Slovenija
2586 ogledov

Test Honor 10. Kitajci bi si pokorili še srednji razred

Huawei
1/5
Saša Despot
Včasih je bežal od svojih korenin, zdaj se k njim vrača.

Honor ni drugorazredna blagovna znamka Huaweia, kot bi si lahko mislili, če primerjamo zgolj cene. Novi Honor 10 je bistveno cenejši od Huaweijeve dvajsetice, a niti ne bistveno drugačen. Po nekih ocenah gre za najboljši telefon srednjega razreda, ampak veliko vprašanje je, kakšen je sploh razpon tega razreda.

Če je bila osnovna ideja blagovne znamke Honor nekoč jasna, dandanes ni tako. Huawei je želel z izključno online prodajo znamke Honor poceniti svoje telefone, a od leta 2016 jih lahko kupite tudi v redni prodaji – na vezavo in seveda na obroke. Ideja zadaj je bila tudi ta, da bi uporabniki, torej kupci imeli neposredno povezavo s proizvajalcem in bi mu lahko sugerirali izboljšave, da bi bile naprave čimbolj prijazne uporabniku. A vse to je bolj ali manj larifari.

Honor je zagledal luč sveta leta 2012, ko je imel Huawei še precej težav pri prodiranju na globalni trg, zato je bila nova blagovna znamka, ki se sliši bolj zahodno, izključno orodje za ta namen. Da bi torej Kitajci z razmeroma solidnimi telefoni osvojili srednji razred, izkušnje v tem segmentu pa porabili za naskok na vrh z osnovno blagovno znamko. Danes verjetno ne bi bilo nič narobe, če bi bil na zadnji strani Honorja večji tovarniški napis (Huawei), a ta je še vedno tako droben, da ga je mogoče prebrati le s povečevalnim steklom. Kakorkoli že, različna pot blagovnih znamk se je po uspehu zadnjih modelov Huaweia začela znova zbliževati. Honor 10 na prvi pogled ni bistveno drugačen od Huaweia 20 Lite. Modro kovinsko ozadje, v katerem se pretakajo različni odtenki do rdeče, bo očitno postalo zaščitni znak kitajskega podjetja na sploh. Honor 6 je bil bolj podoben Iphonu kot Huaweiju, zdaj pa imata vendarle veliko več skupnega.

Enak procesor 970 Kirin, Emui in baterijo. Honor 10 pa je, če ostanemo pri srednjem razredu, edini v tem segmentu, ki po P10 in P20 uvaja v telefonijo umetno inteliganco. No, ne v telefonijo, ampak v oblikovanje tekstov in fotografiranje. Ampak začnimo pri bateriji, ki je kljub hitremu, brezžičnem polnjenju, tako imenovanih power bankih še vedno osrednja tema, ko se razvije debata o telefonih. 3400 mAh baterija je zelo vzdržljiva v "mirujočem" stanju. Tokrat smo torej test baterije razdelili na dva dela – vzdržljivost pri zelo omejeni in pri zelo intenzivni uporabi. Telefon je v prvem primeru ostal živ neverjetnih devet dni in 15 ur. Omejena uporaba pomeni največ klic na dan, sms, fotografija na dan in pet minut predvajanja glasbe ali videa na dan.

Pink Floyd Slovenija Ponoči je vsaka krava črna. Pa ja!

Telefon se je s priloženim polnilcem od nič do 100 odstotkov napolnil v neverjetnih 61 minutah, nato pa je sledila intenzivna raba. Kar pomeni, da je bil v tem času vedno v pogonu, na dan je predvajal dve uri glasbe, sinhronizacija elektronske pošte je potekala na pet minut, klici, internet, video in tako naprej. Tu pa se je baterija odrezala bistveno slabše od pričakovanj. Zdržala je le 49 ur in 22 minut. Sicer nisem imel priložnosti testirati vzdržljivosti P20 Lite, je pa njegov naprednješi brat P20 Pro, ki ima sicer zmogljivejšo 4000mAh baterijo, takšno zlorabljanje zdržal 105 ur. Na obremenitvah, ki so jih naredili po svetu, pa je denimo tudi P20 Lite z enako baterijo kot Honor zdržal skoraj dvakrat dlje. Nekaj torej ni v redu s celotno konfiguracijo telefona, ali pa se to zgodi na račun tako hitrega polnjenja. Skratka, dolgoživost baterije je najresnejša težava Honorja 10, če vam je ta sploh pomembna. Meni osebno niti ne, ker bom v dnevu ali dveh vendarle našel nekaj minut, da se priklopim na električno omrežje.

