Slovenija
43674 ogledov

Takšno vreme prinašajo ledeni možje in mokra Zofka

dež Profimedia
Po ljudskem izročilu so prav oni krivci za mrzlo in mokro vreme, ki se lahko pojavi v maju.

"V nedeljo zjutraj in dopoldne bo oblačno, nato se bo ponekod oblačnost trgala. Še bodo nastajale krajevne plohe in posamezne nevihte, a jih bo manj kot danes," napovedujejo na Agenciji RS za okolje. Ponekod bo po njihovi napovedi pihal severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja: "Najnižje jutranje temperature bodo od 9 do 14, najvišje dnevne od 17 do 23, na severozahodu okoli 15 stopnj Celzija."

V ponedeljek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo: "Predvsem sredi dneva in popoldne bodo krajevne plohe in nevihte. Pihal bo severovzhodnik, na Primorskem šibka burja. V torek bo sončno. Kakšna popoldanska ploha bo še možna."

igrala | Avtor: Profimedia Profimedia

Ledeni možje in mokra Zofka

V četrtek, 12. maja prihajajo ledeni možje, sv. Pankracij, Servacij in Bonifacij, ki godujejo od 12. do 14. maja. Po ljudskem izročilu so prav oni krivci za mrzlo in mokro vreme, ki se lahko pojavi v maju. Takoj za njimi 15. maja goduje sv. Zofija. Na ta dan pogosto dežuje, zato so ji naši predniki nadeli ime mokra Zofka. 

dež | Avtor: Profimedia Profimedia

Kakšno bo vreme za ledene može in Zofko, vremenoslovci ne morejo z gotovostjo napovedati, saj so še daleč. Lahko preverimo le verjetnostno napoved za Slovenijo, ki jo po računski simulaciji pripravijo na Arsu. V četrtek lahko pričakujemo pretežno jasno vreme, z najvišjimi temperaturami kar 24 stopinj Celzija.

V petek bo po računski simulaciji v osrednjem delu Slovenije najverjetneje pretežno oblačno vreme, možne so tudi nevihte, ki so prav tako možne tudi po ostali državi, razen na Obali. Po računski simulaciji jo bodo ledeni možje najbolj zagodli v soboto 14. maja, ko bo večinoma oblačno vreme z možnimi nevihtami, najvišje temperature bodo okoli 23 stopinj Celzija.

Mokra Zofka bo kot kaže kisla in oblačna, možne so tudi padavine, najverjetneje se bo tudi rahlo ohladilo.

Etilometer meritev alkohola KRONIKA Gorenjska Kranj: eden vijugal, drugi trčil v ograjo šolski otroci v spremstvu prečkajo cesto V Sloveniji Zdravje Strokovnjak napoveduje grozljive posledice za naše otroke
Komentarjev 8
  • QSprm 21:17 07.maj 2022.

    Globalno segrevanje je krivo za vse tegobe in se prevroce je.... Aja, ni, imamo to sreco da je maja komej 10 stopinj. Samo ena manjsa Vremenska anomalija, nic tazga ane. Leto bo spet rekordno toplo, pa ceprav bi bli julija v bundah.

  • kapibara1 15:48 07.maj 2022.

    Ob vsej tej moči in hladu imam pa eno zadovoljstvo : 14 Maja imam RD :-) - in to že 63 leta

  • Avatar PomisliNaSonce
    PomisliNaSonce 14:06 07.maj 2022.

    Verjetno res...al bo pa sonce. Ane...če nebi oblakom preveč pomagali, bi ga že imeli