Slovenija
43826 ogledov

Tako se je na zaušnico odzvala ministrica Kustečeva

šola učenci koronavirus Profimedia
"Odločitev ustavnega sodišča je bila pričakovana. Veseli me, da so izpostavili vidike, na katere smo ves čas varnega vračanja učencev in učenk opozarjali na ministrstvu v sodelovanju z zdravstveno in pedagoško stroko," se je na odločitev sodnikov o zadržanju izvrševanja odloka o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja za otroke s posebnimi potrebami. Vladi je naložilo, naj najpozneje 4. januarja omogoči začetek izvajanja programov za otroke s posebnimi potrebami.

"Ta odločitev, s katero smo bili obveščeni le preko medijev, dejansko sovpada zelo neposredno z znanim načrtom prioritetnega vračanja otrok nazaj v šolo, ki ga je pred dvema tednoma postavila vlada," je še poudarila Kustečeva

Odločitev sodišča ne pomeni, da mora vlada brez nepotrebnega odlašanja sprejeti normativni okvir za odpiranje šol in zavodov za otroke s posebnimi potrebami, ki bo s 4. januarjem dejansko omogočil njihovo odpiranje. To pa ne pomeni, da morajo šole in zavodi za otroke s posebnimi potrebami od tega dne delati v enakem obsegu in na enak način kot v normalnih razmerah. "Tega ne zahtevata niti pobudnika sama, ki navajata, da je v trenutnih epidemioloških razmerah razumljivo, če organizacije ne bodo mogle organizirati npr. krožkov in dodatnih dejavnosti ali pa celo jutranjega varstva in podaljšanega bivanja," piše v obrazložitvi odločbe. Več o zaušnici šolski ministrici in vladi lahko preberete na tej povezavi. 

"Do tega postopnega vračanja smo dokončno pripravljeni, ne le glede organizacije dela, ampak tudi z vidika zaposlenih, ki jih bomo lahko zdaj prednostno hitro testirali in bodo lahko zdravo vstopili v šolo in izvajali svoje delo," zagotavlja ministrica.

Vse je še pozvala, da dosledno in disciplinirano spoštujejo epidemiološke ukrepe, s katerimi se bo onemogočilo prenašanje virusa med učeče in zaposlene v vrtcih in šolah: "Skupaj bomo pripomogli, da se bodo otroci po novem letu lahko varno začeli vračati v šole in vrtce."

Ravnateljica OŠ Antona Janše Radovljica Jelena Horvat je za STA povedala, da jo je odločitev ustavnega sodišča zelo razveselila in jim povrnila upanje. Pozdravila je tudi stališče ministrstva, da si prizadeva za ponovno odprtje šol.

"Upajmo, da bodo razmere vsaj toliko stabilne, da se lahko vrnemo v šolske prostore. Otroci to res potrebujejo, saj opažamo stiske staršev, nazadovanje otrok in stopnjevanje njihovih psihičnih težav. Še posebej, ker so trenutno izpadle vse individualne obravnave, ki nam jih kljub prizadevanjem zelo različnih strani doslej ni uspelo doseči," je dodala Horvatova. Kot je zagotovila, so šole na začetek dela pripravljene.

Sodišče je hkrati upoštevalo, da je treba vladi in šolam ter zavodom za otroke s posebnimi potrebami dati na voljo določen čas za sprejetje določenih usmeritev ter organizacijskih ukrepov v zvezi z odprtjem šol in zavodov ter dejstvo, da se bliža čas šolskih počitnic, ko bodo ustanove tako ali tako zaprte, kar pomeni, da bi lahko takojšnje zadržanje, če sploh, dejansko učinkovalo le izredno kratek čas.

Ob tem so se ustavni sodniki odločili pobudo sprejeti v obravnavo in preveriti ustavnost odloka, ki predvideva pouk na daljavo tudi za otroke s posebnimi potrebami. Slednjo so vložili zakoniti zastopniki otrok, starih sedem in devet let, ki obiskujeta osnovno šolo za otroke s posebnimi potrebami.

Komentarjev 10
  • sam1 08:13 24.december 2020.

    Idrija....

  • sasa94 22:23 23.december 2020.

    Kolk je zlata....takoj jo vzamem za kokoš nesnico....brez petelina seveda,da ne gre v razplod

  • Build_NEK2 18:53 23.december 2020.

    Pjt se solit gospa kustec. Zarad tebe sem v velikem zaostanku v šoli. Uničuješ mlado generacijo.