Slovenija
11683 ogledov

"Tega smo z vaše strani že vajeni, a kaj, ko vsakič presenetite z novo norostjo"

Aleš Hojs STA/Daniel Novakovič
Notranji minister na udaru zaradi objave plač policistov.

"Kot bi preverjali in tipali, do katere točke lahko greste"

"Želja po osebnem napadu in diskreditacijah tistih neubogljivih, ki se ne strinjajo z vašim načinom dela, je vedno večja," je notranjemu ministru Alešu Hojsu po objavi plač policistov očital poslanec LMŠ Nik Prebil. Dejal je, da so zaradi tega, po njihovem mnenju škodljivega dejanja, vsi zelo zaskrbljeni. Najbolj problematično je po njegovih besedah dejstvo, da tu ne gre le za seznam, temveč za zbirko, ki vključuje tudi pripadnike specialnih enot in ostale, ki jih je minister z razkritjem identitete postavil v zelo nevaren položaj. "Gre za veliko varnostno tveganje," je prepričan Prebil in dejal, da je Hojs s tem morda celo ogrozil nacionalno varnost.

Notranjemu ministru je očital tudi manipulacijo podatkov, saj da je objavil bruto plače z vsemi dodatki (med drugim tudi za delo v epidemiji, izplačilo nadur itd.), kar predstavlja izmaličeno sliko.

"Tega smo z vaše strani že vajeni, a kaj, ko vedno presenetite z novo norostjo. Kot bi preverjali in tipali, do katere točke lahko greste. Celo napovedujete, da boste to počeli redno. A zakaj? Za kazen? Vi sindikatom sporočate, naj nehajo stavkati in bo red, torej tak kot ga vi hočete. Tako gre torej, maščevanje, ustrahovanje, pritisk," je bil oster poslanec LMŠ. 

Poudaril je, da gre za nevaren precedens – plače, ki so jih doslej objavljali mediji, namreč niso zajemale imen in priimkov, temveč le delovna mesta. K temu Hojsa po Prebilovem mnenju vodijo "kratkoročni, nepremišljeni politični interesi". Je pa Prebil priznal, da objava plač najverjetneje ni nezakonita, vendar je z določenimi členi drugih zakonov, med drugim tudi z zakonom o plačah v javnem sektorju, nezdružljiva.

Aleš Hojs Slovenija Slovenija Kazenska ovadba zoper ministra Hojsa

Analiza je pokazala, da zahteve po dvigu plač niso upravičene

Hojs je priznal, da je do objave res prišlo zaradi stavke, a pojasnil, da je največja težava v tem, da se tokratna stavka policistov nanaša zgolj na plače, ne pa recimo na zagotovitev dodatnih sredstev za opravljanje delovnih nalog ali na delovne razmere. Spomnil je na položaj vojakov, ko so ostali brez opreme in niso imeli niti primerne delovne obutve. 

Oprl se je na neodvisno analizo, ki je bila naročena v času prejšnje vlade. Ta naj bi pokazala, da zahteve policistov po dvigu plač niso upravičene. Kot je pojasnil, se tudi sam z izsledki analize ni strinjal, vprašljiva se mu je zdela metodologija, zdelo se mu je tudi, da si policisti zaslužijo drugačno obravnavo kot drugi zaposleni v javni upravi. A naj bi izdelovalec analize pripombe zavrnil in zagotovil, da je študija narejena ustrezno, po navodilih stroke. "Torej sam kot minister nimam nikakršnih vzvodov, da bi kaj drugega naredil. Analiza je bila sprejeta na vladi," je povedal.

Z določenimi zahtevami se je minister strinjal in jih bo predlagal vladi

Kot je nadaljeval Hojs, je sindikat nato zahteval, da se sklep vlade prekliče in analizo oceni kot neustrezno. Strinjal pa se je z nekaterimi drugimi zahtevami sindikata, recimo da se možnost ocenjevanja in napredovanja prenese iz marca na november, da bi lahko policisti napredovali še v istem letu, podpira tudi izstop policistov iz enotnega plačnega sistema. Schengenski dodatek pa se ne bo več izplačeval. "Zato imamo v proračunu dodatnih 15 milijonov evrov. Treba je sprejeti pameten kompromis, da bodo policisti ustrezno nagrajeni," je prepričan Hojs.

