Slovenija
19523 ogledov

Bistveno višje nadomestilo za brezposelnost, a hujše kazni

slovenija 27.09.10, zavod, zavod za zaposlovanje, delo, iskalci dela, brezposeln Anže Petkovšek
"Tudi na področju trga dela so bile s socialnimi partnerji usklajene številne spremembe," so danes sporočili z ministrstva za delo.

"Poleg sprememb starosti in pridobljene zavarovalne dobe za pridobitev denarnega nadomestila za starejše brezposelne osebe, se predvideva zvišanje minimalnega zneska denarnega nadomestila za brezposelnost, in sicer iz 350 evrov bruto na 530,19 evrov bruto. S tem izenačujemo višino nadomestila z osnovnim zneskom minimalnega dohodka, ki danes znaša 402 evra neto," so sporočili.

A bodo ostrejše tudi kazni. "Po novem namreč brezposelnih oseb, ki bodo npr. ali odklonile vključitev v program aktivne politike zaposlovanja ali kršile obveznosti, sprejete s pogodbo o vključitvi v program aktivne politike zaposlovanja ter v kolikor odklonijo primerno ali ustrezno zaposlitev, zavod ne bo več vodil v evidenci brezposelnih oseb," so sporočili.

Po novem bo pogoj za vpis v evidenco brezposelnih oseb znanje slovenščine. Marca smo poročali, da je na zavodu za zaposlovanje prijavljenih 7600 tujcev, od katerih mnogi ne znajo niti malo slovensko.

"Za državljane tretjih držav se za vpis v evidenco brezposelnih oseb uvaja dodaten pogoj, to je znanje slovenskega jezika na ravni A1. Za državljane EU, Evropskega gospodarskega prostora in Švicarske konfederacije pa se predlaga, da se vključitev teh oseb v tečaj in izpit iz znanja slovenskega jezika na ravni A1 določi kot način aktivnega iskanja zaposlitve, pri čemer bosta prva vključitev v tečaj in pristop k izpitu obvezna," so sporočili.

Tujce, ki bodo ob nastanku brezposelnosti imeli pogoje za nadomestilo, ga bodo prejeli ne glede na nove pogoje za vpis v evidenco.

"Predvidene so tudi spremembe pri omejitvah začasnega ali občasnega dela upokojencev, upokojencu se omogoča delo do 90 ur, tri mesece v koledarskem letu ob tem, da ostaja letno število ur nespremenjeno, torej 720 ur, predlagana je ukinitev soglasja s strani ministrstva za delodajalce, ki imajo več kot 1.250 zaposlenih delavcev, določajo pa se tudi nove omejitve opravljenega števila ur začasnega ali občasnega dela upokojencev pri delodajalcih, ki zaposlujejo več kot 100, 500, 1000 in 2000 delavcev," so še sporočili z ministrstva za delo.

Spremembe je ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve predstavilo marca, od aprila do septembra pa je bilo izvedenih osem krogov pogajanj, pri čemer so se pogajanja zaključila 20. septembra.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 23
  • srecnii 23:08 27.september 2019.

    Končno, tukaj je SLOVENIJA in tukaj se govori Slovensko.

  • kapibara1 20:46 27.september 2019.

    Kazni so blef !! To tako ali tako prejemajo večinoma iz bivšin nam sviljenih bratckih republik, ki na zakona dajo nič !! Ono dajo, na črpanje sociale !!

  • kapibara1 16:46 27.september 2019.

    Tumbam že mljon let: Oseba, ki se ne zna sporazumevat v uradnem jeziku država, v uradnih postopkih, NIMA pravice, do bilo kake državne pomoči !!! Ne pa na sodišču prevajalce ( dodatni strošek), za bosanske+ druge osebke, za njihove rabote..