Slovenija
83666 ogledov

Tudi dvakrat cepljeni bi lahko imeli težave pri prehodu meje

Meja med Hrvaško in Slovenijo mejni prehod Profimedia
Vse več oseb, ki so bile prvič cepljene z Astrazeneco, se pri drugem odmerku odloča za cepivo Pfizer ali Moderna. A zaradi tega bi lahko imeli težave.

Pri nas sicer velja, da je oseba zaščitena že 21 dni po prvem odmerku Astrazenece. To do 84 dni po cepljenju s tem cepivom upošteva tudi Hrvaška, kasneje pa zahteva, da ima oseba potrdilo o prejemu dveh doz cepiva, ki se uporabljata v EU. Italija pa na primer zahteva, da je oseba najmanj 14 dni pred prihodom zaključila predpisani postopek cepljenja. Mešanje cepiv to najbrž ni. Nemčija je v seznam postopkov, po katerih je oseba polno cepljena, dodala tudi možnost prvega odmerka Astrazenece in drugega Pfizer ali Moderna.

Nemška kanclerka Angela Merkel je bila aprila cepljenja z Astrazeneco, konec junija pa se je drugič cepila z Moderno. Pri nas tako cepljenje ni priporočeno, je pa možno. "To je uporaba zdravila izven registracije ob soglasju pacienta. Je kar nekaj raziskav, ki so to analizirale in to je možno, Nemci so priporočili mešanico, ampak pogovori o tem še niso končani. Morda gre za večjo učinkovitost, a morda gre tudi za večji varnostni problem. Da bi šli v priporočilo za mešanje, pa se zelo verjetno ne bomo odločili. Neželeni učinki so po tem mešanju lahko večji, dokler tega ne vemo, ne bomo šli v priporočilo," je v četrtek povedala vodja posvetovalne skupine za cepljenje in predsednica zdravniške zbornice Bojana Beović.

NIJZ je v petek posodobil Priporočila za cepljenje proti COVID-19. V njih piše, da se praviloma za drugi odmerek uporabi cepivo istega proizvajalca. Če se kdo želi cepiti z drugim cepivom, pa mora izpolniti izjavo, da je seznanjen, da je priporočljivo za drugi odmerek uporabiti cepivo istega proizvajalca kot za prvi odmerek in da se želi drugače cepiti na lastno odgovornost. "'Mešane sheme' veljajo kot uporaba cepiva izven okvira dovoljenja za promet ('off-label uporaba'). Raziskave kažejo, da se pri 'mešanih shemah' lahko pojavi nekoliko več neželenih učinkov, kot če oseba prejme dva odmerka cepiva istega proizvajalca. Izjavljam, da se zamenjava cepiva opravi na mojo željo in s podpisom na tem obrazcu podajam soglasje, da želim za drugi odmerek prejeti mRNA cepivo ter sprejemam odgovornost za svojo odločitev," se glasi izjava. Med prvim in drugim odmerkom morajo miniti vsaj štirje tedni.

Piše, da je Pfizer ali Moderna 2/2, ampak v resnici ni

Kako bodo za primere mešanja cepiv uredili vpise v evidence, še ni znano. Pri tistih, ki so se še pred petkom po prvem odmerku Astrazenece drugič cepili z Pfizerjem ali z Moderno, pa se je v evropskem potrdilu izpisalo, da gre za drugi odmerek od dveh. To je na nek način sicer smiselno, saj takšna kombinacija cepiva nudi dobro zaščito, če bo zapis ostal tak, tako cepljeni ne bodo imeli težav na mejah, ni pa tak zapis povsem točen. Več o tem, kako bodo to uredili, naj bi bilo znanega v tem tednu.

Vlada popravila pogoje za vstop v Slovenijo

Vlada je sicer v petek popravila Odlok o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19, ki začne veljati 15. julija in za vse potnike, ki vstopajo v Slovenijo zahteva izpolnjevanje pogoja PCT. 

Dodala je tudi poglavje o cepljenju z različnimi odmerki cepiv. Z novim odlokom velja, da če je oseba cepljena s kombinacijo dveh različnih cepiv, se zaščita vzpostavi po preteku časa od prejema drugega odmerka posamezne vrste cepiva.

"Če je oseba cepljena s kombinacijo dveh različnih cepiv, se zaščita vzpostavi po preteku časa od prejema drugega odmerka posamezne vrste cepiva," je zapisano v Odloku. "Če je taka oseba prvič cepljena s cepivom proizvajalca AstraZeneca), se zaščita vzpostavi takoj po drugem cepljenju, če se drugič cepi s cepivom proizvajalca Biontech/Pfizer ali Moderna in drugi odmerek prejme v roku od 4 do 12 tednov po prejemu prvega odmerka."

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 23
  • pravičnik77 21:39 12.julij 2021.

    dobr je vlada nategnila (pre)cepce. prav vam je, ko vam bodo hotli naredit lobotomijo, jim boste seveda ustregli

  • blayo 21:37 12.julij 2021.

    Ni bojazni Janez, da bi se to zgodilo. Italija, Hrvaška ali Grčija si na noben način ne morejo privoščiti, da bi izgubili nemške goste.

  • Alison_Evans 11:43 12.julij 2021.

    V zadnjih 4 tednih sem prejel 27346 EUR od dela s krajšim delovnim časom od doma. To službo sem dobil pred dvema mesecema in v prvem mesecu sem brez spletnih izkušenj prejel 20569 EUR. ......... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