Slovenija
14 ogledov

Težava so stare cevi

Cevi s starostjo začnejo hitreje pokati. (Foto: Živa Zakšek) Žurnal24 main
Vodooskrba. V Občini Trebnje še 10 odstotkov prebivalcev brez pitne vode.

Trebnje. Največjo težavo na področju vodooskrbe v trebanjski občini predstavljajo stare cevi, ki pokajo in povzročajo izgube vode, meni direktor Komunale Trebnje Štefan Velečič. “Prvi položen cevovod sega v leto 1960. Te cevi so še vedno v funkciji, del je še zdaj v azbestu,” pojasnjuje.

Največje težave
V občini sta dva javna vodovoda – vodovod Trebnje je dolg 221, vodovod Čatež pa 37 kilometrov. “Vsaj tretjina tega je problematična zaradi starosti,” izpostavlja Velečič. “V zadnjih nekaj letih je bilo zamenjanih slabih deset kilometrov cevi. Ta trend bi bilo treba nadaljevati,” dodaja.

Treba bo graditi tudi dodatne akumulacije na podsistemih osrednjega sistema, meni direktor. “Najslabša je dobrniška kotlina s širšo okolico,” še pojasni in doda, da slabo oskrbo s pitno vodo povzročajo tudi nizki pritiski. S tem problemom se na primer srečujejo v gornjem delu Belšinje vasi. “Treba se bo odločiti, ali zgraditi črpališče ali vodo pripeljati iz drugega cevovoda, v katerem so pritiski višji,” pristavi.

Vinogradniška območja
Javna vodovoda sicer oskrbujeta okoli deset tisoč občanov, okoli 450 prebivalcev pa se oskrbuje z vodo iz vaških vodovodov. Brez vode so predvsem posamezniki na vinogradniških območjih. “Ljudje so se začeli naseljevati v zidanice in tako nastopi problem oskrbe s pitno vodo, ker tam ni ne vaškega ne javnega sistema. Ljudje so vezani na lastno oskrbo,” razloži Velečič.

Kaj o oskrbi s pitno vodo pravijo kandidati za župane?
Silvester Prpar (SLS) Na Medvedjeku se gradi 500-kubični rezervoar, druga faza pa je dograditev vsaj še enega, če ne dveh 500-kubičnih rezervoarjev.
Špela Smuk (DROT) Pitno vodo mora imeti vsako gospodinjstvo. To ne sme biti nobena obljuba, to je naloga občine in občinske uprave, da to realizira.
Alojzij Kastelic (neodvisni kandidat) Zgrajen je rezervoar v Peklu, gradimo rezervoar Medvedjek, zamenjali smo pet kilometrov azbestnih cevi. To je treba nadaljevati.
Marko Grandovec (SD) Treba je dokončati vodohran Medvedjek, ki bo prinesel precejšnje rezerve pitne vode za Trebnje, in zamenjati stare cevi.
Miran Candellari (NSi) Na Cvibljah ni zadostnega pritiska, da bi ljudje lahko imeli normalno vodooskrbo. Te nimajo tudi druge lokacije.
Nada Pepelnak (SDS) Preskrbljenost ljudi z vodo je tako osnovna, da tega ne smemo zanemariti. Kakšne bodo možnosti, pa si bomo podrobno ogledali.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.