Slovenija
11764 ogledov

Tako izgleda, ko v hišo udari strela

Slovenija 16.05.12, strela, nevihta, neurje, foto: shutterstock Shutterstock
Današnja neurja so povzročila precej škode po Sloveniji.

Večji del države je zajelo neurje z močnim vetrom in nalivi. Po podatkih republiškega centra za obveščanje je prizadelo območja 46 občin, zabeležili so več kot 100 dogodkov.

Portal Neurje.si med drugim poroča tudi o posledicah udara strele v zasebno hišo v Orešju pri Ptuju.

Najhuje je bilo v občinah Zagorje in Rogatec ter Rogaška Slatina, kjer sta zaradi povečanega pretoka poplavljali reki Medija in Sotla, hudo je bilo tudi na Ptuju.

Meteorna voda je zalivala večinoma kletne prostore objektov ter poplavila nekaj odsekov cest in podvozov. Posledično so se v nekaj primerih sprožili zemeljski plazovi. Več cest je polovično ali popolnoma zaprtih.

Močan veter in udar strele je podiral drevje ter odkrival strehe stanovanjskih in gospodarskih objektov ter poškodoval napeljavo elektro distribucije, posledično je prišlo do izpadov dobave električne energije. S sanacijo posledic so imele delo gasilske enote ter delavci cestnih, komunalnih, elektro in drugih služb.

Ostali brez elektrike

Po podatkih Elektra Maribor je bilo ob 15.25 brez napajanja kar 12.000 uporabnikov, najbolj je bilo prizadeto območje, ki ga oskrbuje razdelilna transformacijska postaja (RTP) Ptuj, in sicer na srednjenapetostnih izvodih Zavrč in Dornava.

Zaposlenim na Elektru Maribor je že uspelo zagotoviti ponovno oskrbo z električno energijo več kot 7300 oziroma 61 odstotka uporabnikom, ki jim je bila prekinjena oskrba zaradi poškodb na elektrodistribucijskem omrežju ob popoldanskem močnem neurju.

Prekinitve so poleg tega še na oskrbnem območju RTP Ljutomer, Rače in Sladki vrh. Na Elektru Maribor si prizadevajo, da bi ponovno zagotovili oskrbo z električno energijo vsem uporabnikom.

Vozniki pod nadvozom Neodgovorno Svet Blokirali promet celo za reševalna vozila

Vsi ptujski gasilci na terenu

Kot je na spletnem družbenem omrežju Twitter poročal portal Neurje.si, je poplavilo center Ptuja in številne objekte ter ceste. Na Krajgarjevi ulici je močan nevihtni piš, ki je v sunkih presegel 100 kilometrov na uro, odtrgal del strehe.

"Huda ura na Ptuju že kaže grozljivo sliko posledic. Na terenu so vse razpoložljive ekipe PGD Ptuj. Tudi vse ekipe javnih služb so zunaj. Odstranjujejo padla drevesa, smetnjake, popravljajo drogove javne razsvetljave," pa je preko družbenega omrežja Facebook sporočila županja Ptuja Nuška Gajšek.

Podrta drevesa ovirala promet

Na območju Koroške so podrta drevesa po podatkih centra za obveščanje pri upravi za zaščito in reševanje ovirala promet na območju Dravograda, kjer je podrto drevje za nekaj časa zaprlo cesto Dravograd-Črneče-Libeliče in lokalno cesto Otiški vrh-Cviterško sedlo. Obe sta zdaj že prevozni.

V Podkraju v občini Ravne na Koroškem je v daljnovod udarila strela in snela žice. Posredovali so delavci Elektra Celje.

Neurje je pokazalo zobe tudi na drugih območjih po državi, med drugim na Dolenjskem in v Beli Krajini. Podrta drevesa so tako ovirala promet na cestah v občinah Novo Mesto, Metlika, Dolenjske toplice in Straža. Veter je odkril tudi streho poslopij prostovoljnih gasilskih društev Krško in Brestanica.

Zaradi močnejših neviht z nalivi in sunki vetra lahko na cesti ostanejo večje količine vode. Promet se lahko upočasni, zato na prometnoinformacijskem centru pozivajo voznike, naj hitrost in način vožnje prilagodijo razmeram. Obenem pa opozarjajo, da je ustavljanje vozil pod nadvozi in v predorih nevarno in prepovedano.

Na agenciji za okolje možnost krajevnih neurij z močnimi sunki vetra, nalivi in točo, napovedujejo vse do večera, razglasili so tudi oranžni alarm. Ponoči se bo ozračje umirilo in delno zjasnilo.

Napoved temperatur Vreme Slovenija Arso: Teden, ki je pred nami, bo najhladnejši v letošnjem poletju

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Olgintinna
    Olgintinna 01:31 08.julij 2019.

    Ali veš, kje najti žensko za eno noč? Pridite v >>> www.Bredhot.Com

Sorodne novice