Slovenija
11492 ogledov

Tako zavajajo tisti, ki zbirajo podpise za referendum

Cepljenje covid-19 Profimedia
Zbiranje podpisov za referendum proti Zakonu o nalezljivih boleznih temelji na lažeh.

Po tem, ko je parlament v sredo potrdil novelo zakona o nalezljivih boleznih, so na družbenih omrežjih začeli krožiti pozivi k zbiranju podpisov za referendum glede novele zakona. 

Kot smo poročali, je novela zakona o nalezljivih boleznih spremenila, oziroma dopolnila le en člen zakona, to je 39. člen zakona in s tem omejila pristojnosti vlade pri določanju ukrepov. Uveden je parlamentarni nadzor nad trajanjem ukrepov med epidemijo. Novela zakona daje tudi več pristojnosti svetovalni strokovni skupini, ki je ne sestavljajo več le strokovnjaki medicinske stroke. Novela vlado zavezuje, da upošteva predloge svetovalne strokovne skupine. 

Zavajanje glede glob za zavračanje obveznega cepljenja

Kot prvi argument zbiralci podpisov navajajo: "Stavek iz novega predloga spremembe ZNB: "Z globo 400 - 4000 EUR se kaznuje za prekršek posameznik, če se izmika ali onemogoča OBVEZNO CEPLJENJE iz prvega odstavka 22. člena ZNB zakona." To ne drži, novela zakona v ničemer ne spreminja glob, ki so že predvidene v starem ZNB. 

Ministrstvo za zdravje pripravlja nov Zakon o nalezljivih boleznih, ki naj bi natančneje opredelil ukrepanje ob epidemijah. V javno razravo bo dan jeseni. 

Zavajanje glede obveznega cepljenja   

Zbiratelji podpisov poudarjajo, da navedeni 25. člen ZNB zakona pa pravi, da je cepljenje obvezno tudi glede na letni program cepljenja v katerega naj bi v letu 2022 bil vključen tudi covid. To je popolno zavajanje. Cepljenje proti covid-19 ni bilo uvrčeno v letni program obveznega cepljenja, kar lahko sami preverite tukaj.

Letni program obveznega cepljenja določi ministrstvo za zdravje na podlagi predloga Nacionalnega inštituta za javno zdravje NIJZ. Kljub številnim pozivom stroke, ki je v začetku leta zaradi ogromnega števila okužb zahtevala obvezno cepljenje, se na NIJZ za to niso odločili. Zakaj, lahko preberete v spodnjem članku:

Slovenske novice: Prvi primer opičjih koz v Sloveniji: Moški je v izolaciji - Izjava Mario Fafangel Slovenija Vse več pozivov k obveznemu cepljenju, to pa meni Fafangel

Cepljenje tako ostaja obvezno le proti davici tetanusu oslovskemu kašlju hemofilusu influence, otroški paralizi ošpicam mumpsu rdečkam hepatitisu B.

Zavajanje glede zakonske podlage za obvezno cepljenje

"Torej se na osnovi letnih programov cepljenja in razglasa epidemije, o čemer odloči minister za zdravje na predlog NIJZ, po novem ZNB zakonu lahko določi tudi glede OBVEZNEGA CEPLJENJA proti kovidu, ki je že uvrščen v letni program 2022!" trdijo zbiratelji podpisov za referendum.
Ta izjava ne drži v dveh trditvah: novela zakona v ničemer ne spreminja določil glede obveznega cepljenja. Podlaga za obvezno cepljenje obstaja že 20 let, novela zakona je v ničemer ni spreminjala. Več o zakonski podlagi za obvezno cepljenje lahko preberete tukaj:

Cepljenje Covid-19 Zdravje Lahko bi že uvedli obvezno cepljenje, pa ga nismo. To je razlog.

Prav tako, kot že navedeno, ne drži, da je covid uvrščen med bolezni v program cepljenja 2022. 

Kot je veljalo doslej, cepljenje zoper COVID-19 ali katero drugo nalezljivo bolezen, lahko postane obvezno, če za to obstajajo določeni epidemiološki razlogi. 

Zavajanje glede obveznega cepljenja otrok

"Otroci pa naj bi bili besežirani ali cepljeni kar na rednih šolskih zdravniških pregledih!" še trdijo zbiratelji podpisov. To seveda ne drži, ker, še enkrat, cepljenje proti covid-19 ni uvrščeno med obvezna cepljenja. 

"Cilj ni referendum"

V zbiranje podpisov je se vključilo tudi Gibanje zdrava družba, ki ga vodi Gregor Kos. Kot pojasnjujejo, skušajo zbrati najmanj 2.500 podpisov za zadržanje objave zakona v Uradnem listu. "Cilj torej ni referendum, temveč preprečitev objave spornega predloga zakona v Uradnem listu, kar pomeni, da bi stopil v veljavo," navajajo pri gibanju.  

 

 

 

 

 

Komentarjev 74
  • kapibara1 08:21 03.julij 2022.

    Cepljenje proti covid-19 ni bilo uvrčeno v letni program obveznega cepljenja, kar lahko sami preverite tukaj. - PROGRAM 3+ 7

  • kapibara1 08:17 03.julij 2022.

    PROGRAM BOLEZNI, PROTI KATERIM CEPIMO, IN DRUGA ZAŠČITA CILJNE SKUPINE ZA CEPLJENJE IN ZAŠČITO Z ZDRAVILI FINANCIRANJE POSEBNE DOLOČBE Zaposleni Cepljenje na podlagi izjave o varnosti z oceno tveganja delovnih mest proti: davici tetanusu oslovskemu kašlju otroški paralizi ošpicam mumpsu ...prikaži več rdečkam hepatitisu B hepatitisu A KME meningokoknim okužbam steklini tifusu noricam gripi rumeni mrzlici ++++ covid-19

  • marvin63 18:10 01.julij 2022.

    Javna razprava ni dopuščena. Veliki gospodarji levih in desnih so isti. Vse smo že videli ob predzadnjem glasovanju ZNB. Strokovne skupine niso prevzele odgovornosti za napačne odločitve.