Slovenija
38 ogledov

Težave s socialnimi transferji pod drobnogledom

center za socialno delo Saša Despot Fotografija je simbolična.
Z revizijo bo računsko sodišče preverilo postopke po uveljavitvi nove zakonodaje, pod drobnogled bodo vzeli tudi računalniško aplikacijo ISCSD2, ki povzroča težave z izplačili socialne pomoči.

Računsko sodišče bo z revizijo preverilo postopke pri odločitvah o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, kot revidiranca pa sta navedena ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve ter Skupnost centrov za socialno delo Slovenije, poroča Delo. Revizija bo obsegala obdobje od uveljavitve zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev.

Pod lupo program, ki onemogoča pravočasna izplačila

Pod drobnogled bodo vzeli računalniško aplikacijo ISCSD2, ki povzroča težave z izplačili socialne pomoči. Zaradi nedelovanja le-te je namreč prišlo do zamud pri izplačilih pomoči tistim, ki so zanjo zaprosili decembra 2011 in letos. Obstaja več indicev, da aplikacija ni bila dovolj dobro načrtovana, da so jo prepozno sprogramirali in da je pred uporabo niso dovolj testirali.

Milijonski posel brez javnega razpisa

Sporna naj bi bila tudi dodelitev posla za nadgradnjo aplikacije, vrednega več kot milijon evrov. Podjetji Comland in Rais sta posel dobili brez javnega razpisa z uradno obrazložitvijo, da imata avtorske pravice nad obstoječo programsko kodo aplikacije ISCSD, z ministrstva za delo pa so nato sporočili, da so avtorske pravice v njihovi lasti. Če to drži, so z oddajo posla brez razpisa najverjetneje kršili zakon o javnem naročanju, dodaja Delo.

Izplačila akontacij bodo nekateri morali vrniti

V ponedeljek so centri izplačali 7.500 akontacij za socialne transferje ter novih odločb o denarni socialni pomoči, kar predstavlja komaj tretjino. Medtem izplačilo akontacij lahko nekaterim predstavlja težavo, saj bodo nekaterim odklonili izplačevanje transferja oziroma znižali znesek, uporabniki pa bodo morali denar vrniti. Če bo upravičenec transfer še prejemal, bo možen poračun.

Centri za socialno delo se že zdaj soočajo s težkimi okoliščinami. Ljudi, ki so že v stiski, znižanje ali ukinitev pravic dodatno prizadene, zato se socialne delavke pogosto znajdejo v nevarnih situacijah. Centri so zato za tri mesece najeli varnostnike.

Komentarjev 1
  • erfe 20:09 23.maj 2012.

    razsipavali so evre neupravičenim državljanom vsaj nekateri imajo 50.000 prihranka doma.