Slovenija
1558 ogledov

Tako daleč je digitalna prenova slovenskega šolstva

pouk Profimedia
Letošnjega aprila so na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje napovedali digitalno preobrazbo šolstva, za katero so skupno namenili skoraj 35 milijonov evrov. Kako kaže danes?

Pri Žurnal24 smo že aprila pisali, da se slovenskemu šolstvu kmalu obeta posodobitev. Služba za digitalizacijo izobraževanja namreč načrtuje digitalno preobrazbo šolskega sistema do leta 2026, pri čemer so v ospredju tako digitalne kompetence kot tudi uporaba nove tehnologije med poukom. Če je bilo takrat govora predvsem o teoriji, za kar so organizirali tudi novinarsko konferenco, nas je zanimalo, če je posodobitev vidna tudi že v praksi.

pouk | Avtor: Profimedia Profimedia
Vodja Službe za digitalizacijo izobraževanja, dr. Igor Pesek, je takrat dejal, da cilj ni tehnologija, ampak dvig znanja in kompetenc: "Za to potrebujemo celovit pristop, drugače bomo zamudili priložnost." Poleg uporabe umetne inteligence v šolstvu se pričakujejo sistemske spremembe, prenova učnih načrtov pa naj bi že potekala. 

Na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje (MVI) so nam dejali, da prenovo pripravljajo in skupaj z izvajalci nekatere projekte že izvajajo. Ta vključujejo različna področja digitalnega izobraževanja skladno z Akcijskim načrtom digitalnega izobraževanja – ANDI 2027, ki je bil sprejet lansko leto.

Učiteljica v razredu Slovenija V naše šole bi radi vpeljali to novost

Na MVI povedo, da je trenutno v izvajanju projekt Digitrajni učitelj, v katerem se bo začelo usposabljanje učiteljev za dvig digitalnih kompetenc in temeljnih vsebin računalništva in informatike, kompetenc za trajnostni razvoj in finančne pismenosti. Cilj projekta je uspešno usposobiti najmanj 20.000 strokovnih in vodstvenih delavcev v vzgoji in izobraževanju. Za to je predvidenih trinajst izobraževalnih dni, od tega jih je enajst namenjenih digitalnim kompetencam in temeljnim vsebinam RIN, en dan kompetencam za trajnostni razvoj in en za finančno pismenost.

Na ministrstvu sporočajo, da bodo kmalu začeli še z izvajanjem eksperimentalnih projektov, ki bodo podprla celovit razvoj digitalnih kompetenc in temeljnih znanj računalništva ter informatike učečih. "Sočasno poteka nadgradnja optičnega omrežja IR Optika, posodobitev LAN omrežij in opremljanje šol z opremo, ki je pomembna za bolj učinkovito izvajanje pouka, kot so robotske roke, STEM kompleti in druga," nam razkrijejo na ministrstvu. Na tem mestu izpostavijo projekt eTorba, v sklopu katerega nastaja enoten nacionalni portal za dostop do kakovostnih elektronskih učnih gradiv. "V nadaljevanju bomo razvijali aplikacije in storitve, namenjene podpori pedagoškemu procesu," še napovejo.

Dijaki Starši, pozor! Slovenija Napovedane velike spremembe: V spričevala bi po novem vpisali tudi to

Za izpeljavo vseh projektov je nujen predvsem dober ekosistem, infrastruktura ter širokopasovna povezljivost. Za nadaljnja izobraževanja in implementacijo učenja digitalnih kompetenc v šolah potrebujejo računalnike, prenosnike, razvojno opremo ter tudi robotske roke, 3D tiskalnike in opremo VR s katero bodo učitelji lahko krepili računalniške kompetence.

pouk | Avtor: Profimedia Profimedia

Celoten projekt sofinancirata Republika Slovenija, Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje in Evropska unija – NextGenerationEU. Skupna višina sredstev, ki je na razpolago, je do 17.576.000 evrov, od tega je iz Mehanizma za okrevanje in odpornost na razpolago na voljo največ do 16.900.000 evrov.

