Slovenija
70326 ogledov

Narobe svet v bankah, to je na vidiku

Štetje denarja, evri Profimedia
Nekatere banke so že znižale svoje ponudbe za vezavo, za pol leta nekatere ponujajo več kot za eno leto in za eno leto višje obresti kot za tri, kar kaže, da pričakujejo znižanje obresti.

Za nove stranke, ki želijo vezati depozit za eno leto, sta najbolj ugodni banki Unicredit in Sparkasse, ki za enoletni depozit novim strankam ponujata triodstotno obrestno mero. Intesa Sanpaolo je svojo ponudbo za nove stranke že znižala in za enoletni depozit ponuja 2,5 odstotka, za polletni pa tri odstotke. Praviloma so banke za daljše vezave ponujale višje obresti kot za krajše, zdaj pa pri nekaterih ni več tako, kar kaže, da pričakujejo znižanje obresti. 

Večina bank in hranilnic ponuja okrog 2,5 odstotka za enoletno vezavo.

Pri Gorenjski banki in NLB se vezava za eno leto ne splača, saj je obrestna mera za 13-mesečno vezavo bistveno višja. Pri Gorenjski banki so obresti za eno leto 1,30 odstotka, za 13 mesecev pa 2,60, v NLB pa za 12 mesecev dobiš enoodstotne obresti, za 13-mesečno vezavo pa 2,5-odstotne.

V Intesi Sanpaolo za enoletni depozit ponujajo 1,3 odstotka obresti, za sklenitev preko digitalnih kanalov je obrestna mera 0,2 odstotne točke višja, prav tako za zneske nad 50 tisoč evrov. Ob sklenitvi depozita 51 tisoč evrov prek digitalnih kanalov je tako obrestna mera 1,7 odstotka.

Za nove stranke, ki sklenejo paket in na račun prenesejo redni mesečni dohodek, je obrestna mera za enoletno vezavo 2,5 odstotka, za pol leta pa tri odstotke.

Tudi v Addiko banki je akcijski depozit za nove stranke od 91 do 180 dni po obrestni meri 2,8 odstotka.

Unicredit banka je med najbolj radodarnimi za nove stranke in med najbolj škrtimi za obstoječe stranke. Obstoječim strankam za enoletno vezavo ponujajo odstotek, za vezavo od 18 do vključno 35 mesecev pa 2,5 odstotka (pri sklenitvi v spletni banki je obrestna mera za 0,1 odstotke točke višja).

"Novim strankam ob hkratnem odprtju transakcijskega računa s paketom Sproščeni*, Aktivni ali Brezmejni (*paket Sproščeni za mlade ni vključen) ponujamo 3-odstotno letno obrestno mero za sklenitev enega Klasičnega depozita z maksimalno ročnostjo do 18 mesecev, v vrednosti od 500 do 100.000 EUR. Omenjena ponudba velja do preklica," so nam pojasnili.

Pri BKS banki ponujajo za enoletno vezavo 2,5 odstotka obresti, minimalen znesek depozita pa je štiri tisoč evrov, zanimivo pa ne ponujajo depozitov za več kot 12 mesecev.

Take so obresti za triletno vezavo

Od 1. do 16. februarja poteka vpis triletnih ljudskih državnih obveznic, kjer država ponuja 3,4-odstotno obrestno mero. Nekatere banke sploh ne ponujajo vezave za tri leta, BKS ne ponuja niti vezave za več kot eno leto, vse obrestne mere pa so nižje od ponujene obrestne mere za državne obveznice.

Če razmišljate o nakupu, preberite, kakšne so razlike z depozitom, kakšni so stroški in kakšna davčna obravnava.

NLB za triletno vezavo ponuja dva odstotka obresti. Pri Gorenjski banki vezava za tri leta ni mogoča, najdaljša možna vezava je za 35 mesecev z možnostjo avtomatskega podaljšanja za enako obdobje. V tem primeru je obrestna mera 2,80 odstotka, kar je le 0,2 odstotne točke več kot za 13-mesečno vezavo. Tudi v Unicreditu je najdaljša vezava 35 mesecev, obrestna mera pa 2,5 odstotka. 

Pri Intesi Sanpaolo obrestna mera za triletni depozit znaša odstotek in se za 0,2 odstotne točke poveča le za zneske nad 50 tisoč evrov. Pri DBS je obrestna mera za enoletni depozit 2,4 odstotka, za vezavo nad dve leti pa 2,5 odstotka. V Primorski hranilnici Vipava so obresti za enoletno vezavo 2,6-odstotne, če bi denar vezali za tri leta pa bi dobili le dva odstotka.

