Slovenija
87544 ogledov

Tako so me poskušali nategniti prek Bolhe

denar euro štetje Profimedias
Na bolhi sem oddal oglas, prodati želim pokvarjeni prenosni računalnik.

Prej kot 15 minut po objavi sem dobil sporočilo v angleščini z vprašanji, kako dolgo sem ga imel, v kakšnem stanju je in kakšna je zadnja cena. Zraven pa še prošnja, naj gospe Marii Zan vse to povem po elektronski pošti.

Zadeva se mi je zdela sumljiva, a sem bil radoveden, zato sem odposlal elektronsko sporočilo. Maria Zan se je takoj strinjala s ceno 50 evrov in ponudila, da plača še 20 evrov (40 odstotkov cene!!!) poštnih stroškov. Predlagala je plačilo prek PayPala, in zahtevala hitro dostavo prek GLS.

Želel sem, da denar nakaže na moj TRR, ampak se je najprej zgovarjala na visoke stroške, ko sem ji povedal, da so enaki kot za lokalno nakazilo pa je odvrnila, da je PayPal varnejši. In sem ji poslal podatke za Paypal, ki ga sploh nimam. Potem nekaj časa nič, mislil sem že, da me je spregledala, nato pa dobim potrdilo, da je bilo opravljeno nakazilo na moj neobstoječi PayPal račun, sledil je poziv, naj blago takoj odpošljem, saj je bilo plačilo izvedeno.

Prevara prek bolhe | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si

"Število tovrstnih prevar je ves čas približno enako, opažamo bolj sezonske skoke, na primer aprila več koles, ali pa ko pride nov model telefona in se prodaja več starih. Na tak način se 'kupujejo' prenosni računalniki, fotografki objektivi, ure, mobilni telefoni, vse, kar se da prodati naprej," je povedala Jasmina Mešić, koordinator programa ozaveščanja Varni na internetu.

Ko si oškodovan, je prepozno, sicer lahko podaš prijavo, ampak sploh če je šel denar ali blago v Ukrajino ali Afriko, gotovo ne bo nič.

Jasmina Mešić

"Kadar gre za kupce iz tujine, bodite še bolj previdni. Zakaj bi nekdo od vas kupil nek izdelek in plačal še stroške dostave? Nujno in vedno preverite pay pal, tako da se prijavite v račun pay pal, neposredno in ne prek kakšnih povezav, ki jih pošljejo. Sami preverite stanje na računu!" opozarja Mešićeva.

Več let so uporabljali isti naslov

"Ljudje zelo hitro verjamejo, da gre za verodostojno stran ali potrdilo, če je tam logo, žig ali podpis, ampak tak dokument lahko vsak naredi v wordu. To se precejkrat izkaže pri lažnih kreditih prek spleta, kjer ponudijo kredit, da bi ga dobil, pa moraš plačati stroške odobritve ali odvetnika," pravi Mešićeva. Dodaja, da spletni goljufi, če blaga ne pošlješ, nato grozijo, da bodo obvestili FBI in podobno in da ljudje ustrašijo in stvar odpošljejo.

Prevara prek bolhe | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si

Bolha je sicer uporabnika, ki mi je prek portala poslal sporočilo, blokirala, še preden sem jih obvestil, da gre za prevaranta.

"Pri nas nismo opazili, da bi se število takih poskusov povečalo. Glede na to, da imamo skoraj milijon aktivnih oglasov, je poskusov prevar relativno malo. Takoj, ko zaznamo ali smo opozorjeni na poskus prevare, prekrškarja deaktiviramo. Te ukrepe izvaja naša ekipa za podporo uporabnikom, ki pregleduje vse oglase na bolha.com, imamo pa tudi zelo aktivne uporabnike, ki nam poskuse goljufij tudi sami poročajo. Znotraj rednega pregledovanja oglasov imamo vzpostavljene tudi procese, s katerimi poskušamo zajeziti očitne goljufe že ob njihovi registraciji," pa nam je pojasnila Maruša Grah z Bolhe. 

