Slovenija
3998 ogledov

To bi trgovci naredili z nedeljskim delovnim časom

Trgovina
Kako bo s predlaganim zaprtjem trgovin ob nedeljah?

Podpora nedeljskemu zaprtju trgovin je med zaposlenimi v panogi plebiscitarna, je pokazala anketa, ki jo je skupaj s Centrom za družbene raziskave izvedel Sindikat delavcev trgovine Slovenije (SDTS). Podporo je izreklo 98 odstotkov vprašanih. Generalni sekretar SDTS Ladi Rožič je zato pozval k podpori zakonskemu predlogu, ki bi zaprtje udejanil.

"Če na vprašanje ukinitve nedeljskega dela pogledamo z delavskega vidika, torej s stališča tistih, ki jih to najbolj zadeva, je odgovor povsem nedvoumen in jasno v prid zaprtju trgovin ob nedeljah," so rezultate ankete pospremili v SDTS. Višina podpore nedeljskemu zaprtju trgovin, ki jo je pokazala anketa, izvedena v tem mesecu, jih je celo presenetila.

Nakupovalni voziček, trgovina Trgovine Slovenija Vladin 'NE' predlogu Levice

Skromni dodatki

Kljub nizkim plačam v panogi, ki dosegajo le okoli 78 odstotkov povprečne plače v državi (v trgovinah z živili še manj) in, kot je na današnji novinarski konferenci sindikata poudaril Rožič, zelo pogosto ne dosegajo niti minimalne plače, grožnja z upadom mesečnega zaslužka nima skoraj nobenega vpliva na mnenje zaposlenih.

To po oceni sindikata na eni strani kaže tako na zelo majhen finančni učinek nedeljskega dodatka ob sicer nizkih plačah. Dodatek je, kot je povedal Rožič, 6,05 evra na uro, tako da za pet ur nedeljskega dela doseže nekaj nad 30 evrov. Po drugi pa so rezultati tudi izraz "izjemno hudih delovnih obremenitev, ki jih ne odtehta noben denar", poudarjajo v SDTS.

Rožič je ob predstavitvi ankete danes zato izrazil upanje, da bo politika držala besedo, dano v zadnjih tednih, in podprla predlog novele zakona o trgovini, ki jo je v parlamentarni postopek na podlagi poziva SDTS vložila Levica in bi nedeljsko zaprtje trgovin ob nekaterih izjemah obdržala tudi po koncu epidemije. Po njegovem prepričanju "ne bi smelo iti za politično vprašanje, temveč za vprašanje zdravega razuma".

Odločitev vlade, da predloga zakonske novele ne podpira, je Rožič komentiral z besedami, da sta pri določenih strankah očitno prevladala denar in oportunizem. Dejal je tudi, da bi z nedeljskim zaprtjem trgovin v večji meri podprli turizem in predvsem gostinstvo, ki ju je kriza močno prizadela. Trgovina v krizi ni bila tako prizadeta, še posebej ne živilski del, je dodal.

trgovina voziček police konzerva Slovenija To Janša pravi o zaprtju trgovin ob nedeljah

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 3
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 14:24 27.maj 2020.

    Sicer me boli a delajo al ne,ker ne kupujem ob nedeljah,ampak,da ne bodo ti isti "štacnarji"čez pol leta jokal,da so jih odpustl in jim znižal plače,kar se prav lahko zgodi,kolkor sem bral podatke za promet tgovin ob nedeljah??