Slovenija
675 ogledov

Takšna so pričakovanja glede samotestiranja doma

samotestiranje Profimedia
Na ministrstvu za zdravje potekajo dogovori o tem, ali bi samotestiranje s prihodnjim šolskim letom ponudili tudi učiteljem.

Na ministrstvu za zdravje, ki ga vodi Janez Poklukar pa medtem potekajo pogovori o tem, ali bi samotestiranje doma ponudili tudi učiteljem. Tudi za učitelje je testiranje prostovoljno a obvezno, če hočejo izvajati pouk v živo. Testirati se morajo vsak teden. 

Samotestiranje učiteljev: Pogovori še potekajo

Testiranja trenutno ne potrebujejo učitelji, ki so covid-19 preboleli ali so bili cepljeni. Po podatkih iz aprila, ki smo jih prejeli iz MIZŠ, je bilo med osnovnošolskimi učitelji takih okoli polovica.
Ker pa so bili učitelji večinoma cepljeni že v začetku leta, se bodo morali, kljub cepivu, z začetkom novega šolskega leta, ko bo od cepljenja preteklo več kot osem mesecev, najverjetneje ponovno testirati. Sindikat SVIZ je  ministrstvo že večkrat pozval, naj tudi učiteljem omogoči samotestiranje na domu. "Dogovori na to tematiko še potekajo, javnost bo o novostih pravočasno obveščena," so nam odgovorili na ministrstvu za zdravje. 

samotestiranje Slovenija Pod takšnimi pogoji se bomo samotestirali doma

Cilj samotestiranja dijakov in učencev: šole bi ostale odprte

Dijaki imajo možnost samotestiranja doma od ponedeljka 24. maja, kasneje so možnost dobili še učenci zadnje triade osnovne šole. Šlo naj bi za pripravo na obsežnejše samotestiranje v prihodnjem šolskem letu s katerim bi omejevali širjenje virusa in se tako izognili zapiranju šol, kot smo mu bili priča v tem šolskem letu.

Med dijaki se je za samotestiranje odločilo nekaj več kot 21 odstotkov dijakov, v prvem naročilu je MIZŠ  za šole naročilo 147.216 testov za samotestiranje dijakov, v drugem naročilo pa še dodatnih 21.775, skupaj slabih 180.000.
V osnovnih šolah je teste prevzelo 31,06 odstotka učencev, v osnovnih šolah s prilagojenim programom 22,23 odstotkov učencev ter v zavodih za izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami 20,38 odstotkov vključenih.

Koliko primerov širitve covida je bilo ustavljenih, na NIJZ ne vedo

Podatka o tem, koliko testov je bilo v tem času pozitivnih, na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) nimajo, saj, kot pravijo "je testiranje prostovoljno, rezultatov samotestiranja učenci/dijaki ne poročajo nikamor." Koliko primerov koronavirusa je bilo torej s samotestiranjem ustavljenih, torej ne vemo. 

V prvem tednu je sicer o pozitivnem testu poročalo 38 dijakov. V primeru pozitivnega testa mora dijak ali učenec ali njegovi starši o tem obvestiti izbranega zdravnika oziroma pediatra, ki potem napoti na potrditveni PCR test. Če je zdravnik odsoten, se pokliče na vstopno točko, kjer opravljajo PCR teste. Do rezultata potrditvenega testa, dijak oziroma učenec, ostane doma.  

Težave s tem, kaj naj naredijo z uporabljenim materialom

Sicer pa dijaki niso imeli težav z rokovanjem s testi, bolj nerazumljiva pa so jim bila navodila, kaj narediti z uporabljenim priborom. Prostovoljno samotestiranje je v prvem tednu opravilo 64 odstotkov anketiranih dijakov (N = 2.269), težave pri izvedbi so imeli štirje odstotki. Nekaj jih je imelo težave z odvzemom brisa, drugi z branjem rezultata.

Dijaki se bojijo lažnih rezultatov

Z začetkom novega šolskega leta se namerava samotestirati 57 odstotkov anketiranih dijakov, 27 odstotkov se jih samotestirati ne namerava, 16 odstotkov pa je še neodločenih (N = 2.250).

Med tistimi, ki samotestiranja ne bi izvajali (n = 520), je polovica kot razlog navedlo lažno pozitiven rezultat samotestiranja, 41 odstotkov pa jih kot razlog navaja, da jim ukrep ne nudi nobenih ugodnosti. Pri odgovoru »drugo«, ki ga je izbralo 37 odstotkov anketiranih dijakov, se kot razlogi najpogosteje pojavljajo nesmiselnost, nepotrebnost in neučinkovitost ukrepa.

 

 

Komentarjev 1
  • Edward_Adkins 12:14 17.junij 2021.

    Zaslužujem od 130 do 180 dolarjev na uro, tej službi sem se pridružil pred tremi meseci in v prvem mesecu sem prejel 27853 dolarjev od te službe in veste, sledite tej spletni strani ......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑭𝒂𝒔𝒕𝑪𝒂𝒔𝒉7.𝐜𝐨𝐦