Slovenija
4242 ogledov

Ti zaposleni se bodo morali "štempljati"

Delavec Profimedia
Usklajevanja glede zakona o evidencah delovnega časa so pripeljala do zaključka.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je s pogajalsko skupino Ekonomsko socialnega sveta uskladilo predlog sprememb in dopolnitev Zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti. Minister Luka Mesec je napovedal, da se elektronska evidenca ne bo uvedla obvezno za vsa podjetja. "Uporabljale jo bodo tri vrste podjetja: kršitelji delovnopravne zakonodaje, tista, ki po dogovoru med delodajalcem in zaposlenimi pridejo do dogovora, da je evidenca potrebna, ter tista, kjer inšpektorat ugotovi, da je evidenca potrebna, in delodajalcem to naloži," je napovedal minister. 

Zakon mora zdaj potrditi Ekonomsko socialni svet, nato pa še državni zbor. Ministrstvo bo v dveh mesecih pripravilo pravilnik, ki bo določil tehnično izvedbo zakona. 

Zadovoljne vse strani

Generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Jože Smole je poudaril, da spremljanje delovnega časa zaposlenih za delodajalce ni nič novega, saj to že od nekdaj počnejo, da lahko obračunajo plače. Od te obveznosti zato ne bežijo, a je pomembno, da podjetjem novosti ne povzročajo dodatnih stroškov in birokratskih obremenitev.

Po besedah izvršnega direktorja Gospodarske zbornice Slovenije Mitje Gorenščka je bil glede omenjenega predloga zakona narejen velik preobrat in doseženo besedilo, ki je sprejemljivo za vse tri strani. "To je model tudi za reševanje ostalih odprtih vprašanj in prvi korak k zaupanju med pogajalskimi partnerji," je dodal.

Z vrnitvijo socialnega dialoga v uveljavljenem okvirju so zadovoljni tudi na sindikalni strani. Kot je povedal predsednik Pergama Jakob Počivavšek, gre pri današnjem dogovoru za pereče vprašanje, zato upa, da bo spremenjena zakonodaja prispevala k zmanjšanju števila kršitev.

Izvršni sekretar ZSSS Andrej Zorko pa je dodal, da je ministrstvo za delo zgolj eno ministrstvo, zato pričakuje, da bodo učinkovitemu in uspešnemu socialnemu dialogu sledila tudi ostala. Kot je poudaril, je bilo prav na področju delovnega časa zadnjih nekaj let največ kršitev s področja delovno-pravne zakonodaje. Po uveljavitvi sprememb bodo inšpektorji po njegovem lahko učinkoviteje preganjali kršitelje pravic zaposlenih.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 5
  • Albatroz 05:09 14.september 2022.

    Kako pa bodo vedeli Inšpektorji če se nekdo po osmih urah odstempla in dalje dela, ali pa se zjutraj tri ure bolj pozno štempla?

  • vseimam 21:36 13.september 2022.

    Štemplati bi se morali zdravniki....

  • ico8 14:59 13.september 2022.

    Aha, to bi pa rad videl, da v mojo firmo pride lali z eno taksno iz yugobifeja:" kjer inšpektorat ugotovi, da je evidenca potrebna, in delodajalcem to naloži". Kaj in kako bom na mojem kontroliral, je samo moja zadeva in ...prikaži več od nikogar drugega!