Slovenija
9447 ogledov

Tako vlogo bo pri novi strategiji covida imel Milan Krek

Milan Krek
O čem bo odločal direktor NIJZ Milan Krek?

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, prvi epidemiolog v državi Mario Fafangel in v.d. strokovnega direktorja NIJZ so danes predstavili osnutek ukrepov za obvladovanje epidemije covid-19. Kakšno vlogo bo pri tem imel Milan Krek, direktor NIJZ, ki je napovedal, da s tega mesta ne bo odstopil. 

Ivan Eržen | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Generalni direktor pri strokovnih zadevah nima nobene vloge, absolutno pa bom kot odgovorni za strokovno področje poskrbel, da bo generalni direktor o tem informiran in se bova, če bodo karšna koli odprta vprašanja, o tem pogovorila prej in uredila nesoglasja, če bi se pojavila," je pojasnil v. d. strokovnega direktorja Ivan Eržen. 

Milan Krek je po tem, ko je mesto ministra za zdravje prevzel Bešič Loredan, javno trdil, da nova vlada politično pritiska nanj in hoče njegov odstop.

Milan Krek Slovenija Krek razkril, kako nova vlada pritiska nanj in njegove kolege

Minister je pojasnil, da je odločitev glede Kreka v rokah sveta NIJZ. Ta je 15. junija na izredni seji uvedel dvotirno vodenje zavoda.

Danijel Bešič Loredan, Aleš Šabeder Slovenija Tako zelo konkretno minister Loredan Bešič odgovarja Kreku

Za v. d. strokovnega direktorja je soglasno imenoval Ivana Eržena, Krek pa je ostal direktor NIJZ. Vlada Roberta Goloba je namreč določila, da bo naloge strokovnega direktorja do njegovega imenovanja opravljal vršilec dolžnosti, in ne več generalni direktor. Strokovnega direktorja pa ne bo imenoval generalni direktor, kot je predvidela vlada Janeza Janše, pač pa svet Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Z uvedbo dvotirnega vodenja NIJZ bo imel glavno besedo pri "strokovnih zadevah" strokovni direktor, je pojasnil Eržen. Direktor NIJZ Milan Krek pa bo o vsem informiran.

 

Komentarjev 12
  • Dragonja 17:21 29.junij 2022.

    Naj mu dajo opis del in nalog,nošenje kave iz avtomata članom strokovne komisije.

  • anica00 16:39 29.junij 2022.

    Kdaj pa bodo že nehali s tem covidom?

  • eminenca 14:41 28.junij 2022.

    ja , če mene vpršate, spet en velik kaos in ogromno nih osebkov z nekimi dodatki ... jest ne vem , pa saj nismo inštitut al kaj ... od strokovnjakov pričakujemo rešitev, sicer jih ne potrebujemo, hvala