Huawei Mate 10 Pro Huawei Mate10 Pro Slovenija Pametni je končno postal pameten

Morda na porabo energije vpliva tudi hitrost telefona, ta je namreč z 4Gb rama izjemno odziven in hiter. Odprtih je lahko sto zavihkov, pa telefon ne bo "zmrznil" niti za stotinko pri odpiranju novih, nalaganju aplikacij ali glasbe, ko je predpomnilnik zaseden že z sto Gb. Za to ceno res neverjetno, upamo lahko le, da se te karakteristike z njegovo starostjo ne bodo poslabšale. Mimogrede, povprečna poraba pomnilnika na testu je znašala 2,47 Gb, torej je še kar nekaj rezerve.

128 Gb je tudi zadosti prostora na disku za kar nekaj fotografij in video posnetkov, dejstvo pa je, da spomina ni mogoče naknadno razširiti (telefon nima reže za spominsko kartico).   

Uporabite nastavitve, ne samo in zgolj umetno inteligenco

Fotografija je zadnji dve leti glavni adut Huaweija v boju za prestiž. Kot rečeno, je prvi tudi predstavil umetno intelegenco na tem področju. Ta je zaekrat omejena na prepoznavanje objektov fotografiranja in posledično prilagajanje nastavitev ter izboljševanje kontrasta, barv na fotografijah, kar prav tako temelji na prepoznavi. Kako zadeva deluje na P20 pro, smo že predstavili, Honor 10 pa je, recimo temu, osnovna verzija velikega brata. Dvojna kamera 16Mp 1.8 z 24Mp senzorjem (če vam te številke kaj povedo), naj bi zagotavljala več dinamike in globine. Ampak pri navadnem načinu fotografiranja tega sprva nisem opazil.

Honor 10 | Avtor: Matej Košir Matej Košir

Z umetno inteligenco (AI) pa se stvari spremenijo. Telefon takrat dodaja barve in detajle, ki so senzorju pobegnile. Včasih to resnično pomaga, v nekaterih primerih pa so bile fotografije z umetno inteligenco prav kičaste. Ampak kot rečeno, v tem cenovnem rangu to ni slabo, nikakor pa zadeva ni vrhunska. Malce se morate poigrati z nastavitvami in z vztrajnostjo se da s takšnimi kamerami narediti res lepe fotografije.

Fotografija brez AI

Honor 10 | Avtor: Matej Košir Matej Košir

Z AI

Honor 10 | Avtor: Matej Košir Matej Košir

Brez

Honor 10 | Avtor: Matej Košir Matej Košir

Z AI

Honor 10 | Avtor: Matej Košir Matej Košir

Nekaj kot rezime

Honor 10 je zelo soliden telefon in za to ceno verjetno res dobite največ. Možnost dvojnega Sima, za razliko od P20 ima poseben aux vhod za slušalke. Varnostni elementi delujejo zelo solidno, od prstnega odtisa do prepoznave obraza. Telefon je lep, z zadostno resolucijo ekrana, precej možnostmi prilagoditev, hiter in z dovolj kakovostnimi kamerami s pripomočki za umirjanje tresenja pri snemanju, umetno inteligenco in tako naprej za lepe spomine. Pri nas ga lahko kupite za nekje od 440 do 526 evrov. Vendar, če vas bodo prodajalci poskušali prepričati, da s tem za pol cene dobite isti telefon kot je P20 Pro, ne nasedajte.          

Komentarjev 2
  • rit44 08:22 19.julij 2018.

    Kdaj pa naj bi prišel v prodajo pri nas, pri naših operaterjih?

Sorodne novice