Tudi v Hranilnici Lon je obrestna mera za triletno vezavo bistveno nižja kot za enoletno, za eno leto ponujajo 2,5-odstotne obresti, za triletno pa 1,80 odstotka. "Za nove komitente ob prenosu plače na našo banko ponujamo možnost vezave sredstev po 3% obrestni meri za 12 mesecev, znamo pa tako novim kot tudi obstoječimi strankam prisluhniti z individualnimi ponudbami," pravijo. Akcija se je sicer veljala do konca januarja.

Banke enoglasne: Obresti se bodo znižale

"Pričakovati je, da bodo centralne banke z umirjanjem inflacije pričele s trendom zniževanja obrestnih mer. Kdaj se bo zgodil prvi spust obrestnih mer s strani ECB je nehvaležno napovedovati, vsekakor pa ocenjujemo, da smo vrh obrestnih mer že dosegli in torej prehajamo v obdobje postopnega zniževanja obrestnih mer. To se že odraža v vrednostih referenčnih obrestnih mer (Euribor) in obrestnih zamenjav, ki so se opazno odmaknile od najvišjih doseženih vrednosti v lanskem letu, zaradi česar smo v banki že znižali obrestne mere za stanovanjska posojila, v prihodnje pa bo to najverjetneje vplivalo tudi na obrestne mere varčevalnih produktov," so pojasnili na NLB.

"Trenutne napovedi kažejo na zniževanje obrestnih mer centralne banke (ECB) v letu 2024. Posledično lahko pričakujemo, da se bodo prilagodile tudi depozitne obrestne mere poslovnih bank, predvsem v tistem delu ponudbe, ki bodo po višini zelo blizu medbančnim obrestnim meram," ocenjujejo v Intesi Sanpaolo.

"Pričakujemo, da bo obrestna mera za enoletno vezavo čez eno leto nižja. Zaradi pričakovanega znižanja ključnih obrestnih mer ECB. Posledično se bodo znižale tržne obrestne mere. Dodaten razlog za zniževanje depozitnih obrestnih mer je presežna likvidnost v bančnem sistemu," so nam povedali v DBS.

 "Največji vpliv na višino in gibanje obrestih mer še vedno predstavlja boj z inflacijo. Dinamika obrestnih mer se bo, vsaj tako zgleda, prilagajala inflacijski situaciji in seveda stanju v evropskem gospodarstvu. Glede na trenutno stanje (umirjanje inflacije) se, tako v letošnjem kot naslednjem letu, pričakuje padec obrestnih mer, v kakšni meri in višini je težko oceniti.  Seveda tudi, če ne bo kakšnih drugih ekstremnih dogodkov, ki bodo vplivale na evropsko oz. svetovno gospodarstvo," menijo v Primorski hranilnici Vipava.

"Čez eno leto pričakujemo nižje obrestne mere za depozite zaradi predvidenih znižanj ključnih obrestnih mer s strani ECB," pravijo tudi v Hranilnici Lon.

"V SKB banki spremljamo razmere na trgu in uravnavamo obrestne mere vezanih depozitov in kreditov skladno z obrestno politiko banke. Banka ima še vedno presežno likvidnost, zaradi česar se obrestne mere za depozite prilagajajo postopno. Razlog za počasnejši dvig obrestnih mer na depozitih je v visoki likvidnosti bank, kar najbolje potrjuje povprečno razmerje med posojili in vlogami zasebnega sektorja, ki je v Sloveniji na ravni 66,2% (na dan 30. 6. 2023), med tem ko je v celotni EU na ravni 109%," pravijo v SKB banki.

V SKB banki so posebno obrestno mero ponudili za 18-mesečno vezavo, za zneske do 50 tisoč evrov 1,6, za zneske od 50 do sto tisoč evrov 1,8 in za zneske nad sto tisoč evrov dva odstotka. Za enoletni depozit ponujajo 1,2 odstotka obresti.

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 30
  • Avatar Garancija
    Garancija 08:32 02.februar 2024.

    Banke so legalni lopovi,ki hočejo narodu pobrati prihranke,(27 milijard),da se bodo še oni obogateli na naš račun

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 00:19 02.februar 2024.

    Banke morajo od nečesa živeti.

  • Nevica 19:04 01.februar 2024.

    Ne razumem prav dobro Goloba. Konec leta 23. je bil vsak Slovenec zadolžen (v okviru javnega dolga) za 20.000 EUR -to je bilo 69,9% BDP. Golob (Boštjančič) je menda obljubil, da bo ta dolg leta 2024 znižan na 68,9 % ...prikaži več BDP. Sedaj razmišljam o čudežu, ki bo tako zelo dvignil BDP??? Ker tele obveznice javnega dolga običajno ne znižujejo....