Slovenija
179 ogledov

Tako globok naj bi bil padec Slovenije

evro denar padec bdp Profimedia
Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) je malenkost ublažil pričakovani padec obsega bruto domačega proizvoda (BDP) v letu 2020. "Epidemiološke razmere se spreminjajo iz dneva v dan. Negotovost je res ogromna," je povedala direktorica Umarja Maja Bednaš.

Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) je malenkost ublažil pričakovani padec obsega bruto domačega proizvoda (BDP) v letu 2020. Namesto za 8,1 odstotka, kot je Umar predvideval v začetku maja, v danes objavljeni poletni napovedi predvideva upad za 7,6 odstotka. Leta 2021 naj bi sledila 4,5-odstotna rast.

"Virus bo prisoten še kar nekaj časa," je danes na novinarski konferenci v Ljubljani povedala direktorica Umarja Maja Bednaš. Do razvoja in množične uporabe cepiva lahko pričakujemo občasna nihanja v gospodarski aktivnosti in ponovno uvedbo zaščitnih ukrepov, je dodala.

Najgloblji padec pričakuje v drugem četrtletju, ko bi se lahko obseg BDP skrčil za 13 do 15 odstotkov. "Največji padec bodo zabeležile tržne storitve, torej trgovina, gostinstvo, turizem," je opozorila. Padec dodane vrednosti je sicer pričakovati v številnih dejavnostih, Bednaševa je omenila tudi predelovalne dejavnosti, prav tako gradbeništvo.

Gradbeništvo | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Okrevanje bo postopno

Leta 2021 naj bi sledilo okrevanje gospodarstva, vendar bo to postopno in z različnim tempom po posameznih dejavnostih. Vendar v večini dejavnosti raven pred izbruhom epidemije tudi prihodnje leto še ne bo dosežena.

Padec izvoza bo po napovedih Umarja letos 15,9-odstoten, prihodnje leto pa naj bi sledila 9,7-odstotna rast. Uvoz naj bi se letos skrčil za 16,2 odstotka, prihodnje leto pa okrepil za 10,1 odstotka.

Kot je ob tem spomnila Bednaševa, so se gospodarski obeti od sredine marca močno poslabšali tudi v najpomembnejših trgovinskih partnericah Slovenije. V večini držav se letos pričakuje recesija zgodovinskih razsežnosti.

Zasebna potrošnja naj bi letos upadla za 6,9 odstotka, prihodnje leto pa se okrepila za štiri odstotke. Državna potrošnja naj bi letos pridobila tri odstotke in prihodnje leto 0,7 odstotka.

Jutranja kava Slovenija Uradno: Tako hude so posledice epidemije na naše gospodarstvo

Naslednje leto še več brezposelnih

Število registriranih brezposelnih naj bi letos doseglo 94.600, stopnja registrirane brezposelnosti pa 9,8 odstotka. Prihodnje leto naj bi bilo registriranih brezposelnih 102.700, stopnja registrirane brezposelnosti pa naj bi dosegla 10,5 odstotka.

Bednaševa je ob tem opozorila, da negotovost in tveganja za še večji upad BDP v tem letu, povezana z morebitnimi ponovitvami večjih izbruhov epidemije, ostajajo visoka. Ponovna uvedba strogih ukrepov za omejitev širjenja koronavirusa bi namreč lahko privedla do globljega padca BDP.

"Padec BDP bi se lahko še poglobil za dve do tri odstotne točke, stečaji in višja brezposelnost pa bi vplivali tudi na počasnejše okrevanje prihodnje leto," je izpostavila. V primeru skorajšnjega razvoja in razpoložljivosti cepiva ali zdravila oz. uspešne trajnejše zajezitve širjenja virusa pa obstaja tudi možnost hitrejšega okrevanja aktivnosti od zdaj predvidene, je dodala.

Kot je še dejala Bednaševa, gospodarske razmere v Sloveniji in širše zaznamuje predvsem velika negotovost. "Epidemiološke razmere se spreminjajo iz dneva v dan. Negotovost je res ogromna," je dodala.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.