Slovenija
29 ogledov

“To bo najtežje leto”

žiga debeljak Špela Mohorič
Mercator. Dividende: 4,50 evra bruto na delnico.

Že letos naj bi Mercator na parkiriščih velikih trgovskih centrov postavil bencinske servise (predvidoma pet). Kje natančno, včeraj šef družbe Žiga Debeljak ni povedal, saj še nimajo vseh potrebnih dovoljenj za te objekte, opremo pa bodo zelo verjetno kar preselili z nekaterih manj privlačnih lokacij verige samopostrežnih bencinskih servisov Maxen družbe M-energija (prej En plus), ki so jo prevzeli lani poleti. Lastniki Mercatorjevih delnic si letos lahko obetajo le 4,50 evra bruto dividend na delnico. Debeljak nižjo dividendo utemeljuje z oteženimi razmerami na trgu in tem, da “nas letos čaka najtežje leto v obdobju krize”.

Prodaja nekaterih središč

Drugi večji projekt, o katerem v Mercatorju govorijo že vsaj dve leti, je odprodaja dela nepremičnin, ki jih bodo nato vzeli nazaj v najem (monetizacija). Kot je potrdila članica uprave za finance Melita Kolbezen, imajo za okoli 1,7 milijarde evrov nepremičnin, ki niso obremenjene z niti eno hipoteko. Letos bodo projekt monetizacije pripeljali do faze, da bodo na trgu testirali, ali obstaja interes vlagateljev za nakup nekaterih trgovskih centrov. Skupaj naj bi Mercator tako “prodal in nato nazaj v najem vzel” za okoli 250 milijonov evrov nepremičnin.

Debeljak pojasnjuje, da tega denarja ne bodo porabili za morebitne prevzeme, recimo Konzuma, ki jim ga ponuja Ivica Todorić, temveč za poplačilo posojil. Neto dolg družbe namreč znaša okoli milijarde evrov. Večinoma gre za dolgoročna posojila, saj je družbi lani uspelo iz kratkoročnih v dolgoročna spremeniti še za okoli 400 milijonov evrov posojil. O prevzemu Laškega ne razmišljajo več, prav tako jih (vsaj uradno) ne zanima Konzum.

Tehniko vodi Čelesnik

Se pa Mercator krepi na področju tehnične trgovine. Okoli tisoč zaposlenih je združil v posebni družbi, predsednik uprave pa je postal Goran Čelesnik. Spomnimo, Čelesnik je več kot desetletje delal v Merkurju in bil tesni sodelavec Bineta Kordeža. Iz uprave se je poslovil marca 2010 in odšel v Slovenijales. “Za pravo ceno” pa bi bil menda Merkur znova zanimiv za Mercator.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.