Slovenija
14561 ogledov

Največ preferenčnih glasov ženskam

volitve v evropski parlament 2019, Tanja Fajon Saša Despot
Evroposlanki Tanji Fajon daleč največ preferenčnih glasov, sledi Irena Joveva in nato na tretjem mestu Romana Tomc.

Novi slovenski poslanci v Evropskem parlamentu bodo v naslednjem petletnem mandatu Milan Zver, Romana Tomc in Franc Bogovič z liste SDS+SLS, Tanja Fajon in Milan Brglez iz SD, Irena Joveva in Klemen Grošelj iz LMŠ in Ljudmila Novak iz NSi.

Preferenčni glas je možnost, ki jo imajo volivci na evropskih volitvah na parlamentarnih pa ne. S preferenčnim glasom volivec da prednost kandidatu pred drugimi kandidati na listi. Več tukaj. 

volitve v evropski parlament 2019 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Preferenčni glasovi "usodni" za Bogoviča in Brgleza

Vsi novi poslanci so bili izvoljeni s preferenčnimi glasovi, Zver, Tomc, Fajon, Joveva, Grošelj in Novakova bi bili izvoljeni tudi, če ne bi prejeli takšnega števila preferenčnih glasov, saj so bili uvrščeni na prvo ali drugo mesto liste, Franc Bogovič iz skupne liste SDS+SLS ter Milan Brglez iz SD pa sta s preferenčnimi v parlament prišla s četrtega mesta. 

Bogovič je prejel 13 616 preferenčnih glasov in tako prehitel dosedanjo poslanko Patricijo Šulin

Milan Brglez, veliko presenečenje volitev, je dobil 6970 preferenčnih glasov in na ta način prehitel drugega na listi, poslanca Matjaža Nemca in pravnico Dominiko Švarc Pipan. "Toliko sem presenečen, da se s tem prav veliko še nisem ukvarjal," je o svojem prihodnjem delu sinoči dejal Brglez. 

volitve v evropski parlament 2019 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Tanja Fajon daleč najbolj priljubljena med vsemi kandidati

Veliko podporo so s preferenčnimi glasovi volivci izkazali Tanji Fajon, ki je prejela daleč največ preferenčnih glasov med vsemi kandidati, 53 472 od skupnpo oddanih  471.525. Med glasovi za SD jih je 61 odstotkov šlo za Tanjo Fajon. Fajonova bo, kot pravi nadaljevala delo proti nestrpnosti in ksenofobiji. 

volitve v evropski parlament 2019, Tanja Fajon | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Ko se bom vrnila v Evropski parlament, bomo najprej videli, kakšne položaje bomo lahko prevzeli," pravi Fajonova, ki se je v nekoč že omenjala kot možna kandidatka za slovensko komisarko v Evropski komisiji. Fajonova bo v Evropskem parlamentu že tretji mandat zapored. 

Joveva: Rabila bom nekaj časa, da dojamem, kaj se je dejansko zgodilo

Zelo dobro se je pri preferenčnih glasovih obnesla tudi LMŠ-jeva Irena Joveva, ki je dobila 41 804 preferenčnih glasov kar je skoraj 57 odstotkov vseh glasov, ki jih je dobila lista LMŠ. "Rabila bom nekaj časa, da dojamem, kaj se je dejansko zgodilo," je dejala Joveva. 

volitve v evropski parlament 2019, Romana Tomc | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Izkušena evroposlanka Romana Tomc iz liste SDS+SLS, je dobila manj glasov kot novinka Joveva, vendar je med dobitniki preferenčnih glasov osvojila tretje mesto. Za Tomčevo se je preferenčno odločilo 40 278 volivcev, kar je 32,32 odstotka glasov celotne liste SDS+SLS. Nosilec liste Milan Zver je prejel 26 118 glasov.

Zmagovalka volitev je lista SDS+SLS, ki bo imela tri poslance. Zadovoljni z rezultatom so v LMŠ, kjer bodo imeli dva poslanca, brez poslanca pa so ostale koalicijske SAB, SMC in DeSUS ter zunajkoalicijska partnerica Levica. Več preberite v povezavi tukaj.  

Šoltesu preferenčni glasovi niso pomagali

Precejšnje število preferenčnih glasov je šlo tudi dosedanjemu evroposlancu Igorju Šoltesu, ki je pred volitvami prestopil v DeSUS in postal nosilec liste. Dobil je 21.017 preferenčnih glasov, a je stranka dobila premalo glasov, da bi bil izvoljen. 

Za njim se je uvrstila nosilka liste stranke NSi Ljudmila Novak, ki se tako vrača v evropski parlament. Dobila je 19.178 glasov. Ljudmila Novak je bila evroposlanka v mandatu 2004 do 2009.

volitve v evropski parlament 2019, Ljudmila Novak | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Kandidatu precej preferenčnih glasov, stranki premalo

15 070 glasov je dobila Angelika Mlinar, nosilka liste stranke SAB, vendra v parlament zaradi slabega uspeha stranke ni bila izvoljena. Tik za njo pa je na osmem mestu prvak SNS Zmago Jelinčič, ki je dobil 14.293 preferenčnih glasov, nosilka liste stranke Levica Violeta Tomić pa je dobila 12.053 glasov. 

volitve v evropski parlament 2019 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Lojze Peterle (NSi), ki se po treh mandatih poslavlja od poslanskih klopi Evropskega parlamenta, je prejel je 11.586 preferenčnih glasov. Franc Kangler, nekdanji mariborski župan, ki je kandidiral na listi SDS+SLS pa je dobil 10.197 preferenčnih glasov volivcev.

Komentarjev 22
  • Avatar Krško1477
    Krško1477 13:08 28.maj 2019.

    Pozabili ste zgoraj nalepiti, da je to plačan oglas

  • mirror 13:01 28.maj 2019.

    Letošnjih evropskih volitev so se udeležili le člani in podporniki strank, ki so predlagale te kandidate. Vodji SAB in Desusa nista bila izvoljena niti v naš parlament, enako se je zgodilo tudi sedaj z njihovimi kandidati. Levica je vsiljevala napačnega ...prikaži več in neprimernega kandidata, kar so volivci kaznovali. Volivci, ki so s preferenčnimi glasovi množično izvolili poslanko SD, ki škoduje naši državi s podporo migrantom, naj se vprašajo po svojem zdravju in pameti.

  • maresem 11:58 27.maj 2019.

    Ni se nam za bat, da bi ostali brez kalamarov... fajonka bo poskrbela za to. Bravo komunajzarske ovce.