Slovenija
749 ogledov

Teš 6 še vedno izven omrežja, vzroka za težave še niso našli

TEŠ Žurnal24
Šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš), ki je bil v noči na soboto zaustavljen zaradi preventivnega pregleda kondenzatorja in pripadajočih sistemov, še vedno ni sinhroniziran v omrežje

Predvideni pregledi in preizkusi še vedno potekajo, kdaj pa naj bi bil zopet v omrežju še ni znano. Zaustavitev Teša 6 ni bila predvidena, v času zaustavitve pa električno in toplotno energijo zagotavljajo iz petega bloka, po potrebi pa tudi iz plinskih enot.

V tem trenutku še ni najden vzrok za nastale težave. Sumijo, da gre za netesnost labirintnih tesnil turbine, na kar je bil dobavitelj opreme za blok 6 General Electric že večkrat opozorjen tudi s strani tehničnega kadra v elektrarni. Oskrba z električno energijo je kljub zaustavitvi stabilna, zatrjujejo v Tešu.

Že med remontom zaznali odstopanja

Pojasnili so tudi, da je bil med letošnjim remontom bloka 6, ki je potekal med 7. majem in 29. julijem, in se je izvajal po načrtu vzdrževanja, predviden veliki servisni poseg na turbini in generatorju bloka 6. Ta dela so bila pogodbeno predana oz. dogovorjena, da jih izvede General Electric, ki je tudi dobavitelj opreme za blok 6 in pooblaščeni vzdrževalec.

Po zaključku remonta in ponovnem zagonu bloka konec julija so bili kot običajno preverjeni parametri delovanja, pri čemer so bila pri turbini zaznana določena odstopanja parametrov. V reševanje odkrite neskladnosti je bil takoj vključen tudi General Electric, ki je za ta dela pristojen. Iskanje napake oz. vzroka napake je sprva potekalo med obratovanjem bloka 6, vendar neuspešno.

Prejšnji teden pa se je napaka povečala, in sicer do te mere, da je bilo potrebno blok 6 preventivno zaustaviti z namenom preprečitve nastajanja škode na opremi.

TEŠ Neverjetno Slovenija Blok 6 Teš bo morda treba zapreti že čez tri leta

Osebje Teša skupaj z osebjem družbe General Electric in zunanjimi strokovnjaki na lokaciji sodeluje pri diagnosticiranju težave. Pristojen oz. pooblaščen za odpravo te napake je General Electric kot dobavitelj in izvajalec del na tem delu tehnološke opreme. "Če se bo potrdil ta vzrok napake, bomo po zaključku del in ponovnem zagonu bloka 6 preučili možnosti odškodninske terjatve do General Electrica za povrnitev nastalih stroškov," so navedli v Tešu.

Poudarili so tudi, da gre v primeru tovrstnih nepredvidenih zaustavitev bloka 6 za oportunitetni izpad prihodkov in s tem povezanega dobička, sploh ob upoštevanju trenutnih cen na veleprodajnem trgu električne energije, saj bi z brezhibno delujočim blokom 6 in zadostno razpoložljivostjo in kakovostjo energenta lignita lahko proizvajali električno energijo z manjšimi stroški.

Teš je sicer letos proizvedel 2389 gigavatnih ur električne energije ter 238 gigavatnih ur toplotne energije. Od tega samo blok 6 1862 gigavatnih ur električne energije in 178 gigavatnih ur toplotne energije.

TEŠ | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Nazadnje zaustavljen zaradi napake na elektro filtru

Teš 6 je bil pred tem nazadnje zaustavljen septembra, in sicer zaradi napake na elektro filtru. Kot so takrat navedli v Tešu, se lahko takšne napake zaradi načina delovanja in funkcije filtra pojavijo večkrat. Nekaj tovrstnih napak je po njihovih pojasnilih mogoče odpraviti med obratovanjem, nekaj pa jih za izvedbo potrebuje zaustavitev bloka. Dela je treba izvesti, da se zagotovijo emisije prašnih delcev v dopustnih mejah, ne glede na moč bloka.

Prav tako je bil letos šesti blok zaradi napake ustavljen aprila, ker so ugotovili netesnosti hidravličnega olja varnostno-reducirne postaje.

Maja so ga ustavili zaradi drugega remonta, do ponovno vključitve v omrežje konec julija pa so uspešno izvedli vsa načrtovana popravila. Tako so bili zamenjani predgrelnik napajalne vode in 800 cevi pregrevalnika, dve tretjini paketov grelnika zraka, nadgradili pa so tudi sistem preskrbe s paro za potrebe čiščenja kotlovskih površin.

Povprečna razpoložljivost šestega bloka, ki predstavlja tehnološko in ekološko najnovejše stanje tehnike, je bila sicer zadnja tri leta 97-odstotna.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.