Slovenija
4339 ogledov

Ustavno sodišče spremenilo svojo odločitev o RTV Slovenija

Novice: RTV Anže Petkovšek RTV Slovenija.
Ustavno sodišče je tudi uradno objavilo sklep o razveljavitvi zadržanja novele zakona o RTVS. Iz njega izhaja tudi, da se novi svet RTVS skladno z novelo konstituira najpozneje v sedmih dneh po objavi tega sklepa v uradnem listu.

"Glede na razhajanja med stališči sedmih sodnic in sodnikov, ki še odločajo v zadevi, zaradi katerih nobena od obravnavanih vsebinskih odločitev ni prejela večinske podpore petih glasov, hitre vsebinske odločitve ne bo mogoče zagotoviti," so v sklepu ugotovili ustavni sodniki.

Iz tega razloga in glede na to, da ne obstaja večinsko stališče, da bi bila nova ureditev kot taka protiustavna, da obstaja dvom v zakonitost odločanja trenutnega programskega sveta in generalnega direktorja, ki izhaja iz pravnomočnih sodb Višjega delovnega in socialnega sodišča, da ni znano, kdaj bo ustavno sodišče lahko vsebinsko odločilo o pobudi in ker na podlagi sklepa o začasnem zadržanju generalni direktor ter direktorja radia in televizije lahko opravljajo le tekoče posle, kar ovira nemoteno delovanje RTVS, "ustavno sodišče ocenjuje, da so navedeni razlogi skupaj v tolikšni meri spremenili upoštevno težo v času izdaje sklepa o začasnem zadržanju ugotovljenih škodljivih posledic, da je treba sprejeti odločitev o prenehanju veljavnosti začasnega zadržanja izpodbijanih določb".

Za umik zadržanja so glasovali štirje sodniki, in sicer Matej Accetto, Rajko Knez, Katja Šugman Stubbs in Špelca Mežnar, proti je glasoval Rok Svetlič.

Z objavo sklepa v uradnem listu bo sklep o zadržanju izvrševanja dela novele zakona o RTVS prenehal veljati, kar pomeni, da se lahko konstituira novi svet RTVS, kot ga predvideva novela in posledično drugi novi organi, piše ustavno sodišče.

Ob tem je za konstituiranje določilo sedemdnevni rok, saj sta zakonsko določena roka za konstituiranje sveta RTVS in sklic prve seje sveta RTVS že potekla, člani novega sveta pa so že imenovani. V tem roku mora biti sklicana prva seja sveta, ki jo skliče vršilec dolžnosti generalnega direktorja oziroma oseba, ki ga nadomešča. Če seje ta ne skliče, lahko prvo sejo skliče vsaj ena tretjina članov sveta, še izhaja iz sklepa ustavnega sodišča.

Ustavno sodišče mora odločiti še o oceni ustavnosti novele na pobudo vlagateljev s prvopodpisanim predsednikom programskega sveta zavoda Petrom Gregorčičem.

Spomnimo: Ustavno sodišče je sredi februarja začasno zadržalo izvrševanje treh prehodnih določb novele zakona o RTVS, ki urejajo končno konstituiranje sveta zavoda in posledično drugih novih organov RTV Slovenija. To je pomenilo, da sta programski in nadzorni svet nadaljevala delo v skladu z dosedanjim zakonom o RTVS, generalni direktor, direktor radia in direktor televizije pa sta opravljala svoje naloge kot vršilca dolžnosti, torej naj bi opravljala le tekoče posle, ki naj bi omogočili nemoteno delovanje javne radiotelevizije.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 75
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 19:33 26.maj 2023.

    Ne pozabite kdo je vse te sodnike predlagal . Borut Pahor! Glavni krivec za takšno neugledno sestavo ustavnega sodišča.

  • Kondor 17:54 26.maj 2023.

    Končno bo lahko nagnal fašizem iz nekoč javne rtv slo. Vsaj upam.

  • Avatar SS666
    SS666 16:50 26.maj 2023.

    NA NEZNANEM KRAJU-ZA URO SE NE SPOMNIM-SEM TOVARIŠEMA MARKU ŠORLIJU IN ALEŠU ZALARJU OBLJUBIL VISOKO DENARNO NAGRADO-ČE ZAŠIJETA GOSPODA GOLOBA.