Slovenija
18123 ogledov

Nove provizije za dvig na bankomatu na Hrvaškem

Denar, evro, štetje denarja
1/3
Profimedia
Večina hrvaških bank vam bo za dvig na bankomatu zaračunala okrog pet evrov, Istarska kreditna banka Umag meni, da je to zaračunavanje neupravičeno.

Če dvignete denar na bankomatu druge banke, vam lahko vaša banka to zaračuna, po novem pa boste morali na Hrvaškem skoraj brez izjeme plačati visoko provizijo še banki, ki je lastnica bankomata.

Hrvaške banke so doslej turiste odirale s ponujanjem pretvorbe iz kun v evre, zdaj pa so uvedle provizijo za dostop do bankomata (tako imenovani access fee). Zaračunajo jo za dvige, ki so opravljeni s tujimi karticami, torej karticami, ki niso izdane na Hrvaškem, čeprav je država izdajateljica članica EU in je v njej valuta evro.

Zagrebačka banka za dvig zaračuna 5,31 evra, enak znesek zaračuna Addiko bank. Na bankomatih OTP in Raifeissen je strošek 4,65 evra, Privredna banka Zagreb zaračuna 4,78 evra, Hrvatska poštanska banka, ki ima več kot 600 bankomatov, pa zaračuna pet evrov. Uporabnik je o proviziji obveščen na zaslonu in mora pred dvigom potrditi, da se z njo strinja, če se ne, dviga ne more opraviti.

Istarska banka: to zaračunavanje je neupravičeno

V Istarski kreditni banki Umag, ki ima bankomate predvsem v Istri, te provizije ne zaračunavajo, še več, menijo, da je zaračunavanje teh provizij nedopustno.

"Skladno s pravili kartičnih hiš (na primer Mastercard in Visa, op. a.) banka, ki je lastnica bankomata, za izplačila, izvedena s tujimi karticami, dobi določeno nadomestilo, ni pa pooblaščena, da imetniku kartice druge banke zaračuna kakršno koli nadomestilo. Nadomestilo za dvig gotovine na bankomatu lahko tako v domači državi kot v tujini zaračuna samo banka, ki je izdala kartico," so nam zapisali v odgovorih in dodali, da se vsaka banka sama odloči, ali bo svojim komitentov takšno nadomestilo zaračunala in koliko bo znašalo," so nam odgovorili.

Tej proviziji se boste težko izognili, tudi če ima vaša banka sestrsko banko na Hrvaškem. Le komitenti Unicredit banke, Intese Sanpaolo in Sparkasse bodo lahko denar na bankomatih sestrske banke dvigovali brezplačno.

NLB: denar dvignite doma, na Hrvaškem plačujte s kartico

NLB Skupina na Hrvaškem ni prisotna, je pa za njihove stranke dvig na bankomatu banke članice skupine dvig brezplačen v BiH, Črni gora, Severni Makedoniji, Srbiji in na Kosovu.

Tudi na Hrvaškem ima večina strank, ki ima pakete, nekaj dvigov brezplačnih (to velja za bankomate v državah, kjer je plačilno sredstvo evro), a pozor, banka, lastnica bankomata na Hrvaškem, zaračunava tarifo za dvig s karticami na svojih bankomatih skladno s svojo poslovno politiko.

"Ker ima sedaj Hrvaška enako valuto kot mi, to je evro, strankam svetujemo, da si gotovino brezplačno dvignejo  že v Sloveniji, blago in storitve na Hrvaškem pa plačujejo negotovinsko, to je s karticami," svetujejo na NLB.  

"V primeru, da bi se naše stranke  odločile za dvig gotovine na bankomatih na Hrvaškem, svetujemo, da pozorno spremljajo zapise na ekranu bančnega avtomata. Višina nadomestila za dvig gotovine na BA na Hrvaškem  je praviloma napisana na ekranu  in uporabniki lahko transakcijo prekinejo, če ocenijo, da je ta provizija previsoka," so še zapisali.

