čim krajši," je pojasnil minister in ponovil, da se od bona ne plača dohodnina niti ne šteje kot prihodek, ki bi se upošteval pri ugotavljanju upravičenosti do pravic iz javnih sredstev (npr. otroškega dodatka, štipendij in podobno).

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 9
  • Avatar Carnilitta
    Carnilitta 01:14 30.maj 2020.

    Dobrodošli na najboljšem spletnem mestu za zmenke - B︆︆︆︆r︆︆e︆︆d︆︆︆︆h︆︆o︆︆t︆︆︆︆.︆︆︆︆C︆︆o︆︆m

  • Petea 19:38 29.maj 2020.

    V Kranjski gori se pa še ne morejo odločit.

  • Petea 19:38 29.maj 2020.

    Na Rogli je možno bone koristiti samo za nočitev brez zajtrka.