Zanimivo, je od leta 2013 nepridiprav pošiljke želel na isti naslov: Via Parma 6, Napoli. No, tega so očitno zamenjali, saj je mene Maria Zan prosila, naj paket pošljem na naslov Mike David, Via Bologna 33, Napoli.

Te vrste prevar pa so v porastu

"V zadnjem času opažamo predvsem več prevar v Facebook skupinah, sploh prodaje ponaredkov. Nepridipravi prodajajo izdelke, ki naj bi bilo originalni in so jih nekje dobili, ko jih kupec dobi, pa je jasno, da gre za ponaredek. V preteklosti je bilo več lažnih trgovin, kjer si plačal in nisi ničesar dobil, zdaj pa je več trgovin, kjer misliš, da boš dobil original. Veliko takšnih trgovin ima nemško, angleško ali italijansko domeno, tako da so ljudje prepričani, da bodo dobili original, sploh nemškim domenam zelo zaupajo. Prepričano so, da je trgovina v EU, potem pa dobijo obvestilo od pošte, da je treba plačati davek in carino in ugotovijo, da so s Kitajske dobili ponaredek. Veliko je tudi lažnih trgovin z električnimi kolesi, skuterji, droni, go-pro kamerami električnimi rolkami in podobno. Vsako stvar, ki je v trendu, nepridipravi izkoristijo," pravi Mešićeva.

Novost: prevaranti podpirajo plačilo s kreditno kartico

Novost pa je, da so včasih takšne trgovine zahtevale plačilo prek Western Wirelessa ali Money Grama, zdaj pa gre za plačilo s kreditno kartico. Vsem, ki so ogoljufani, svetujejo, da kreditno kartico prekličejo. "Sicer nimamo informacij, da naj po prevari s spletno trgovino prišlo do zlorab kartic, a imajo vašo številko kartice, tako da možnost zlorabe obstaja," pravi Mesićeva.

Več prevarah, ki se lahko zgodijo, če prodajate prek malih oglasov, si lahko preberete na tej povezavi.

Pa še opozorilo, na kateri naslov nikakor ne pošiljajte blaga.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • gardino 15:34 04.oktober 2017.

    Obvestilo o nizkih obrestnih kreditih in ponudbi za financiranje. Ali so vas zavrnile številne banke? Ali potrebujete financiranje za konsolidacijo vaših dolgov? Tu smo, da vam pomagamo, da bi našli ustrezno rešitev za vaše težave. Tako nudimo posojila zainteresiranim posameznikom ...prikaži več z nizkimi obrestnimi merami od 3% do 3,5%. WhatsApp: +330675086165 davidlarsonfinance@gmail.com davidlarsonfinance@gmail.com

  • gardino 15:27 04.oktober 2017.

    Obvestilo o nizkih obrestnih kreditih in ponudbi za financiranje. Ali so vas zavrnile številne banke? Ali potrebujete financiranje za konsolidacijo vaših dolgov? Tu smo, da vam pomagamo, da bi našli ustrezno rešitev za vaše težave. Tako nudimo posojila zainteresiranim posameznikom ...prikaži več z nizkimi obrestnimi merami od 3% do 3,5%. WhatsApp: +330675086165 davidlarsonfinance@gmail.com davidlarsonfinance@gmail.com

  • Rado Stajnko 14:34 03.oktober 2017.

    Podobno se večkrat dogaja meni, ki ponujam filatelijo in numizmatiko. Takšni "kupci", poiščejo najdražje moje oglase, kar po več skupaj, da je čimbolj privlačno za mene in po že znanem postopku naprej. Prvič semres poiskušal, a takoj prekinil, ko je ...prikaži več bila zahtevan določen znesek za zavarovanje pošiljke. Seveda bi vse oni uredili. Ko sem izrazil nezaupanje, so me še nekaj časa gnjavili s vsemi mogočimi poštenostmi, a čez čas prenehali. Takšno kupovanje je skoraj ciklično, na vsakih nekaj mesecev .