Slovenija
354 ogledov

"Tipična tajkunizacija"

Marjan Pogačnik, Iskra Mehanizmi Renata Reneja Škrjanc
Iskra Mehanizmi. Nekdanji lastniki tožijo družbo za 40 milijonov evrov. Nov izdelek za Porsche in Mercedes.

"Gospodarsko krizo nam je uspelo prebroditi izključno z lastnim razvojem in okretnostjo," je včeraj dejal Marjan Pogačnik, glavni direktor Iskre Mehanizmov v Lipnici. Velike težave pa jim povzročajo nekdanji lastniki Marko Smole, Jure Prebil in Franc Gliha, ki Iskro Mehanizme tožijo za 40 milijonov evrov.


Plomba zaradi tožbe

"To je tipičen primer tajkunizacije. Omenjena trojica je podjetje v nekaj letih zadolžila za več kot 20 milijonov evrov in ga spravila na rob stečaja, od njega pa zdaj zahtevajo denar, ki jim ne pripada – gre za 300 tisoč kvadratnih metrov veliko zemljišče nekdanjega kamniškega Kika –, mi pa imamo plombo na zemljišču in ga ne moremo prodati; zaradi tožarjenja, ki traja že štiri leta, pa imamo na leto še za okoli sto tisoč evrov odvetniških stroškov," je pojasnil Pogačnik in dodal, da to slabo vpliva na ugled pri kupcih. Zato bodo na ponedeljkovi skupščini ločili nepremičninski in poslovni del, ta bo postal podrejena firma matični družbi.

Božičnica po 30 letih

Podjetje, ki letos praznuje 55-letnico delovanja, je zadnja tri leta povečalo prihodek s 34 milijonov evrov na 55 milijonov, leta 2008 je imelo za milijon evrov izgube, prav toliko pa naj bi bilo letos dobička. V lipniškem in kamniškem obratu je ta čas zaposlenih 490, v tovarni v Bosni pa še sto. Zaposleni so lani prvič po 30 letih prejeli božičnico, letos pa za 70 evrov višji regres, kot je določen po zakonu. Velik poudarek dajejo lastnemu znanju in razvoju; v kratkem bodo na trg dali svoj nov izdelek – sistem za krmiljenje položaja sprednjih luči, ki ga bodo vgrajevali v avtomobile znamk Porsche in Mercedes.

Komentarjev 1
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 08:38 08.julij 2011.

    Seveda neki prasci so zavohali lahko pridobljen denar , lastijo si celo tovarno in ne izbirajo sredstev za dosego ciljev.Take bi blo potrebno po IRANSKI metodi javno kamenjat na trgu Radovljici,saj bi obenem popestrili turistični utrip na Gorenskem.