Slovenija
5707 ogledov

Vodstvo RTV Slovenija ni obupalo, to je njihov naslednji korak

RTV Slovenija Anže Petkovšek RTV Slovenija
V tem tednu bi lahko prišlo do prvih korakov v smeri konstituiranja novega sveta zavoda RTV Slovenija, v katerem ne bo predstavnikov, ki jih imenuje DZ. Predsednik programskega sveta se je pritožil na Evropsko sodišče za človekove pravice.

Predsednik programskega sveta zavoda Peter Gregorčič in profesor evropskega prava na Novi univerzi Matej Avbelj sta pripravila in poslala na Evropsko sodišče za človekove pravice pritožbo, po tem ko je "ustavno sodišče z odpravo začasnega zadržanja pobudnikom odvzelo edino pravno sredstvo, ki nam je bilo v Republiki Sloveniji na voljo". Spomnimo, ustavno sodišče je v petek preklicalo sklep o začasnem zadržanju nvoele Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o RTVS. 

Gregorčič in Avbelj sta prepričana, da gre za nevaren precedens v evropskem pravnem prostoru. "Sklep o začasnem zadržanju je februarja sprejelo zato, ker je naša pobuda predstavljala edino pravno sredstvo, s katerim smo lahko trenutni oblasti preprečili samovoljno, arbitrarno in grobo politično podrejanje Radiotelevizije Slovenija. Z njim je ustavno sodišče na edini mogoč način učinkovito zaščitilo človekove pravice pobudnikov. Odprava začasnega zadržanja predstavlja nevaren precedens v evropskem pravnem prostoru, saj je sodišče zadržanje odpravilo, brez da bi kakorkoli zaščitilo pravni položaj pobudnikov," sta zapisala v izjavi. 

sodišče kladivo obsodba sodnik | Avtor: Profimedia Profimedia
Opozorila sta tudi na dejstvo, da je ustavno sodišče odzvelo pravico do izjavljanja, "ki je del pravice do poštenega sojenja. Čeprav smo od sodišča izrecno zahtevali, da nam v primeru odpoklica zadržanja omogoči, da se o spremenjenih okoliščinah izjavimo, sodišče te zahteve ni navedlo niti v povzetku navedb strank v postopku. Zahtevo je preprosto spregledalo."

Gregorčič in Aveblj izpostavljata, da je ustavno sodišče z odpravo začasnega zadržanja "zaščitilo zakonodajalca (državno oblast) proti posameznikom, ki so skladno s pravom človekovih pravic lahko edini nosilci človekovih pravic. Tako stališče odpira pomembno vprašanje, ali so človekove pravice v Sloveniji še učinkovito (za)varovane".

Pritožba romala na Evropsko sodišče za človekove pravice

Gregorčič in Avbelj sta se obrnila na Evropsko sodišče za človekove pravice. "V pritožbi zatrjujemo kršitev pravice do sodnega varstva iz prvega odstavka 6. člena konvencije. Kršitve konvencije utemeljujemo z dejstvom, da je ustavno sodišče z odpravo začasnega zadržanja pobudnikom odvzelo edino pravno sredstvo, katerega integralni del je, skladno z ustaljeno sodno prakso ESČP, začasno zadržanje izpodbijanega predpisa. Zatrjujemo tudi, da je ustavno sodišče s tem sklepom zaščitilo državno oblast proti posameznikom, kar je v grobem nasprotju s samim jedrom ideje varovanja človekovih pravic. Bistvo delitve oblasti je namreč v tem, da se posameznika ščiti pred zlorabami oblasti, ne pa da oblast enotno deluje proti posamezniku," sta zapisala. 

Odločitev ustavnega sodišča so pozdravili v vrstah podpornikov novele, med drugim stavkajoči na RTVS, ki so jo sprejeli z olajšanjem. Danes bodo o svojih pričakovanjih spregovorili še na dopoldanski novinarski konferenci.

Novi svet bi lahko začel z delom že kmalu

Po odločitvi ustavnega sodišča, da do nadaljnjega dovoli uveljavitev novele zakona o RTVS v celoti, je ta teden pričakovati korake v smeri konstituiranja novega sveta zavoda, v katerem ne bo predstavnikov, ki jih imenuje DZ. V. d. generalnega direktorja RTVS Andrej Grah Whatmough, ki je bil eden od pobudnikov ustavne presoje novele, pa je sporočil, da bo sejo novega sveta zavoda sklical v roku, kot mu ga je postavilo ustavno sodišče. To je namreč sklenilo, da se mora svet konstituirati v sedmih dneh po objavi v petek sprejetega sklepa v uradnem listu. Kdaj to bo, še ni povsem jasno, je pa nova številka uradnega lista napovedana za danes. Če bo v njem omenjeni sklep, bi novi svet RTVS lahko začel z delom že v tednu dni.

Če Grah seje ne bi želel sklicati, bi jo sicer lahko sklicala tretjina novih svetnikov. Ti so namreč že bili imenovani, saj ustavno sodišče ni zadržalo dela novele, ki je določala njihovo izvolitev.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 25
  • Ender3 14:50 29.maj 2023.

    Naj priložijo še dokument večinske referendumske odločitve. Oblast in najširše odločitve ima v rokah ljudstvo in ne neko, posebno izbrano US. Taisto, ki je omogočilo obsojencu na Dobu prestajati zaporniško kazen. In takrat jih na desni strani nihče ni obsojal, ...prikaži več, ko so rešili političnega obsojenca.

  • Avatar Minovak
    Minovak 14:28 29.maj 2023.

    Pravica vedeti je pomembna za delovanje demokratične države tudi, ker varuje ljudi, da jih ne bi okradli tisti, ki jim vladajo.

  • mirror 12:31 29.maj 2023.

    RTV Slo je kredibilen in skupen javni servis, ki deluje v interesu izključno levih strank.