Slovenija
151 ogledov

To bodo drugo leto iskali delodajalci

Zavod za zaposlovanje Benjamin Kovač
Delodajalci napovedujejo 1,5-odstotno rast zaposlenosti, odprlo naj bi se skoraj 9.100 delovnih mest.

Napovedi več kot 2.900 delodajalcev, ki zaposlujejo 343.000 ljudi, so za prihodnjega pol leta optimistične, saj naj bi se odprlo dobrih devet tisoč novih delovnih mest; najbolj bodo iskali voznike težkih tovornjakov, varilce ter delavce za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, orodjarje in kuharje.

Gre za podatke iz raziskave, ki jo je zavod zaposlovanje oktobra in novembra izvedel  pri delodajalcih, ki zaposlujejo več kot deset ljudi. Vprašalnik je izpolnilo 2872 vabljenih delodajalcev, pri katerih je bilo zaposlenih 343.000 oseb, ter še 71 delodajalcev, ki niso bili v vzorcu in so zaposlovali deset ali več delavcev.

1,5 odstotna rast zaposlenosti

"V prihodnjega pol leta naj bi se tako odprlo skoraj 9.100 novih delovnih mest, skupna rast zaposlenosti naj bi bila 1,5 odstotka. Največjo rast števila zaposlenih predvidevajo delodajalci iz drugih raznovrstnih poslovnih dejavnosti, kamor se uvrščajo tudi agencije za zaposlovanje, optimistične so tudi napovedi delodajalcev iz prometa in skladiščenja, gostinstva, strokovnih, znanstvenih in tehničnih dejavnosti, trgovine, informacijskih in komunikacijskih dejavnosti ter predelovalne dejavnosti, " so sporočili z zavoda in dodali, da bodo omenjena podjetja prihodnje leto potrebovala 22.300 delavcev; del predstavljajo nadomeščanja, del pa tudi povečanje števila zaposlenih. 

Napovedi za leto 2017 | Avtor: ZZRS ZZRS
Najbolj iskani

Delodajalci bodo najpogosteje iskali delavce iz naslednjih desetih poklicev:  

  • delavce za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih,
  • voznike težkih tovornjakov in vlačilcev,
  • prodajalce,
  • varilce,
  • orodjarje,
  • čistilce, 
  • strežnike in gospodinjske pomočnike,
  • zidarje,
  • varnostnike, komercialne zastopnike za prodajo
  • kuharje. 

Tuja podjetja že rekrutirajo kadre

Da bo v letu 2017 več priložnosti za zaposlitev, sporočajo tudi z zaposlovalne agencije Adecco, kjer optimizem pripisujejo širjenju proizvodnih kapacitet in dejstvu, da nekaj večjih podjetij iz tujine prihaja v Slovenijo in že išče nove kadre: "Zaradi povečevanja proizvodnih kapacitet, pridobivanja naročil in investicij podjetij v zaposlene je prišlo v letu 2016 do izrazitega povečanja zaposlovanja. Pomemben zaposlovalec so bila izvozno naravnana podjetja, na rast zaposlovanja pa so vplivale tudi investicije tujih podjetij,"  so pojasnili in dodali, da se bodo morala nekatera podjetja, na primer farmacevtska, avtomobilska in informacijska, zelo potruditi za kadre ter jim ponuditi višje plače in boljše pogoje dela.

In kdo so delavci, ki se jim drugo leto ne bo treba bati za službo?

Starejši delavci | Avtor: Profimedias Profimedias
Strokovnjaki, računovodje z mednarodnimi izkušnjami, prodajni predstavniki, strojni in elektroinženirji in ostali tehnični profili - razvojni inženirji, konstruktorji, strokovnjaki za kontrolo kakovosti, elektro in strojni inženirji, prodajni predstavniki s tehničnim znanjem, CNC operaterji, finomehaniki, tehnologi, livarji, orodjarji, mehatroniki, ključavničarji, delavci v proizvodnji, kuharji in natakarji so tisti poklici, ki bodo po navedbah Adecca v prihodnjem letu najbolj iskani.

Za družboslovce tudi drugo leto bolj malo služb

V agenciji še navajajo, da bodo do službe vedno lažje prihajali delavci v farmaciji in strokovnjaki na področju računalništva. Za iskalce zaposlitve z družboslovno izobrazbo, bo še vedno manj priložnosti.

Na zaposlitveni agenciji mladim svetujejo, naj se odločajo za poklice, po katerih bo v naslednjih letih veliko povpraševanja. Gre za poklice s področja znanosti, tehnologije, tehničnih ved in matematike.

In to so poklici prihodnosti

slovenija 21.10.11, pisarniski material, racunalnik, stol, miza, omara, pisarna, | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

 V prihodnosti bodo še kako iskani poklici s področja računalništva (programerji, razvijalci programske opreme, skrbniki zbirk podatkov in strokovnjaki za storitve v oblaku), poklici s področja digitalnih medijev (spletni razvijalci, strokovnjaki za digitalno trženje in upravljavci spletnih skupnosti).

Poklici, s  katerimi bo v prihodnost lažje dobiti službo bodo povezani tudi z varovanjem okolja in trajnostno proizvodnjo ter seveda z zdravstvom. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • Avatar praufo
    praufo 08:56 26.december 2016.

    sej tudi na komunalo ne prideš kar tako, morš imet veze, celo tujce prej vzamejo, kot domačine, čeprav se prijavijo na razpis, izgovor za neizbranost pa je, nimate ustreznega profila

  • Avatar Leon
    Leon 08:36 26.december 2016.

    Posredniške agencije so donosen vir za posameznike iz ministrstev ali državna korupcija . Vse to bi morali opravljati na zavodu za zaposlovanje (ZRSZ ) namesto tega tam delajo križce v formularjih in delijo brošure kako bi bilo ,če bi bilo ...prikaži več ......morda v Švici !

  • Avatar Leon
    Leon 08:32 26.december 2016.

    A ti bi pa jarke kopal po Sloveniji, pobiral smeti ,delal cestna dela ...kaj ? A misliš ,da si Borut Pahor ?