Provizijo za dvige tujcem računajo tudi nekatere naše banke

NLB tudi sam tujcem zaračunava za dvige na svojih bankomatih. Provizija za imetnike kartic, izdanih v drugih državah EU, ki dvigujejo gotovino na NLB bankomatih, znaša 3,90 evra na dvig. Provizijo tujcem računa tudi SKB banka, znaša 3,95 evra na dvig. DBS, Gorenjska banka in Unicredit te provizije tujcem ne računata, tudi v Sparkasse so nam povedali, da tujec v primeru dviga na njihovem bankomatu plača provizijo le svoji banki, enako so nam odgovorili v Addiko banki, posebne provizije za dvige s tujimi karticami ne zaračunava niti Intesa Sanpaolo.

Tega stroška pri nas ne zaračunavajo bankomati Euroneta. "Euronet v Sloveniji ne zaračunava stroška za dvig za debetne kartice izdane v evro območju. Lahko pa banka izdajateljica kartice zaračuna strošek svoje storitve. Za debetne kartice, ki so izdane izven evro območja (evro ni domača valuta) je strošek dviga 3,95 evra. Prav tako lahko banka izdajateljica kartice zaračuna strošek svoje storitve. Stranka je o višini nadomestila, ki jo zaračuna Euronet obveščena na zaslonu pred potrditvijo transakcije. V navedenem koraku se stranka odloči, če bo transakcijo izvedla ali ne. Naši zasloni so transparentni ter ponujajo izbiro med 10 svetovnimi tujimi jeziki," nam je povedal Alen Bevk, vodja poslovnega razvoja Euronet v Sloveniji. Če je tako tudi na Hrvaškem (odgovora še nismo prejeli), je dvig na bankomatu Euronet cenejši od dviga na večini bančnih bankomatov.

NKBM je po novem v lasti OTP banke, ki posluje tudi na Hrvaške, a očitno dogovora o brezplačnih dvigih znotraj skupine še nimajo. "Za dvig gotovine z debetno kartico Visa na bankomatih druge banke Nova KBM svojim komitentom obračuna provizijo v višini 0,75 evra za posamezni dvig gotovine. Morebitni dodatni stroški so odvisni od bankomata oz. banke, pri kateri komitent opravlja transakcijo. Posebnih dogovorov za brezplačen dvig gotovine na bankomatih na Hrvaškem Nova KBM nima. Komitentom svetujemo, da v izogib stroškom ob dvigu, kjer je to mogoče, uporabljajo plačilne kartice," so nam sporočili.

bankomat | Avtor: Profimedia Profimedia

Tudi v SKB banki, ki je v lasti OTP banke, pravijo, da nimajo dogovora o brezplačnih dvigih. V določenih paketih nudijo brezplačne dvige na Hrvaškem, a so pri tem "izvzeti morebitni stroški tujih bank, ki jih lahko zaračunava banka, ki je lastnica bankomata", očitno tudi, če je to sestrska banka.

"Stranka je na bankomatu v tujini pred dvigom gotovine obveščena, da bo bankomat zaračunal provizijo, ki pa je različna glede na banko, lastnico bankomata. Če se uporabnik s tem ne strinja, lahko dvig prekine. Strankam svetujemo, da plačujejo s kartico, oziroma da za dvig gotovine poskrbijo pred odhodom v tujino. Če so dvigi nujni, naj bodo ti omejeni. Bolje je, da se opravijo enkratni večji dvigi kot več manjših dvigov. Se pa provizije bank razlikujejo," svetujejo v SKB banki.

Za stranke treh bank brezplačni dvigi tudi na Hrvaškem

"Dvigi gotovine z debetno kartico so za naše komitente brezplačni na vseh bankomatih skupine Intesa Sanpaolo, na Hrvaškem so to bankomati Privredne banke Zagreb (PBZ)," so nam pojasnili v banki Intesa Sanpaolo. To pomeni, da jim provizije ne bo zaračunala niti hrvaška banka, so še dodatno pojasnili.

