Zdravje
3291 ogledov

Po več kot letu korone še ogromno nejasnosti glede testov protiteles

Test protiteles
1/2
Profimedia
Kot smo izvedeli, marsikatera podjetja pošiljajo svoje zaposlene na tovrstno testiranje, a kaj sploh ugotovijo z izvidom in za kaj ga lahko testirani uporabi?

Poleg potrdil, da je oseba prebolela covid-19, nekatere države za prehod meje upoštevajo tudi potrdila o testiranju na prisotnost protiteles proti virusu sars-cov-2, ki pri vstopu ne smejo biti starejša od 3 mesecev. Še nedolgo so testi protiteles, ki so dokazovali stik s sars-cov-2, omogočali prehod hrvaške meje, a so naši sosedje svojo odločitev spremenili – trenutno za vstop na Hrvaško za Slovence veljajo pogoji, kot so opisani v prispevku Spet novosti glede prehajanja hrvaške meje.

Hrvaška obala Vse na enem mestu Popotnik Spet novosti glede prehajanja meje s Hrvaško

Kljub temu pa jih ljudje še vedno opravljajo – predvsem zato, ker jih zanima, ali so covid-19 že preboleli, kako zaščiteni so proti njemu in ali je prejeto cepivo pri njih sprožilo tvorjenje protiteles, čeprav v Sloveniji ne služijo kot dokazilo o preboleli bolezni.

Razlike že v tem, kaj testi sploh določajo

Kaj pa o njih pravijo strokovnjaki? "Test protiteles nam lahko predstavlja informacijo glede stika z virusom v preteklosti ali pa pokaže vrednost protiteles, ki so se razvila po cepljenju. Testi se med seboj razlikujejo po namenu in po metodah, s katerimi določajo protitelesa. Z nekaterimi določajo prisotnost celokupnih protiteles, z drugimi pa prisotnost posameznih razredov specifičnih imunoglobulinov, IgG, IgM," pojasnjuje strokovnjakinja za serologiijo iz Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano Petra Deželak. Pravi, da v NLZOH CMM Maribor opravljajo tudi samoplačniško kvantitativen serološki test za določitev specifičnih IgG protiteles proti trimernemu S proteinu, s katerim lahko določimo količino specifičnih IgG, (tudi nevtralizacijskih) v krvi.

Brač počitnice Popotnik Po novem bo to potrdilo zadostovalo za obisk Hrvaške

Enote še vedno niso standardizirane

A še vedno ni jasno, kakšna količina protiteles je dovolj, da smo varni pred morebitno novo okužbo. "Ker so na voljo različni testi, so tudi mejne vrednosti različne. Te določi proizvajalec testa. SZO (WHO) je sicer naredila korak naprej v prizadevanju za standardiziranje enot, s katerimi izražamo rezultate testiranj," razloži strokovnjakinja.

Krvnih testov je sicer na trgu ogromno, a vsi ne merijo nevtralizacijskih protiteles, znanstveniki pa imajo o njih zelo nasprotujoča si mnenja. Za teste, ki jih kupimo v lekarnah, bomo odšteli približno 30 evrov, za testiranje v laboratoriju pa večinoma med 30 in 40 evrov, odvisno od laboratorija in vrste testa.

Raziskav še ni dovolj, da bi vedeli, koliko protiteles nas bo ščitilo pred okužbo

Kot pravi strokovnjakinja z NLZOH, raziskav v tem trenutku še ni dovolj, da bi z gotovostjo lahko določili minimalno koncentracijo protiteles, ki bi nas uspešno zaščitila pred ponovno okužbo. "Iz naših dosedanjih izkušenj lahko povzamemo, da pri večini testiranih vzorcev drži pravilo, da pacienti s slabo razvitimi kliničnimi znaki okužbe ali tisti, ki so preboleli okužbo asimptomatsko (t.j. brez simptomov), razvijejo slabši protitelesni odziv z nižjimi vrednostmi protiteles v krvi. V večini primerov razvijejo osebe po končanem cepljenju visoko koncentracijo protiteles. Seveda pa je imunski odziv odvisen tudi od zdravstvenega stanja posameznika; npr. pri imunokompromitiranih osebah ali pri pacientih, ki prejemajo imunosupresivna zdravila, lahko povsem izostane," pojasni.

Test protiteles torej pokaže tudi, kako močan je bil odziv imunskega sistema na bolezen oziroma na cepivo.

NIJZ vsem prebolevnikom priporoča cepljenje, ne glede na količino protiteles

Na vprašanje, ali je za prebolevnike, ki imajo še vedno visok odstotek protiteles v krvi, smiselno s cepljenjem počakati, nam na nobeni od institucij, na katere smo se obrnili, niso podali konkretnega odgovora.