Na potezi učitelji

Na pozornost otrok med poukom vplivajo številni dejavniki, zato je najpomembnejša naloga učitelja, da usmerja pozornost vsakega učenca na informacije, vsebine in dejavnosti, ki so povezane z doseganjem učnih ciljev. Pri tem ne sme prihajati do kognitivne preobremenitve. Skladno s tem učitelj zbira ustrezna učna sredstva in učne vire, ki so lahko tudi elektronski.

pouk | Avtor: Profimedia Profimedia
Ker tehnologija dokazano predstavlja motnjo pri koncentraciji, pomnenju ter učenju, o čemer poročajo številne raziskave, smo na ministrstvo naslovili vprašanja v zvezi s smiselnostjo omenjenih projektov.

Zaradi prekomerne izpostavljenosti sodobni tehnologiji pogosteje prihaja do kemične odvisnosti, ki je tudi na slovenskem prostoru v porastu

Naša sogovornica Katja Koren Ošljak – raziskovalka na Fakulteti za družbene vede (FDV) je opozorila na trend rabe številnih aplikacij med poukom, ki posegajo v zasebnost mladih. Analiza aplikacij je namreč pokazala, da izdelki, ki so v uporabi v šolah, mladim pogosto sledijo tudi zunaj učilnic, in da aplikacije družbenih omrežij, ki so priljubljene med mladimi v Sloveniji, uporabljajo veliko sledilnikov in rutinsko zahtevajo dovoljenja za dostop do občutljivih podatkov.

mladi šola družabna omrežja telefoni Slovenija Slovenija Mladi morajo številne aplikacije, ki posegajo v zasebnost, uporabljati v šolah

Na MVI odgovarjajo, da je vloga tehnologije v takšnem učnem obsegu, da učencu pomaga osvojiti cilje na zanj najbolj učinkovit in primeren (pa tudi varen) način, še posebej za individualizacijo izobraževanja. "Kot učno sredstvo ali učni vir se digitalna tehnologija uporablja samo, kadar podpira doseganje učnih ciljev. Nekaterih ciljev, na primer razvijanja računalniškega mišljenja, digitalne kompetence, informacijske pismenosti, brez pomoči tehnologije ni mogoče razviti v polni meri," so prepričani.

pouk | Avtor: Profimedia Profimedia

Dejavnosti ministrstva na področju digitalnega izobraževanja spodbujajo šole k razvoju ustreznih strategij in pedagoških pristopov, usposabljajo učitelje, da izkoristijo sodobno tehnologijo za doseganje učnih ciljev ter razvijajo digitalno kompetenco in druga pomembna znanja učečih, kot so varna uporaba naprav, kibernetska varnost, razvoj računalniškega mišljenja in etična uporaba umetne inteligence. "S tem se zmanjšujejo oziroma preprečujejo negativni vplivi sodobne tehnologije, ki se lahko razvijejo ob nekontrolirani rabi digitalne tehnologije," sklenejo.

Miha Kramli, terapevt, vodja centra za zdravljenje odvisnosti Intervju Zdravje Zasvojenost s tehnologijo: obravnavajo celo eno leto stare otroke

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Ender3 14:04 27.avgust 2023.

    Lobiji in drugačni ekonomski interesi so v nasprotju z digitalnem izobraževanjem.

  • Naklonsky 13:19 27.avgust 2023.

    Nekaj s temi 35 mio se da narediti. Druga stvar je, ali bo denar res šel v prave roke ali bodo od njega imeli koristi v večini spet tisti, ki so pri koritu ali pa bodo sredstva nenamensko uporabljena.

  • Avatar Garancija
    Garancija 10:22 27.avgust 2023.

    Ja res,knjig v šoli naj ne bi uporabljali,in tudi nosili s seboj.Uporabljali naj bi samo delovne zvezke,več za zdravje otrok