Minister je predlagal, da bi namesto vsem policistom plače dvignil le določenim uslužbencem. Tisti, ki so v najnižjem razredu, naj bi napredovali za dva razreda, tisti v srednjem plačilnem razredu pa za en plačilni razred. Kot je zatrdil, se v sindikatu s tem niso strinjali. Po njegovih besedah so se povprečne plače v policiji zviševale bolj kot povprečne plače v Sloveniji, lani naj bi bila povprečna plača policistov s 5. in 6. stopnjo za skoraj 400 evrov višja od povprečne slovenske plače.

Sindikat danes v triurno zaostritev stavke

"Z zaostritvijo stavkovnih aktivnosti v obliki doslednega izvajanja naših nalog želimo pokazati vladi, da dela veliko napako, ker podcenjuje zaposlene v policiji in naše upravičene zahteve," so danes sporočili iz policijskega sindikata PSS.

Napovedali so že, da bodo v času stavke izvajali tudi vse naloge, povezane s preprečevanjem širjenja nalezljive bolezni. Zaostritev pa je namenjena zagotavljanju višje stopnje varnosti na področju javnega zdravja državljanov. Tako naj se "ljudje za morebitne nevšečnosti ali slabo voljo zaradi izvajanja ukrepov obrnejo neposredno na vlado, ki je ukrepe sprejela".

"Vlada RS je resnično neučinkovita in nesposobna zavarovati državljane"

Spomnili so, da je premier Janez Janša izrazil pričakovanje po strogem izvajanju ukrepov za zajezitev epidemije covida-19, ker želi izboljšati epidemiološko sliko. V PSS se sicer ne želijo opredeljevati do ustreznosti in primernosti ukrepov za zajezitev epidemije, bodo pa pri njihovem izvajanju pomagali po svojih najboljših močeh, "saj je vlada RS resnično neučinkovita in nesposobna zavarovati državljane".

Kot so dodali, bi morala biti vlada s svojim obnašanjem, ravnanji in dejanji vzgled državljanom, ne pa da ravno obratno. "Policistke in policisti tega ne moremo več tolerirali, saj tudi državljani od nas pričakujejo resnost, odgovornost in pozitivno naravnanost, ki jo pogrešajo pri trenutni vladi," so zapisali.

Današnje aktivnosti bodo sicer po njihovih navedbah "šele uvod v širše zaostrovanje stavke".

Kot so še zapisali v sporočilu za javnost, namreč vlada in minister za notranje zadeve ne kažeta nobene resnosti in pripravljenosti za dogovor o razrešitvi stavkovnih zahtev. V sindikatu so se za stavko odločili zaradi "očitne in namerne kršitve stavkovnega sporazuma". Spomnili so, da je bila stavka formalno napovedana že 22. decembra lani, vsa odprta vprašanja pa bi lahko razrešili v nekaj dneh.

Opozarjajo, da je vlada neučinkovita pri razreševanju sporov, ki jih sama povzroča, zato tudi nosi odgovornost za zaostritev stavkovnih aktivnosti in vse njene posledice.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • jakec1575 20:46 22.januar 2021.

    Se enkrat policaji skocte na glavo, pa vas bo res bolela glava. Narod ne pozablja. Naivni ste in dovolite, da vas razsuvajo. Kaksna samodestruktivnost je to?? Kje je hrbtebica? Res j zalostno gledati kako vas uporabljajo in zlorabljajo. Ampak izgovorov pol ne bo. Pisemo.

  • Slavko Krizman 20:06 22.januar 2021.

    (med drugim tudi za delo v epidemiji, izplačilo nadur itd.) kje so pa dodatki za delo v epidemiji za tiste,ki delamo v gospodarstvu in glej ga zlomka služimo za plače negospodarstvenikov?

  • bogdan76 19:29 22.januar 2021.

    Tudi levih bo bolela glava stari udbaši niso dorasli trenutnemu stanju.