Slovenija
48011 ogledov

Tem razlogom za prehod občine ne boste verjeli ...

policija nadzor Profimedia
Opažanja policije, v kolikšni meri spoštujemo prepovedi prehajanja občinskih meja.

Po današnji uvedbi prepovedi prehajanja občinskih meja policisti opažajo, da večina ljudi meje občin prehaja iz opravičljivih razlogov. "Nekaj pa je tudi izgovorov, kot npr. sprehod zaradi slabega počutja, nakup cigaret, obisk prijatelja, nepoznavanje navedene določbe odloka predvsem pri tujcih ipd.," so zapisali.

Podatke o kršitvah gibanja med občinami policija zbira za pretekli dan, tako da ti za danes še niso na voljo, prav tako podatkov še nimajo na zdravstvenem inšpektoratu.

Od današnjega dne je namreč prepovedan prehod med občinami, razen v 13 izjemah. Med njimi je denimo dostop do lekarne, trgovine in podobno. Za opravičljiv prehod občinske meje je treba pri sebi imeti izpolnjen obrazec, ki je na voljo na spletni strani ministrstva za notranje zadeve in policije ter dokazilo za uveljavljanje katere izmed izjem iz odloka.

zemljevid regije covid-19 Zdravje V teh občinah so potrdili največ primerov

Napoved poostrene kontrole 

Boris Rojs iz sektorja splošne policije na Generalni policijski upravi je za TV Slovenijo napovedal, da bodo z obstoječimi in morebitnimi dodatnimi vrstami poostrili nadzor predvsem na občinskih mejah. 

Rojs je oddal, da so pri poostrenem nadzoru možna tako opozorila kot globe, ki za posameznika znašajo od 400 do 4000 evrov. Opooril je še, da lahko policist v primeru, da posameznik večkrat krši prepoved, izreče tudi višjo globo od predpisane, kar izvede prekrškovni organ policije. 

45 plačilnih nalogov zaradi maske

Od 24. oktobra so na podlagi petega protikoronskega zakona policisti postali tudi izvirno pristojni za nadzor nad izvajanjem nekaterih določb vladnih odlokov npr. glede nošenja mask, potovanja izven občin in združevanja. Od navedenega dne "je policija opravila kontrole na več kot 5300 javnih krajih po Sloveniji, bila od občanov obveščena o več kot 300 kršitvah odlokov, sama ugotovila skoraj 400 kršitev le-teh, izrekla več kot 260 opozoril, v 45 primerih pa je kršiteljem tudi izdala plačilne naloge, o 74 primerih pa o kršitvah ostalih odlokov obvestila zdravstveni inšpektorat", so zapisali za STA.

Na policiji so zapisali še, da se pridružujejo pozivom pristojnih ustanov k spoštovanju ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa in bodo tudi sami tej tematiki namenili pozornost.

Policisti sicer opažajo tudi, da se je promet med 21. in 6. uro, ko je gibanje omejeno, bistveno zmanjšal.

Koronavirus Slovenija Projekcije širjenja covid-19: IJS sporoča dobro novico

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 24
  • sam1 11:10 28.oktober 2020.

    Kdo ve,če so izdali plačilne naloge tudi najvišjim predstavnikom oblasti,ki so bili posneti ob kršenju navodil za boj proti korona virusu-navadne državljane na podlagi nekih posnetkov in fotografij ob kršenju predpisov namreč neutrudno iščejo in jih na podlagi teh dokazov ...prikaži več tudi sankcionirajo-ampak za vladajoče je dovolj,če se opravičijo,pri navadni raji to ni v uporabi.....

  • Žurnalček 10:24 28.oktober 2020.

    Sedaj mi je postalo popolnoma jasno , zakaj vojna sodišča takoj postavijo po deset svojih vojakov pred zid, predno se sploh zares začne vojna !

  • Žurnalček 10:14 28.oktober 2020.

    Kako se takoj vidi , kdo je bil v vojski , kdo pa ni bil ! Prav zaradi takšnih situacij , ko borba proti čemur in komerkoli postaja za njih brezvezna , uvesti obvezni vojaški rok , da se mamini ...prikaži veči otročički naučijo kaj so komande ! Takšni pametnjakoviči so jih v vojski takoj fasal z opasačem. Takšni mamini sinovi bi tud če nas bi kdo napadel začeli z" men niso nič naredili" , da bi moral streljat na njih !