Slovenija
38669 ogledov

Takšno naj bi bilo letošnje poletje

Sonce Shutterstock
Pred nami še trije tedni meteorološke pomladi. Kakšno poletje bo sledilo?

Vremenski portal ciklon.si/srednjeročna napoved objavlja, da naj bi bilo po sezonski napovedi ecmwf letošnje poletje zelo suho in vroče z afriškim grebenom nad večjim delom Srednje in Južne Evrope. 

"Najbolj vroče naj bi bilo nad Francijo, Italijo, Slovenijo in večjim delom Balkana, med eno in dvema stopinjama nad klimatološkim povprečjem 1993 -2016," objavljajo na omenjenem portalu. Poleg tega dodajajo, da naj bi bilo poletje izjemno sušno, tudi ljubitelji neviht naj bi bili razočarani. 

Pri tej napovedi opozarjajo, da je slabost tega modela v tem, da izide sezonska napoved le enkrat mesečno, zato je za po njihovem mnenju verjetnejša napoved CFSv2. Ta nakazuje večje odstopanje temperaturnih anomalij je na severu, južneje pa precej bolj razgibano, tako po temperaturi kot po padavinah. Torej mešanica spremenljivega in vročega vremena. 

Pri ciklon.si/srednjeročna napoved pri napovedih za poletje opozarjajo še, da imajo sezonske napovedi precej majhen odstotek verjetnosti, zato večinoma služijo le kot morebiten trend vremena, ki se obeta.

Do konca maja 

Pred nami so še trije tedni meteorološke pomladi; nakazuje se različno vreme nad Evropo. Medtem ko naj bi bilo nad Francijo in Španijo že poletno vroče, bodo nad vzhodnim delom Evrope še bolj jesenske temperature. 

"Občasno bo lahko tudi že poletno vroče, od severovzhoda / vzhoda pa nas bo občasno zajel hladnejši in bolj nestabilen zrak," napovevdujejo pri vremenskem portalu.

Prihodnji teden morda prvič do 30 

V naslednjem tednu bo bistveno topleje kot je bilo ta teden, obeta se morda tudi prva tridesetica, se glasijo napovedi za prihodnje dni. Glede na vetrovne pogoje bo najbolj topel dan v četrtek, ko bo pihal ponekod kar okrepljen jugozahodni veter in ob takih pogojih je Črnomelj zaradi orografije glavni kandidat za +30 stopinj, menijo na ciklon.si/srednjeročna napoved.

V petek nas bo predvidoma prešla atlantska motnja, ki bi lahko prinesla tudi kakšno krajevno neurje. Veliko bo odvisno od časa prihoda vremenske fronte.

Jutri bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, čez dan in popoldne bodo nastajale krajevne plohe in nevihte, najvišje temperature bodo med 19 in 25 stopinjami. 

V torek bo večinoma sončno s temperaturami med 19 in 25 stopinj, na Goriškem do 27. Tudi v sredo in četrtek bo sončno, temperature bodo v sredo do 28, v četrtek pa do 29 stopinj. 

dež Vreme Slovenija Takšno vreme prinašajo ledeni možje in mokra Zofka

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar pantani
    pantani 07:27 09.maj 2022.

    Še za en dan vnaprej komaj zadenete (lep primer včerajšna nedelja), pa boste za par mesecev vnaprej!!! Butale.