Slovenija
11784 ogledov

Včeraj poslali dopis, v ponedeljek naj bi že vse teklo

samotestiranje Profimedia
Podrobnosti glede navodil za samotestiranje učencev.

Državni sekretar na Ministrstvu za zdravje Robert Cugelj je na dopoldanski novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 tik pred začetkom šolskega leta predstavil navodila glede samotestiranja učencev in dijakov. Izvajali ga bodo učenci 7., 8. in 9. razreda ter dijaki srednjih šol, ki se redno izobražujejo, otroci in mladostniki, vključeni v zavode za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov ter učenci, ki so vključeni v tretjo do šesto stopnjo posebnega programa. 

Samotestiranje, ki bo brezplačno, se bo izvajalo na domu oziroma na lokaciji, kjer dijak živi. Trenutno je določeno, da se testiranje izvaja enkrat tedensko v enakih presledkih.  Ker gre za presejalni program, se samotestirajo osebe brez znakov bolezni. 
"Posebej poudarjam, da je potrebno v primeru bolezenskih znakov obvestiti in se posvetovati z osebnim zdravnikom," je izpostavil Cugelj.

Lekarne naj bi bile pripravljene, dopis so poslali včeraj

"V tem tednu smo se intenzivno usklajevali z Lekarniško zbornico, Zavodom za zdravstveno zavarovanje in urejali podrobnosti, da so lahko testi na voljo učencem v lekarnah," je glede pripravljenosti na samotestiranje učencev in dijakov povedal državni sekretar Cugelj, Dodal je, da so jim včeraj posredovali dopis, da naj teste nabavijo, da bodo v začetku prihodnjega tedna res vsem na voljo. "Upamo, da bodo lekarne izvedle potrebne aktivnosti, da bodo testi v ponedeljek na voljo vsem." 

Dodal je, da je testov v Sloveniji po zagotovilih dobaviteljev sicer na voljo dovolj za nemoten začetek šolskega leta. "Testi za samotestiranje se lahko dvignejo od ponedeljka, verjamemo, da v kateri koli lekarni v Sloveniji, priložena bodo jasna navodila za uporabo." 

Teste bodo dvigovali učenci in dijaki na svojo kartico

Do izdaje testov so upravičeni učenci in dijaki, ki so rojeni od 1. 1. 2002 do 31. 12. 2009, torej učenci 7., 8. in 9. razreda osnovne šole ter dijaki od 1. do 5. letnika. Prav tako so do testov upravičeni tisti, ki so v proces šolanja vstopili s petimi leti in tisti, ki zaradi različnih razlogov še niso zaključili srednješolskega izobraževanja, rojeni med 1. 1. 2001 in 31. 12. 2001. Do testov so upravičeni tudi dijaki v posebnih programih, ki pa morajo poleg kartice zdravsstvenega zavarovanja priložiti tudi potrdilo o vpisu.  Dijaki in učenci, ki nimajo kartice zdravstvenega zavarovanja, za izdajo testa v lekarni predložijo potrdilo o vpisu. 

Za vse testa je sicer potrebna veljavna potrebna veljavna kartica obveznega zdravstvenega zavarovanja. Starši ali skrbniki testov ne morejo dvigniti na svojo kartico. Vsak upravičenec dobi pet testov na mesec in to katerikoli dan v mesecu. 

V primeru pozitivnega rezultata testa mora otrok nemudoma obvestiti osebnega zdravnika, ki ga bo napotil na PCR test;
do takrat je potrebno ostati doma v samoizolaciji. O pozitivnem rezultatu PCR testa je potrebno obvestiti ravnatelja. 

Odpadne materiale testa je potrebno odložiti v plastično vrečko s smetmi in jo tesno zapreti; vrečko je potrebno dati še v drugo vrečo, tesno zapreti in označiti, da gre za odpadke v zvezi s samotestiranjem. Vrečo z odpadki je potrebno hraniti vsaj 72 ur ločeno od ostalih odpadkov, nato pa jo odložiti v zabojnik za mešane odpadke. 

Robert Cugelj je še naprosil učence in dijake, da k samotestiranju pristopijo odgovorno. 

Slovenija Ljubljana koronavirus covid-19 ulica ljudje Covid-19 Slovenija To je treba vedeti pred jesenjo Zdravje To bi lahko bil razlog, da je v teh regijah najhuje

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 32
  • vzev 20:29 27.avgust 2021.

    Ko bi že enkrat prenehali s temi neumnostmi in otrokom pustili njihovo otroštvo. Ko so doma se otroci družijo med seboj. Ko bodo pa v šoli, pa čudno, da ne postavijo na hodnike še vojaško gardo, da se nebi. In ...prikaži več takšno zmedo delajo med otroci, katerim ta virus tako ni nevaren. Otroci se bi morali čim bolj družiti, da se razvijejo, da dobijo čim več prijateljev. Ne pa da jih ta vlada zapira.

  • marko345 19:35 27.avgust 2021.

    Spoštovano zdravstveno osebje! V svojem imenu kot cepljen proti covid se Vam opravičujem, da ljudje, ki se nočejo cepiti delajo škodo zdravstvu, državi ki to plačuje z nepozrebnim bolnišničnim zdravljenjem.saj ne vedo kakšno škodo delajo bolnim iz bolezni, kjer ni ...prikaži več cepiva, saj ne bodo deležni pravočasnega zdravljenja. Za bedake ni pomoči- žal.

  • Solton 17:38 27.avgust 2021.

    HOČEMO LOCKDOWN IN TO TAKOJ.