Deželna banka Slovenije na Hrvaškem nima sestrske banke niti nima s katero od hrvaških bank dogovora, ki bi komitentom omogočal brezplačen dvig gotovine. Strošek za dvig na bankomatu druge banke v evroobmočju je 0,75 evra.

"Stranke UniCredit Bank lahko gotovinske dvige z debetno kartico Mastercard na bankomatih skupine UniCredit opravijo brez plačila provizije (na Hrvaškem so to bankomati Zagrebačke banke). Če stranka nima sklenjenega paketa, ki krije storitev dviga na bankomatu druge banke, UniCredit Banka Slovenija zaračuna provizijo v znesku 0,70 evra. Provizijo lahko zaračuna tudi banka, lastnica bankomata," so nam odgovorili na Unicredit banki. Ali se ta zaračuna tudi v primeru, če njihov komitent dvigne denar na bankomatu sestrske Zagrebačke banke, nam niso znali pojasniti, so nam pa v Zagrebački banki povedali, da komitentom skupine Unicredit na njihovih 749 bankomatih provizije ne računajo. 

"Od uvedbe evra kot plačilnega sredstva na Hrvaškem, stranka banke Sparkasse, ob predpostavki, da brezplačnih dvigov nima vključenih v svoj bančni paket in dviga ne opravi na bankomatih Erste Banke (v tem primeru je nadomestilo 0,00 evra), temveč na bankomatu druge banke, plača 0,54 evra nadomestila za posamezen dvig," so nam povedali na Sparkasse.

Bankomat na Hrvaškem | Avtor: Profimedia Profimedia

"Za komitente banke Sparkasse so dvigi v široki mreži bankomatov skupine Erste Group na Hrvaškem brezplačni (nadomestilo 0,00 evra). Enako velja tudi, če stranka banke Sparkasse dviguje na bankomatih skupine Erste Group v Avstriji, na Češkem, Slovaškem, Madžarskem, v Romuniji, Srbiji, Bosni in Hercegovini, Črni gori, Severni Makedoniji in Moldaviji," so zapisali.

"Strošek dviga gotovine z debetno kartico Mastercard Gorenjske banke v tujini (v državah EU v evrih, švedskih kronah in romunskih levih) je za imetnike osebnega računa enak strošku dviga gotovine z debetno kartico na bankomatu ali POS-terminalu druge banke v Sloveniji in znaša 0,52 evra. Ali bi moral komitent morebiti plačati provizijo banki lastnici bankomata, je v celoti odvisno od tuje banke oz. bankomata, kjer bi komitent v tujini opravil dvig gotovine. Če bi banka lastnica bankomata stranki zaračunala dodatno provizijo, bi jo v tem primeru pred samim dvigom na to opozorila," so nam povedali v Gorenjski banki. 

V Delavski hranilnici pravijo, da so prvi dvigi v mesecu (tudi na Hrvaškem) za fizične osebe brezplačni, vsak naslednji dvig pa se zaračuna 0,45 evra. Dogovorov o brezplačnih dvigih s kako od hrvaških bank nimajo.

"Če stranka nima sklenjenega paketa bančnih storitev, Addiko banka zaračuna nadomestilo za dvig gotovine na bankomatu na Hrvaškem skladno z veljavnim cenikom," kar zdaj znaša 0,62 evra.

"Podatka o tem, koliko in ali banka, ki je lastnica bankomata, dodatno zaračuna za dvig gotovine na svojem bankomatu kot 'uporabnino' bankomata, v Addiko banki nimamo. Dogovora s katero od hrvaških bank o brezplačnem dvigu gotovine na njihovih bankomatih za stranke Addiko banke trenutno nimamo," pravijo. Addiko banka ima sicer sestrsko banko na Hrvaškem, a očitno nimajo sklenjenega dogovora, ki bi komitentom pri sestrski banki omogočal kakšne ugodnosti.

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Željko 13:17 07.junij 2023.

    A je kdo presenečen? HRVAT JE TAT

  • Avatar Garancija
    Garancija 09:32 07.junij 2023.

    A je to preverjeno?

  • miha.z 08:38 07.junij 2023.

    Mene ne 😁