Slovenija
7794 ogledov

Takšne so kazni za delodajalce, ki goljufajo pri plači

Plača Profimedias
Objavili navodila, takšne so kazni.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je danes s sodelovanjem Finančne uprave RS preko sistema eDavki vsem, ki zaposlujejo delavce, posredovalo celovito informacijo o pravicah in obveznostih pri določanju in izplačilu plačila za delo.

Denar, štetje denarja Napoved Slovenija Minimalna plača se bo zvišala že januarja

V letu 2020 minimalna plača znaša 940,58 evrov (bruto), pri čemer morajo biti iz minimalne plače izločeni vsi dodatki, določeni z zakoni in drugimi predpisi ter s kolektivnimi pogodbami, del plače za delovno uspešnost in plačilo za poslovno uspešnost, dogovorjeno s kolektivno pogodbo ali pogodbo o zaposlitvi.

Denar Poostreno Slovenija Inšpektorji zavihali rokave glede minimalne plače

"Delodajalec je dolžan delavcu do konca plačilnega dne izdati pisni obračun, iz katerega so razvidni podatki o plači (osnovna plača, del plače za delovno uspešnost, dodatki, poslovna uspešnost), nadomestilu plače, povračila stroškov v zvezi z delom in drugi prejemki, do katerih je delavec upravičen na podlagi zakona, kolektivne pogodbe, splošnega akta delodajalca ali pogodbe o zaposlitvi, obračun in plačilo davkov in prispevkov ter plačilni dan," sporočajo z Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve.

Delodajalec je dolžan delavcu do konca plačilnega dne izdati pisni obračun, iz katerega so razvidni podatki o plači (osnovna plača, del plače za delovno uspešnost, dodatki, poslovna uspešnost), nadomestilu plače, povračila stroškov v zvezi z delom in drugi prejemki, do katerih je delavec upravičen na podlagi zakona, kolektivne pogodbe, splošnega akta delodajalca ali pogodbe o zaposlitvi, obračun in plačilo davkov in prispevkov ter plačilni dan, sporočajo z Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve.

Kazni so visoke

Če delodajalec delavcu ne izplača plače v skladu z določbami ZMinP, stori prekršek, ki se kaznuje z globo od 3.000 do 20.000 eurov (za manjšega delodajalca, ki zaposluje deset ali manj delavcev, znaša globa od 1.500 do 8.000 eurov). Z globo od 1.000 do 2.000 eurov se kaznuje odgovorna oseba delodajalca – pravne osebe, ki stori ta prekršek.

 

Komentarjev 19
 • samo57 13:31 23.januar 2020.

  "starec" vsaj dela. koliko jih ne dela. določani nočejo delati.mimogrede (upam da se ne motim) splošna olajšava za najnižji razred dohodnine je 3500e na leto, za socialne in slične transferje pa cca4800e. pa razumi če lahko...

 • Avatar praufo
  praufo 20:24 22.januar 2020.

  mene zanima, kdaj se bo država spravila na starce, ki še vedno kasirajo polek penzije, če pra je to nezakonito ... s.p. prepišejo na potomca, pa naprej furajo in služjo, v žepu imajo pa fiktivno pogodbo o delu, se pravi ...prikaži več podjemno pogodbo 60 ur, kar ni nič ... delajo pa po cele dneve in zakaj se s tem inšpektorji ne ukvarjajo ... športno igrišče, hokej, drsnje, zraven lokalček , kuhan vinček čajček in še kaj, možakar pa v v penzijipas nič njegovogea, ampak župana je podmazal in sedaj je večni

 • darjan39 19:38 22.januar 2020.

  Hehe si pa optimist. Kaznovali bodo samo tistega, ki si najmanj zasluži kot ponavadi...po strani ti povem zakonska določila za obračun plač ne obstajajo, vsaka firma obračunava po svoje in to zagovarja pravno, če treba...ker pravo dovoljuje to