Slovenija
33 ogledov

Varnostniki na centrih za socialno delo

Center za socialno delo Saša Despot
S 37 bazami podatkov so "ljudje razgaljeni do konca", zato bodo nekaterim gotovo zavrnili izplačilo pomoči ali znižali znesek, nekateri bodo morali denar vrniti. Ker bodo ljudje prizadeti, centri pričakujejo pritiske in so najeli varnostnike.

Centri za socialno delo so od uvedbe nove socialne zakonodaje odločili o 110 tisoč pravicah, kar je tretjina vseh pravic, o katerih morajo odločiti, je napovedal direktor direktorata za socialo na ministrstvu za delo Davor Dominkuš.

Zaposleni na centrih za socialno delo imajo tako še več kot dvesto tisoč pravic, o katerih morajo odločiti. To ne pomeni, da ljudje ne prejemajo transferjev, a so upravičeni do akontacije, pojasnjuje Dominikuš.

Bodo morali vrniti denar?

Vendar bi prav izplačilo akontacije lahko za nekatere v prihodnje predstavljalo težavo. Sekretarka Skupnosti centrov za socialno delo Slovenije Darja Kuzmanič Korva je pojasnila, da imajo sedaj na voljo 37 baz podatkov, tako da je država prejemnika oziroma prosilca za transferje "razgalila do konca". To pa lahko pomeni, da se nekaterim odkloni izplačevanje transferja oziroma zniža znesek, do katerega so upravičeni. Uporabniki bi morali denar torej vrniti; v nekaterih primerih je to možno s poračunom, če se transfer še vedno prejema, v nekaterih primerih pa poračun ni možen.

Stiska bo velika, zaradi napetosti najeli varnostnike

Centri za socialno delo se že zdaj soočajo s težkimi situacijami, ljudje so zelo prizadeti pri znižanju ali ukinitvi pravic. Delo je takrat zelo naporno, je pojasnila Kuzmanič Korva, saj se zgodi, da stranke jokajo, grozijo s samomorom ali verbalno napadajo uslužbence. "Če prihaja do takih izgredov, je celotno ozračje težko, tudi za druge uporabnike," je dejala. Ko pa bodo morali nekateri vračati že izplačane transferje, Kuzmanič Korva pričakuje še večji pritisk, zato so se odločili, da v času uradnih ur postavijo varnostnike, kar posamezen center stane 2.600 evrov za tri mesece.

Komentarjev 3
  • albert 16:03 02.marec 2012.

    @ TadeUsPopolnoma se strinjam z napisanim.SV Slovenije ima nadpovprečno število pevk in pevcev, vedeževalk delal pa ne bi nobeden.

  • Sauromon 15:46 02.marec 2012.

    res je velik takih, sam ne moreš posploševat.. da ni delovnih mest je dejstvo! in je ogromno ljudi, ki želi delat ne glede na to, kako je delo, pa ga ne dobijo..

  • TadeUs 15:06 02.marec 2012.

    Severovzhod Slovenije, kjer je delež najbolj lenobnih ljudi, med njimi mladih študentov brez statusa, kar je odnos do študija oz. neučenje in mladi, ki so raje doma zastonj, kot pa bi morda na samem začetku poprijeli za malo drugačno delo, ...prikaži več ne ravno njihovi izobrazbi ali želji primerno!!!Pa ne dajajte mi podkomentarjev, da ni delovnih mest. Kdor želi delati delo najde!!! Sam sem mlad in delam!!!