Covid-19, testiranje Covid-19 Slovenija Tudi, če je test pozitiven, ni podlaga za nič

V priporočilih NIJZ sicer piše, da se cepljenje oseb, ki so prebolele COVID-19, lahko opravi takoj, ko mine obdobje izolacije. "Ker so osebe še nekaj mesecev po preboleli bolezni zaščitene, se cepljenje lahko varno odloži do 6 mesecev od začetka bolezni," dodajajo.

Kaže različne vrednosti, končna "sodba" pa le reaktiven ali nereaktiven

Ker uradnih smernic glede mejnih vrednosti testov protiteles torej ni, pa nihče od testiranih ne ve, kako dobro naj bi bil zaščiten proti virusu. Fotografiji, ki sta nam jih poslala bralca, kažeta, da sta bila oba testirana s testom Elecsys Anti-SARS-CoV-2 S (Roche), ki je očitno v slovenskih laboratorijih precej priljubljen, uporabljali pa so ga tudi v nacionalni raziskavi o razširjenosti bolezni COVID-19 v Sloveniji.

Kot piše v končnem poročilu, se je test Elecsys Anti-SARS-CoV-2 S na slovenskem trgu pojavil v začetku oktobra 2020, namenjen pa je kvantitativnemu in vitro dokazovanju prisotnosti protiteles proti SARS-CoV-2 (vključno z IgG) v vzorcih človeškega seruma ali plazme. "Za odkrivanje protiteles proti SARS-CoV-2 se v testu kot antigen uporablja za virus specifično receptorsko vezavno mesto (RBD) na virusni beljakovini S (angl. spike) ter ugotavlja prisotnost ali odsotnost pridobljenega humoralnega imunskega odziva na beljakovino S virusa SARS-CoV-2. Test tako omogoča kvantitativno določanje visoko afinitetnih protiteles proti SARS-CoV-2, kar lahko pomaga pri longitudinalnem spremljanju dinamike imunskega odziva pri posameznikih."

V poročilu piše, da je rezultat testa nereaktiven za protitelesa anti-SARS-CoV-2, če je koncentracija protiteles manjša od 0,80 U/mL in reaktiven, če je koncentracija protiteles večja ali enaka 0,80 U/mL. Test je končan v 18 minutah.

Na UKC poteka študija, kjer spremljajo protitelesa 400 zaposlenih

Po informacijah NLZOH v Sloveniji sistematično ne spremljamo vrednosti protiteles po cepljenju in po preboleli okužbi, so nam pa na UKC Ljubljana povedali, da trenutno poteka študija z naslovom  "Ocena trajanja zaščite zdravstvenih delavcev po cepljenju proti COVID-19 in spremljanje okužb s SARS -CoV-2 po cepljenju". V študijo je vključenih 400 zaposlenih UKCL, cepljenih z različnimi cepivi. Spremljali jih bodo 12 mesecev, rezultati raziskave pa bodo znani po analizi izvidov nekaj mesecev po cepljenju z drugim odmerkom.

Kot pojasnjujejo na UKC Ljubljana, se pri večini okuženih protitelesa v krvi pojavijo v 5 do 7 dneh po pričetku bolezni, pri nekaterih pa tudi kasneje, zato priporočajo testiranje vsaj dva tedna po okužbi. "Protitelesa se pojavijo predvsem pri osebah, ki so zbolele za boleznijo COVID-19, lahko pa nastanejo tudi pri osebah, ki imajo asimptomatski potek bolezni. Cepljenje ciljano spodbudi nastanek specifičnih protiteles proti virusni bodici, koncentracija teh protiteles je po cepljenju običajno nekajkrat višja kot po preboleli bolezni. Priporočamo testiranje dva do tri tedne po drugem odmerku cepiva," dodajajo.

Jerala meni, da so testi protiteles primerno merilo za dokazovanje prebolele okužbe

Dr. Roman Jerala s Kemijskega inštituta (KI) uporabo testov podpira. Kot je pojasnil za časopis Delo, je testiranje protiteles v serumu (proti S proteinu) "najbrž eden najbolj zanesljivih kazalnikov zaščite pred virusno okužbo (še boljša je nevtralizacija), pa tudi dober dokaz, da ste preboleli covid-19. Zato se mi zdi primerno merilo, še posebej za tiste, ki so zboleli, vendar so se samoizolirali in niso šli do zdravnika na izvedbo PCR".

Najbolj zanesljivi so po njegovem mnenju testi, izvedeni v laboratoriju, "ker z njimi dobimo kvantitativno vrednost za razliko od hitrih testov, kjer je rezultat le pozitiven ali negativen". So pa tudi hitri testi za prisotnost protiteles v serumu po njegovih besedah dovolj občutljivi, da se lahko zanesemo nanje.

nina.sprohar@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Lorraine_Johnson 11:35 03.julij 2021.

    Google plačuje dobro plačo od doma od 4500 do 6000 dolarjev na teden, kar je neverjetno pred letom dni, ko sem bil brezposeln v strašnem gospodarstvu. tukaj sem začel ..... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

Sorodne novice