Slovenija
886 ogledov

Te novosti prinaša posodobitev aplikacije

Boštjan Koritnik SMC
Aplikacijo #ostanizdrav je doslej na mobilne telefone preneslo 371.246 uporabnikov.

V sredo se je Slovenija povezala na evropski strežnik, kar pomeni, da interoperabilnost deluje tudi v aplikaciji #ostanizdrav, je na današnji dopoldanski tiskovni konferenci vlade povedal ministre za javno upravo Boštjan Koritnik. 

Kaj pomeni ta interoperabilnost oziroma čezmejna izmenjava ključev? Aplikacija si bo izmenjevala oddajne kode z vsemi aplikacijami, ki uporabljajo sistem za obveščanje izpostavljenosti, ki sta ga vzpostavila Google in Apple. 

Ker taisti sistem uporablja tudi večina aplikacij za beleženje stikov evropskih držav, si mobilne naprave med seboj lahko izmenjajo naključne oddajne kode. "Dosedaj je uporabnik aplikacije z namenom, da bi bil obveščen o tveganem stiku z uporabnikom druge aplikacije, moral naložiti tudi to drugo aplikacijo v tisti državi, kjer se je pač nahajal," je poudaril minister Koritnik. 

Izmenjava ključev vsak dan

Izmenjava bo potekala tako, da se bo zaledni sistem aplikacije povezoval na evropski centralni strežnik, od tam pa bo pridobival dnevne ključe uporabnikov aplikacije drugih držav EU in v evropski centralni strežnik pošiljal ključe slovenskih uporabnikov. 

Vsa izmenjava ključev poteka med evropskim entralnim strežnikom in državnimi strežniki, torej se aplikacije ne bodo povezovale na evropski centralni strežnik ali na katerikoli drugi strežnik druge države. Vsak dan se bodo izmenjali vsi ključi, ne glede na to, ali je uporabnik zapustil državo ali ne. 

Koritnik je uporabnike aplikacije pozval k posodobitvi; ključi starejše izvedbe aplikacije - če je uporabnik ni posodobil - ne bodo posredovani na evropski centralni strežnik, bo pa kljub temu uporabnik pridobival ključe iz tujine in bil obveščen o tveganem stiku. 

Trenutno v čezmejni izmenjavi sodeluje poleg Slovenije še še 12 držav: Avstrija, Belgija, Hrvaška, Danska, Finska, Nemčija, Irska, Italija, Latvija, Nizozemska, Poljska in Španija. Malta, Norveška in Portugalska so v zaključnih fazah testiranja. 

Aplikacija sodelujoče države | Avtor: gov.si gov.si

Druge novosti posodobljene različice

Majhno tveganje je zdaj razdeljeno na dve stanji; če uporabnik še ni bil izpostavljen osebi s potrjeno okužbo, je stopnja tveganja majhna, kar je vidno kot zeleno barvno ozadje. Če pa je uporabnik bil izpostavljen osebi s potrjeno okužbo, vendar je bil ta stik na večji razdalji oziroma kratkotrajen, potem se aplikacija obarva oranžno. 

Ta sprememba je sledila pogostim vprašanjem državljanov, zakaj barva ostaja enaka, torej zelena, kljub temu, da je bila oseba izpostavljena tveganemu stiku. Ta novost, oranžno barvo ozadje, je izključno naša, imamo jo le v slovenski aplikaciji. Pri opozorilih za večje tveganje ostane ozadje enako, rdeče, so pa posodobljena priporočila, kako ravnati v primeru večjega tveganja. 

Dodana je tudi povezava na Eupravo za pridobitev potrdila o karanteni, za natančnejše določanje stopnje tveganja pa lahko uporabnik po novem vnese tudi datum začetka simptomov. 

Večja natančnost

Novejša različica sistema za obveščanje omogoča pogostejši izračun in posodabljanje stanja tveganja. Zdaj je lahko stanje tveganja posodobljeno do šestkrat na dan. 

Ravno na to temo se pojavljajo vprašanja uporabnikov, ali aplikacija pravilno deluje, ker je večino časa zaznano majhno tveganje, torej je zelena barva. "Poudarjam, da aplikacija pravilno deluje. Z nadgradnjo aplikacije se je namreč izračun tveganja znatno izboljšal. Zdaj je mogoče natančneje nadzirati, katera srečanja je treba šteti v končni izračun tveganja, prav tako pa ni več prikazano število stikov, temveč število dni, v katerih smo bili izpostavljeni." 

Naslednja novost je pridobitev tan kode, dodana je povezava do NIJZ, kjer lahko uporabnik v primeru potrjene okužbe pridobi tan kodo prek sms sporočila. Dodana je tudi povezava na stran gov.si, kjer je objavljena video predstavitev aplikacije v znakovnem jeziku, pomembna pa je tudi objava telefona za psihološko podporo ob epidemiji. 

Na vprašanja, pri kakšni časovni izpostavljenosti in pri kakšni razdalji bo aplikacija zabeležila nizko tveganje, visoko, nično tveganje, je ministr Koritnik povedal, da gre za izračun epidemiologov, kakšna potreba mora biti za tveganje; ključno je, da se upošteva 30-minutno okno, 71 decibelov in stopnja tri na lestvici od 1 do 10.  

Aplikacija podatki | Avtor: gov.si gov.si

"Z učinkom aplikacije smo zadovoljni" 

Minister Koritnik pravi, da so z aplikacijo zadovoljni, so pa epidemiologi in zdravstvena stroka tisti, ki so pozvali k vzpostavitvi aplikacije in so tudi tisti, ki ocenjujejo učinkovitost. "Dejstvo je, da je epidemiologov premalo, kar je dokaz, da je aplikacija potrebna in učinkovita," je prepričan Koritnik. 

Na razpis za posodobitve in vzdržeanje se je prijavil RS team, vrednost pogodbe je dobrih 31 tisočakov z DDV. "Za ponazoritev: v Nemčiji ocenjujejo, da je vrednost samo za vzdrževanje 1,5 milijona do dva milijona evrov mesečno. Mislim, da smo lahko zelo zadovoljni tako z rezultatom kot z ekonomičnostjo vzdrževanja in nadgradenj," je sklenil minister Koitnik. 

covid-19 slovenija šola Slovenija Na tej povezavi lahko preverite, koliko okužb so zabeležili v posamezni šoli

dezurni@zurnal24.si
 

Komentarjev 3
  • la 18:42 13.februar 2021.

    koga briga ta aplikacija

  • migi 13:56 12.februar 2021.

    Koritnik ne vidi dlje od korita...razložil je pa tako, kot bi poslušal osnovnošolčka...še sam ne ve, za kaj se gre.....itak je pa ta "novost" brezpredmetna,če upoštevaš kvazi "ukrepe"

  • Avatar Leon
    Leon 13:12 12.februar 2021.

    Posodobitev prinaša novost ; #postanite zdrav, kupujte vitamine in maske znanih proizvajalcev !