Slovenija
10696 ogledov

Tega pomembnega podatka o cepljenju v Sloveniji nimamo

Cepljenje, covid-19
1/2
Epa
V Sloveniji nimamo podatka, na podlagi katerega bi lahko iz prakse ocenili učinkovitost cepiva pri preprečevanju hujšega poteka covida-19.

Imamo sicer podatek da je bilo med potrjeno okuženimi od 1. junija približno četrtina polno ceplje nih, gledano na sto tisoč prebivalcev pa je med necepljenimi 2,6-krat več okužb.

Med hospitaliziranimi je bilo v primerljivem obdobju od 22. do 29. tedna 282 cepljenih in 1153 necepljenih oseb, kar pomeni, da je več kot tri četrtine necepljenih. Na sto tisoč ljudi je v bolnišnici pristalo 5,51 cepljenih in 16,30 necepljenih. Z drugimi besedami, verjetnost, da necepljeni pristane v bolnišnici, je bila trikrat večja.

Med cepljenimi je po teh podatkih le 34 odstotkov vseh hospitalizacij, do katerih bi prišlo brez cepljenja, kar vodi k sklepanju, da cepljenje zagotavlja 66-odstotno zaščito pred hospitalizacijo. A ta zaščita je zaradi Simpsonovega paradoksa bistveno podcenjena. V višjih starostnih skupinah, kjer je verjetnost za zaplete in hospitalizacije bistveno večja, je namreč cepljen občutno višji delež prebivalstva, zato skupno obravnavanje podatkov izkrivlja podatke.

Ko okužene cepljene in necepljene razvrstiš po starostnih skupinah, se izkaže, da cepljenje v večini starostnih skupin nudi več kot 90-odstotno zaščito pred hospitalizacijo, tako so vsaj pokazali podatki iz Izraela. Razlogov, da bi domnevali, da je pri nas drugače, ni, a podatkov, na katerih bi to lahko pokazali tudi v Sloveniji in bi bili brezplačna reklama za cepljenje, ni mogoče dobiti. NIJZ smo prosili za podatek o tem, koliko hospitaliziranih je bilo pri nas po posameznih starostnih skupinah cepljenih in koliko necepljenih.

"Podatke zbiramo in objavljamo na način, kot so podatki prikazani na spletni strani v različnih poročilih. Priprava podatkov na drugačen način zaradi trenutne zasedenosti epidemiologov ni možna oziroma bi potrebovali več časa za tako pripravo," so nam pojasnili.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 28
  • Adam_Jefferson 15:49 16.oktober 2021.

    Prvi mesec sem od tega preprostega spletnega gospodinjskega dela prejel 26391. To delo je na spletu in je delno ali v zaključnem obdobju zelo enostavno, samo sledite navodilom na tem blogu ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • bogdan444 20:58 15.oktober 2021.

    Avtor tega članka je očitno skregan z matematiko. 1. Če je v bolnicah in na intenzivni negi cca. 25% cepljenih, in če je cepljenih 50% vseh prebivalcev, potem je cepljenje samo 25% vseh prebivalcev zaščitilo pred bolnišnico. To pa je ...prikaži večje samo 50% od tistih, ki so cepljeni. 2. Če so v Izraelu izračunali, da je 90% zaščitenih v vseh starostnih skupinah, potem bi moralo biti zaščitenih tudi 90% od vseh cepljenih. Pri nas pa 50%.

  • antitrust 19:40 15.oktober 2021.

    Potem pa cepljenim prišteješ še strdke, pa smo tam tam......