Slovenija
9 ogledov

Tito ni vzor, ampak opomin

1/2
Žurnal24 main
Premier Borut Pahor ni naklonjen pobudi SDS po preimenovanju vseh ulic in trgov, ki nosijo Titovo ime. Tito je po njegovem opomin za prihodnja ravnanja.

Partizanstvo in vodenje tega gibanja s strani Josipa Broza - Tita premier Borut Pahor vidi kot nekaj pozitivnega. Povojna osebnost Josipa Broza - Tita kot voditelja nedemokratičnega gibanja ni zanj ne vzor ne navdih za njegova prihodnja ravnanja, ampak ga Pahor jemlje kot opomin za naša prihodnja ravnanja. Pahor je poudaril, da osebno ni naklonjen pobudi SDS po preimenovanju vseh ulic in trgov, ki nosijo Titovo ime, ter po umiku Titovih kipov v muzeje. Tito je del nekega zgodovinskega spomina v dobrem in slabem ter predmet odločitev v preteklosti, je dejal.

Titu naj se pridruži Janša
SDS vztraja pri zanikanju dela slovenske zgodovine in ne razume pomena sprave, ki predvideva priznavanje tako napak kot tudi zaslug vpletenih, je v odzivu na predlog SDS za umik Titovih kipov, ulic in trgov zapisal predsednik Mladega forumu SD Marko Baruca . Predlaga, naj se Titu v muzeju novejše zgodovine pridruži tudi Janez Janša . V Mladem forumu SD menijo, da je SDS padla na izpitu zrelosti, saj "po svoji stari navadi deljenja in želji po polarizaciji ponuja črno-bel pogled in izkorišča tragične dogodke za nabiranje točk v dnevni politiki" .

Mladi forum SD se strinja s pobudo SDS, da se umakne Tita iz javnih mest "le v primeru, ko se enaka merila uporabijo tudi za ostale ljudi iz naše zgodovine" . Predlagajo, da se odstrani ime Jožeta Pučnika z letališča na Brniku in da se iz vseh imenovanj odstrani ime papeža Janeza Pavla II. , "saj ti dve imeni razdvajata slovensko javnost" .

SDS je v sredo na svoji spletni strani pozvala državljanke in državljane, posebej pa mestne in občinske svetnike, naj v svojih lokalnih skupnostih sprožijo ustrezne postopke za umik imena Josipa Broza - Tita s slovenskih ulic in trgov ter postopke za umik njegovih kipov v muzeje, kamor po njihovem tudi spadajo. Kaj o predlogu SDS menijo državljani, pa si poglejte v videu.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.