Slovenija
16 ogledov

Tehtnica ni v prid občini Mirna

Zaradi nepodpore Ankaranu imajo Mirnčani težave pri ustanavljanju svoje občine. Žurnal24 main
Ustanavljanje občin. Državni svet je bil pred glasovanjem v veliki dilemi. Prevladala podpora Luki Koper.

Ljubljana. Na očitke, da državni svet (DS) s sprejemom veta na zakon o ustanovitvi občin ni spoštoval demokratične odločitve in da je v isti koš zmetal Ankaran in Mirno, sta se odzvala predsednik Blaž Kavčič in Bojan Kekec, predstavnik interesov novomeške volilne enote.

Razprava v DS je bila vseskozi osredotočena na občino Ankaran, glede občine Mirna pa je DS v svoji zahtevi, naj državni zbor (DZ) znova odloča o zakonu, poudaril pozitivno mnenje občinskega sveta Občine Trebnje in visoko izraženo referendumsko voljo volilcev,” izpostavljata.

V DS so se sicer zavedali, da bodo vplivali tudi na občini Mirna in Sveti Jurij. “Vendar je na koncu prevladalo prepričanje, da bi ustanovitev občine Ankaran škodila interesom Luke Koper, ki predstavlja edino čezmorsko okno v svet in enega od ključnih gospodarskih subjektov v Sloveniji,” pravita in dodajata, da si prizadevajo za uvedbo četrte faze zakonodajnega postopka, v kateri bi DZ sporni zakon lahko spremenil. Zdaj lahko namreč o njem le vnovič glasuje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.