Slovenija
27462 ogledov

Ljudje v težavah na meji, ker je minister Hojs zavajal

policija nadzor Profimedia
Več bralcev se je javilo, da so imeli težave pri prehodu hrvaške meje, četudi so imeli s sabo potrdilo iz zemljiške knjige.

Zakonca, ki sta lastnika nepremičnine na Hrvaškem, sta se iz Ljubljane odpravila na Hrvaško. S seboj sta imela vse potrebne listine, vključno s potrdilom iz zemljiške knjige. Na meji so ju zavrnili z argumentom, da lahko mejo prečka samo eden od njiju in da obisk nepremičnine ni nujna zadeva. 

Vstop v Hrvaško je sicer dovoljen in ob povratku ni predpisana karantena, razen za pet županij, ki so na rdečem seznamu (Brodsko-posavska, Dubrovniško-neretvanska, Liško-senjska, Požeško-slavonska, Splitsko-dalmatinska, Virovitiško-podravska). A čeprav je minister za notranje zadeve izrecno trdil, da je mogoč tranzit v tujo državo, policija trdi drugače. 

Zadnji odlok o omejevanju gibanja, ki uvaja omejitev gibanja med regijami, predvideva več izjem. Med izjemami je tudi prehajanje iz rdeče regije na oranžno za lastnike premoženja, vikenda ali podobnega. Na tiskovni konferenci, na kateri so predstavili novosti, je notranji minister Aleš Hojs dejal, da je tranzit dovoljen. "Nekaj vprašanj smo dobili, kako je s tranzitom. Torej, ne govorim o tistem, kar je izjema. Ne govorim o temu, da je nek tranzit iz Ljubljane v Mursko Soboto, v kolikor opravljate gospodarsko dejavnost že tako ali tako dovoljen. Torej, če potujete iz Ljubljane na Madžarsko ali iz Ljubljane v Italijo, je seveda tudi ta tranzit dovoljen. Ne gre za to, da ne bi smeli prečkati oranžne regije, v kolikor je vaša končna destinacija ali končni cilj neka destinacija v tujini," je takrat dejal minister Hojs. Da bi mislil na službene prevoze, je težko verjeti, saj je pred tem dejal, da so vse gospodarske dejavnosti dovoljene.

"Tranzit je mogoč tudi preko rdeče regije, če ste na poti v Srbijo, lahko iz Ljubljane potujete, kljub temu da je naša sosednja regija Jugovzhodna Slovenija, lahko potujete preko te regije. Tranzit v smislu odhoda v tujino ni omejen," je na novinarski konferenci dejal Hojs. Posnetek njegove izjave si lahko ogledate spodaj, o dovoljenem tranzitu govori na 11:30 in nato še ob koncu posnetka, ko zagotovi, da je možen tudi tranzit v tujino prek rdeče regije. 

Da v odloku tranzit in obisk grobov, ki ga je kot dovoljeno izjemo omenil Hojs, ni v odloku, smo opozorili takoj po objavi v Uradnem listu. 

Policija: Izjema velja le za lastnike

Ker očitno v praksi prihaja do nerazumevanja novih omejitev gibanja in izjem, smo za pojasnila zaprosili Generalno policijsko upravo. "Glede omenjenega pojasnjujemo, da policisti v primeru, da ob mejni kontroli osebe ob prehodu meje ugotovijo, da oseba, ki prebiva na območju t.i. »rdeče statistične regije«, ne izpolnjuje ene od 11. izjem iz 3. člena odloka, ki izjemoma dovoljuje prehajanje iz rdeče statistične regije, takšno osebo opozorijo, na dosledno spoštovanje določb Odloka. V kolikor izpolnjuje oseba pogoje za prestop meje ni zakonske osnove, da se osebi ne dovoli izstopa iz države. Seveda pa pri tem, v kolikor oseba vseeno zapušča regijo brez izjem iz odloka, bo policist tovrstno kršitev naznanil Zdravstvenemu inšpektoratu Republike Slovenije, da izpelje ustrezen prekrškovni postopek."

Dodatno na GPU pojasnjujejo, da "izjema iz odloka velja le za osebo, ki izpolnjuje pogoje in ne tudi za ostale sopotnike v vozilu, niti ne ožje družinske člane. V nasprotnem primeru bi odlok to posebej predpisoval, tako kot so navedene izjeme pri nekaterih ostalih odlokih (npr. Odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji, na kontrolnih točkah na notranjih mejah in v notranjosti Republike Slovenije)". Policisti so prvi dan veljave odloka dobili navodilo, da osebe prvič opozorijo in jih obvestijo, da bo policija v prihodnje takšne kršitve naznanila pristojnemu inšpektoratu.

"Lastnik nepremičnine v tujini, ki ima prebivališče v t.i. rdeči regiji, lahko prehaja iz rdeče regije le v primeru, da bo na svojem objektu ali zemljišču izvajal vzdrževalna dela ali sezonska opravila. Izjema velja le za lastnika, ki to lahko dokaže z ustreznim dokazilom," so še zapisali. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 31
  • Ender3 14:13 18.oktober 2020.

    Vikend turisti so, sebična slovenska specialiteta, ki jih Hojs malce zavaja. Ga še kdo poziva k odstopu ali mu preprosto ne verjame. Gradbeni ing. vodi notranje ministrstvo, kaj pa je bilo pričakovati.?

  • mujica 12:54 18.oktober 2020.

    Hojs je prevara, lažnivec, psihopat, diktator, edini cilj mu je, da to državo skupaj z drugimi psihoti v tej vladi, naredi totalitarno.

  • bebo2 12:36 18.oktober 2020.

    Saj odlok je čisto jasen, zakaj bi lahko šel kdorkoli razen lastnika? Lastnik pa je samo.ena oseba.