Slovenija
33458 ogledov

Tako se bomo upokojevali po novem

Upokojenec ostareli starejši Profimedia
Parlamentarni odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide je obravnaval noveli zakonov o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ter o urejanju trga dela. Dopolnjeni predlog pokojninske novele je odbor sprejel z osmimi glasovi za in brez glasu proti.

Obravnava zakonskih novel je bila v skladu s terminskim programom dela DZ predvidena v decembru, a so v koaliciji opozorili, da morata oba zakona začeti veljati in se uporabljati s 1. januarjem 2020. Da bi bila predloga pravočasno sprejeta, so zahtevali sklic izredne seje DZ, ki bo v petek. Danes pa se je do predlogov opredelil matični odbor.

Predlog pokojninske novele sicer pri moških postopno zvišuje odmerni odstotek za izračun pokojninske osnove za 40 let pokojninske dobe na 63,5 odstotka, medtem ko za ženske taka odmera že velja. Prehodno obdobje za zvišanje odmernega odstotka za moške bi po predlogu trajalo do 1. januarja 2025. Pokojnina upravičenke oz. upravičenca pa se bo po predlogu za vsakega otroka povišala za 1,36 odstotka, a največ za tri otroke.

Zvišanje odmernega odstotka bo imelo srednjeročno ogromne posledice za javne finance, a je nekdanji finančni minister Janez Šušteršič ocenil, da gre šele za tretjo največjo neumnost vlade Marjana Šarca. 

Prvak LMŠ Marjan Šarec, predsednik SD Dejan Židan, prvak SMC Miro Cerar, predsednica SAB Alenka Bratušek in prvak DeSUS Karl Erjavec Danes glasovanje Slovenija Tretja največja neumnost vlade Marjana Šarca

Prvotni predlog, da bi morali tisti, ki nimajo dopoldnjenih 40 let pokojninske dobe, delati do 67 leta (zdaj morajo do 65 leta), pa je hitro padel v vodo. 

fakulteta gradnja obnova delavec delo Slovenija Preobrat: ne bo treba delati do 67. leta

Ob tem so imeli poslanci med drugim na mizi dopolnilo Levice, po katerem bi se minimalna pokojnina zvišala na 613 evrov, kolikor znašajo minimalni življenjski stroški.

Bistveno višje nadomestilo za brezposelnost

Z novelo zakona o urejanju trga dela pa se zvišuje najnižje denarno nadomestilo za brezposelnost in ga izenačuje z osnovnim zneskom minimalnega dohodka. Na drugi strani pa predvideva podaljšanje zavarovalne dobe za priznanje pravice do denarnega nadomestila za primer brezposelnosti z veljavnih devet na 10 mesecev v zadnjih 24 mesecih.

slovenija 27.09.10, zavod, zavod za zaposlovanje, delo, iskalci dela, brezposeln Slovenija Bistveno višje nadomestilo za brezposelnost, a hujše kazni

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • leonardo 07:51 28.november 2019.

    Ta, ki je na sliki ne rabi nobene pokojnine. Ali vi delate bedake iz nas?

  • Pepe007 07:50 28.november 2019.

    Kako take rešitve ne morejo pripraviti pravočasno in je potreben sklic izredne seje. Že to kaže, da gre na horuk, nepremišljeno in da močno smrdi.

  • Snežinko 09:44 25.november 2019.

    gospodu Janezu Šuštaršiču bi dal penzijo 500 evrov in nič drugega. Zelo, ZELO hitro bi spremenil mnenje o "neumnosti". Lahko je govoriti s polnimi usti, kajne? Ljudje POŠTENO plačujejo celo življenje zato, da bi imeli dostojno starost, potem pa ti ...prikaži veči država navrže malce "napitnine", kot da kradeš... TO je neumnost, oziroma celo NESRAMNOST, dragi gospod Janez Šuštaršič, ne pa poskus zagotoviti starim ljudem dostojno življenje!