Slovenija
5561 ogledov

Ti izdelki so se v zadnjih dveh tednih najbolj podražili

Novice: Nakupovanje, živila, hrana, trgovina Profimedia
Znani so rezultati štirinajstega popisa osnovnih prehranskih proizvodov. Popis je bil opravljen 14. marca.

Analize razkrivajo ponovno rahlo znižanje obeh vrednosti – povprečne in najcenejše košarice 15 osnovnih živil, ki sta dosegli najnižjo vrednost od začetka spremljanja maloprodajnih cen v fizičnih trgovinah do danes.

Povprečna vrednost košarice 15 osnovnih živil je ponovno dosegla najnižjo vrednost in znaša 38,79 evra, kar je za slab odstotek manj kot na predhodnem popisu konec februarja ter več kot 20 odstotkov (dobrih 11 evrov) manj v primerjavi s prvim popisom 13. septembra 2022.

Najcenejša košarica cenejša kot ob zadnjem popisu

trgovina oddelek sadja in zelenjave | Avtor: Profimedia Profimedia
Po podatkih zadnjega popisa se je ponovno znižala tudi vrednost najcenejše košarice trgovca in trenutno znaša 36,28 evra. Naslednje tri najugodnejše košarice trgovcev so za skoraj dva evra dražje v primerjavi z najcenejšo košarico, med seboj pa se razlikujejo za približno deset centov. Najvišja vrednost najcenejše nakupne košarice na tokratnem popisu znaša 41,07 evra, kar je za približno tri odstotke več kot na predzadnjem popisu.

Primerjalne analize povprečne vrednosti najcenejše košarice 15 osnovnih živil kažejo, da so razlike med posameznimi trgovci še sprejemljive, izstopa le najugodnejši trgovec, ki je v primerjavi s predzadnjim popisom vrednost najcenejše košarice znižal za skoraj tri evre (dobrih sedem odstotkov).

Na spletnem mestu Primerjaj-cene.si so objavljeni rezultati štirinajstega popisa osnovnih prehranskih proizvodov z dne 14. marca 2023.

Najbolj so se podražili krompir, kruh in jajca

oddelek s kruhom in pekovskimi izdelki v trgovini | Avtor: Profimedia Profimedia
Po podatkih analize gibanja cen so se v zadnjih dveh tednih podražili izdelki v kar desetih kategorijah. Najbolj so se podražili krompir (več kot devet odstotkov), kruh (skoraj osem odstotkov), jajca (slabih šest odstotkov), jogurt (dobre štiri odstotke), sir in jabolka (skoraj tri odstotke) ter piščančje meso (dva odstotka). Za manj kot en odstotek pa so se podražili izdelki v kategorijah masla, moke in testenin. V zadnjih dveh tednih je nespremenjena ostala le cena sladkorja, pocenili pa so se izdelki v kategorijah svinjskega mesa (več kot tri odstotke), sončničnega olja (več kot odstotek) ter mleka in govejega mesa (manj kot odstotek).

Vrednost povprečne najcenejše košarice sadja in zelenjave se je znižala za 0,39 odstotka, vrednost najcenejše košarice sadja in zelenjave pa se je znižala za skoraj tri odstotke in znaša 22,89 evra. Kar se tiče ponudbe in porekla, ima večina trgovcev v večji meri na voljo sadje in zelenjavo slovenskega porekla, z izjemo tistih proizvodov, ki jih ni mogoče gojiti pri nas (mandarine, limone in banane). Pri vseh trgovcih je zaslediti cvetačo in solato ledenko zgolj evropskega porekla, medtem ko so zelje, krompir, korenje, kislo zelje in jabolka pri večini na voljo tudi s slovenskim poreklom.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • hudini 07:18 18.marec 2023.

    Kot da smo potrošniki bebavi in ne hodimo v trgovine,vse se je podražilo v povprečju 30 do 40% ,vi pa kar zavajajte še naprej.

  • drecos123 19:15 17.marec 2023.

    laznivci popisujejo, podn gnil od lazi

  • Ender3 15:10 17.marec 2023.

    Videti je, da se vstrajno dražijo samo tisti živilski, ki so najbolj ljudem potrebni in iskani..Kujejo se dobički tistih, ki imajo najmanj razlogov za dvigovanje cen..