Slovenija
2841 ogledov

To bo v tretjem valu odigralo ključno vlogo

Slovenija Ljubljana koronavirus covid-19 ulica ljudje Profimedia
Tretji val prihaja na krilih angleške različice virusa. Od tega, kako se bomo lotili tretjega vala, je odvisno, kako visoko bo segel.

Že kakšen teden smo v tretjem valu, številke naraščajo pospešeno, razlog za to pa je po vsej verjetnosti angleška različica, pravi Leon Cizelj z Instituta Jožef Stefan. "Dokler delež angleške različice narašča, narašča tudi epidemija," je pojasnil za Odmeve TV Slovenija. 

"V začetku aprila lahko preidemo v rdečo fazo. Do velike noči bi lahko imeli več kot tisoč novih primerov na dan," je o tem, kaj lahko pričakujemo v naslednjih tednih, dejal Cizelj. "Ko se bližamo tisoč okužbam na dan, pomeni, da je okužba potrjena skoraj vsako minuto. Po vsej verjetnosti je v ozadju še štirikrat več tistih, za katere ne vemo." 

Covid-19 Napoved Slovenija Inštitut Jožef Stefan: Slovenija bo zadnje dni marca že v rdeči fazi!

Aleš Rozman, direktor Klinike Golnik, je dejal, da je bil tretji val napovedan že pred dobrim mesecem in da je njegov nosilec verjetno angleška različica. Delež angleške različice je bil v začetku meseca dvajsetodstoten, zdaj pa je verjetno že blizu petdesetih odstotkov. 

Rozman je povedal, da v bolnišnicah trenutno opažajo, da so na oddelkih nekoliko mlajši bolniki, intenzivni oddelki pa se kar ne praznijo. 

Rozman poudarja, da je od tega, kako se bomo lotili tretjega vala, odvisno, kako visoko bo segel. Od drugega vala se tretji val razlikuje po tem, da vanj vstopamo v določeni meri precepljenost in prekuženost zaradi okužb v prvih dveh valovih. Oboje je, ko gre za angleško različico, kolikor toliko učinkovito, je dejal. "Precepljenih je v tem trenutku še premalo, vendar pa je pomembno, da se je skoraj četrtina že srečala s koronavirusom in da so najranljivejši dobili cepivo," je povedal Rozman. 

Covid-19, Slovenija, Ljubljana Zdravje Najbolj nevarna različica virusa se širi po državi

Angleška različica ima za neimuno populacijo dve pomanjkljivosti – hitreje se prenaša, zato zboli več prebivalcev, med njimi tudi več tistih, ki imajo tveganje za težji potek bolezni, poleg tega pa je pri angleški različici smrtnost višja (za 30 do 100 odstotkov). 

Tako Cizelj kot Rozman sta poudarila pomen samozaščitnega obnašanja, ki deluje proti vsem različicam. "Samozaščitno obnašanje ljudi bo odigralo ključno vlogo pri tem, kako velik bo tretji val," je prepričan Rozman.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 2
  • Avatar pantani
    pantani 07:28 23.marec 2021.

    Že kakšen teden smo v tretjem valu, številke naraščajo pospešeno, razlog za to pa je po vsej verjetnosti angleška različica. Pojma nimate, še baba Vanga je bolje napovedovala kot vi kvazi strokovnjaki!!!