Slovenija
301 ogledov

Takšen je odziv na očitke o neprimernosti kopalnih voda

koper Anže Petkovšek
Koprski župan je očitke glede onesnaženosti kopalnih voda v Žusterni označil kot laž in ob tem napovedal ustrezne postopke proti odgovornim.

Župan mestne občine Koper Aleš Bržan opozarja, da je poročilo NIJZ nestrokovno in očitno lansirano z namenom, da se škoduje ugledu občine. Kot je pojasnil v izjavi za medije, so od Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano prejeli zadnje poročilo, ki kaže, ''da so vode v novem obmorskem parku in ustju Badaščice skladne s priporočili za kopalne vode''.

Ob tem je pomiril, da so kopalne vode varne. Kot je dodal, jutri pričakujejo dodatne ugotovitve iz preiskave včerajšnjih vzetih vzorcev iz kopališča Žusterna. Preliminarne analize teh vzorcev že kažejo, da naj bi bile skladne. ''Kopanje v Kopru je doslej bilo in je tudi sedaj povsem varno,'' je še dodal.

11. junija naj bi, na isti dan, ko je laboratorij vzel vzorce, ogled opravili tudi iz NIJZ in ''brez kakršnihkoli vzorcev ali laboratorijskih analiz prišli do drugačnih vzorcev'', je povedal in označil to dejstvo kot ''zelo nenavadno.''

Obmorski urbani park pri Žusterni Nikar v vodo! Slovenija Se kopate na slovenski obali: Na tem kopališču odkrili fekalije!

Zatrdil je, da na občini niso prejeli nobenega vabila na ogled, ki ga je opravil NIJZ. Poročilo je po njegovih besedah nedokončano prišlo v javnost, preden so ga prejeli na občini. Ob tem je očital, da naj bi zahtevo, da gredo netočne informacije, prišla s strani NIJZ, a pri tem ''upa, da to ni res''. Kot je poudaril, na občini sledijo meritvam Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, merijo kvaliteto kopalnih voda in da po njihovih informacijah ''v tem trenutku kaže, da je ravnanje NIJZ nedopustno''.

''Gre za širjenje laži, ki kažejo na napade na lokalno skupnost, ki škodijo gospodarstvu in turizmu'' je še zaključil in ob tem napovedal, da bodo sprožili ustrezne postopke.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar drecos
    drecos 17:40 16.junij 2021.

    najvecja svinjarija je v kopru in zusterni, laznivc od zupana

  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 16:31 16.junij 2021.

    Spoštovani župan kopra, v nedeljo smo si ogledali novo urejeno plažo od kopra do zusterne...veste kaj, se nikoli nisem videla tako veliko plesov kot na tem travniku, ki so prosto tekali in lulali skoraj po ljudeh ki so ležali po travi!