Slovenija
5907 ogledov

Test protiteles: V Avstriji da, Sloveniji ne

mikroskop znanstvenik laboratorij Profimedia
Državni sekretar na ministrstvu za zdravje pojasnjuje, zakaj v sloveniji kot pogoj P ne velja laboratorijski test protiteles.

Po tem, ko je vlada pred desetimi dnevi veljavnost prebolevnosti pri covidu-19 s šest raztegnila na osem mesecev, je od minule sobote veljavnost prebolelosti pri uveljavljanju PCT pogoja spet skrajšana na šest mesecev.  

Vlada si je v enem tednu spet premislila

"S to spremembo pogoj izenačujemo z večino držav EU," je na današnji vladni novinarski konferenci pojasnil državni sekretar na ministrstvu za zdravje dodal Vindišar. "Ker velika večina evropskih držav, 22, ima 180 dni in ker ne želimo imeti zmede pri tem, kdaj je P veljaven v Republiki Sloveniji in kdaj, ko prestopimo državno mejo. Gre za izenačitev z drugimi državami," dodaja Vindišar. 

Nekatere zadnje študije medtem nakazujejo, da večina ljudi, ki je bolezen covid-19 prebolela in se kasneje še cepila, ne bo potrebna nobena dodatna zaščita in bodo zaščiteni doživljenjsko. 

Dokazovanje pogoja P tudi z laboratorijskimi testi protiteles

Pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani), posamezniki dokazujejo z dokumentom, na katerem sta razvidna identiteta in datum cepljenja, testiranja oz. obdobje prebolevnosti. Prebolevniki tako pogoj P dokazujejo z dokazilom o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od 10 dni, razen če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od 180 dni. Test protiteles kot dokaz ne velja. 

V nekaterih evropskih državah medtem kot dokaz, da se ne moremo okužiti, niti prenašati virusa, velja tudi test protiteles, ki nasatanejo po preboleli bolezni. Tako je denimo za vstop v Avstrijo potrebno potrdilo, da ste bili cepljeni proti covidu-19 ali da ste ga preboleli, zadostuje pa tudi potrdilo o testiranju na prisotnost protiteles proti virusu sars cov-2. Tak test je še nedolgo veljal tudi za prehod meje s Hrvaško. 

"Sledili bomo uredbi EU"

"Svetovalna skupina je o tem že večkrat razpravljala, poznamo nekatere države, ki to priznajo, so pa daleč v manjšini," pravi Vindišar. "Glavni razlog je, da ti testi niso standardizirani, nimamo enakih meril, ki bi omogočali, da se to uvede, ko bo to enotno, bomo tej uredbi EU, ki govori o tem, sledili," je pojasnil Vindišar.

Jerala: Testi protiteles so pomembno merilo

"Testiranje protiteles v serumu (proti S proteinu) je najbrž eden najbolj zanesljivih kazalnikov zaščite pred virusno okužbo (še boljša je nevtralizacija), pa tudi dober dokaz, da ste preboleli covid-19. Zato se mi zdi primerno merilo, še posebej za tiste, ki so zboleli, vendar so se samoizolirali in niso šli do zdravnika na izvedbo PCR," pa je za Delo povedal Roman Jerala, ki je doktor kemijskih znanosti, redni profesor za biokemijo in molekularno biologijo in vodja Odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu.  Prav tako bi bil test merilo za tiste, ki menijo, da so covid preboleli in se ne cepijo.  

NIJZ tako še vedno priporoča cepljenje prebolevnikov, ne glede na to, kakšen je nivo protiteles pri posamezniku. 

Covid-19, UKC Ljubljana covid-19 Zdravje Po več kot letu korone še ogromno nejasnosti glede testov protiteles

 

Komentarjev 4
  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 17:18 13.september 2021.

    To bi bilo pametno in zato se pri nas seveda ne bo izvajalo...Test protiteles bi namreč pokazal, da je vsaj tretjina Slovencev bolezen že prebolela in jih tako ne bi več mogli moriti s testi in ceplenjem. In hkrati bi ...prikaži več pokazalo to, da je prebolelih skupaj s cepljenimi okrog 80% in bi lahko ukinili ukrepe kot npr v GB...Ukinitve ukrepov pa se Janez boji kot hudič križa...

  • rd2dmk2 16:34 13.september 2021.

    en mesec še zdržim doma, za ta čas se bo doseglo 70 % precepljenost, in če ima pajac kaj morale, bo potem vse ukinil. in potem bom lahko mirno zadihal in v miru zaživel da mi ne bo kdo stregel ...prikaži večl bo zdravju in življenju..