Slovenija
30900 ogledov

Telemach iz sheme vrgel kup zelo gledanih programov

Telemach zurnal24.si
Po žepu bi lahko udarilo tiste z več televizijami.

"V hiši imam štiri televizorje. Na enem imam digitalno televizijo 'v paketu', za drugega plačujem tri evre, da na njem lahko gledam digitalno TV. Na preostalih dveh pa sem imel analogno. Sedaj so tako zelo okrnili programe, da praktično moram vzeti dodatne digitalne pakete," je jezen naš bralec, ki je Telemachov naročnik.

Telemach je iz analogne sheme vrgel nekaj zelo gledanih programov: Discovery, National Geographic, Fox, Fox Life in HTV, ostajajo le slovenski programi.

"V posameznih krajih imamo samostojne centralne postaje za analogne programske sheme. Pri večini shem smo v shemi pustili vse slovenske nacionalne, komercialne in lokalne programe, ki so jih naročniki do sedaj uporabljali. Tuji programi, ki so bili vidni v analognih shemah, pa so naročnikom dosegljivi v digitalni programski shemi," pravijo v Telemachu in dodajajo, da se lahko uporabniki analogne televizije kadarkoli odločijo za brezplačen prehod na digitalno televizijo.

tv sprejemnik | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Analogna shema so programi, ki jih je mogoče gledati brez sprejemnikov, preprosto tako, da kabel vključiš v televizijo. Tako so nekateri brez dodatnih stroškov gledali programe na drugi, tretji ali četrti televiziji v hiši, okrog tri tisoč pa je še vedno naročnikov analogne sheme, pravijo na Telemachu. To je le približno odstotek vseh naročnikov Telemacha, 99-odstotkov jih ima digitalno televizijo.

Telemach je analogno shemo okrnil 16. avgusta, spremenila pa so se tudi programska mesta programov, ki še ostajajo, zato morajo uporabniki znova zagnati iskanje programov.

Tri tisoč ljudi zaseda frekvence, ki bi lahko koristile vsem

"Analogna programska shema zaseda frekvence, ki jih potrebujemo za nadaljnjo digitalizacijo in kakovostno nadgradnjo storitev, ki vključujejo digitalno televizijo, internet, video na zahtevo in CUTV storitve. Zavedamo se namreč, da v svetu osnova postaja internet in ne več televizija," pojasnjujejo na Telemachu. "Uporabnikom želimo ponuditi vse sodobne storitve, ki jih narekujejo trendi in jih uporabniki želijo, da jim bomo lahko ponudili želene hitrosti in zmogljivosti, moramo graditi na internetu in digitalizaciji," pravijo. Pred časom so najbrž z istim ciljem iz ponudbe umaknili analogne radijske programe.

"En analogen program zaseda toliko prostora kot deset digitalnih, poleg tega so bili digitalni programi, ker se jih je dodajalo kasneje, na višjih frekvencah, kar pomeni, večje izgube signala.

Tomi Gorjan, direktor Kabelske televizije Nova Gorica

V Novi Gorici so analogno shemo popolnoma ukinili

Nekateri ponudniki kabelske televizije pa so storili še korak dlje, analogno shemo so ukinili. "Pri nas smo analogno shemo prejšnji teden v celoti ukinili, saj je kakovost slike v analogni shemi bistveno slabša od digitalnih programov. Imamo pa v ponudbi paket slovenskih programov, ki stane le 9,90 evra na mesec, ob vezavi za dve leti pa so naročniki dobili vso opremo zastonj, zato pritožb ob ukinitvi analogne sheme ni bilo" pravi Gorjan. 

Po neuradnih informacijah tudi na Telemachu zaradi okrnitve analogne sheme ni bilo večjega števila pritožb. 

Po žepu bo udarilo tiste v več televizijami

Analogna kabelska televizija po veljavnem Telemachovem ceniku stane 21,72 evra, medtem začetni paket digitalne televizije s 122 programi stane le 28 centov več, kar ni prav velika sprememba. Bo pa okrnjena analogna shema po žepu udarila vse tiste, ki so jo doslej brezplačno gledali na dodatnih televizorjih, zdaj pa njihovih naljubših programov ni več. Ti bodo morali doplačati tri evre za dodaten sprejemnik. V enem paketu je mogoče imeti največ tri sprejemnike.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 49
  • Amber_Bedford 15:31 30.avgust 2018.

    Google je plačal vsako uro dela na spletu od 150 do 250 evrov. Prejel sem prvi mesec 23795 € in 34957 € zadnjem mesecu plačo od Googla in sem redni študent in delam od 3 do 4 ure na dan ...prikaži več v mojem času rezervnih delov z lahkoto od doma. Vsakdo se lahko zdaj pridružijo tej službi in začnete zaslužiti na spletu, kot sem jaz, samo sledite navodilomm na tem spletnem mestu ..... ....... ➤➤➤ ➤➤➤➤➤ www.Internet43.Com

  • larapoz 11:26 30.avgust 2018.

    Realno v paketih najboljši operater in najbolj ugoden. Gremo digitalno, svet gre naprej in tehnologija se izboljšuje.

  • Žurnalček 11:39 28.avgust 2018.

    Telemah še mal pa adio ! T2 imam že na Telemahovi škatli . Hvalijo se s hitrostjo , men pa po 10 sekund išče željeno , nikol bolj počasi ni delal ,dela kot da smo 2005 leta . Televizija čaka ...prikaži veča na nov signal spremembe programa 3-5 sek , kakor se ji zahoče !