Slovenija
13935 ogledov

To bodo najbolj in najmanj iskani poklici v novem letu

Gradbinec Shutterstock
Zavod RS za zaposlovanje je prvič izvedel raziskavo Poklicni barometer.

Septembra letos so na Zavodu RS za zaposlovanje prvič izvedli raziskavo Poklicni barometer. Z njo napovedujejo, kateri poklici bodo v prihodnjem letu najbolj iskani, pri katerih bo razmerje med iskalci zaposlitve in prostimi delovnimi mesti uravnoteženo in kateri poklici bodo beležili presežek. Raziskavo so izvedli na sedmih območnih službah zavoda: Ljubljana, Maribor, Nova Gorica, Koper, Trbovlje in Sevnica.

Kadra bo premalo

Na zavodu so ugotovili, da bodo v letu 2019 pri velikem številu poklicev potrebe delodajalcev presegle ponudbo na trgu dela. Med takimi poklici, kjer bo kadra premalo, so na primer vojaki, varnostniki, vozniki avtobusov, pripravljalci hitre prehrane, natakarji in fizični delavci (upravljalci, mehaniki in drugi delavci).

Navedli so tri ključne razloge za primanjkljaj. Kot prvega pomanjkanje kandidatov v določenem poklicu. Drugi razlog je, da kader sicer obstaja, a je premalo usposobljen. Kot zadnjega izmed razlogov pa so navedli delovne pogoje, torej plačo, neugoden delovni čas in težko fizično delo, ki odvračajo kandidate, da bi zaposlitev iskali v teh poklicih.

slovenska vojska | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Pri vojakih so pomanjkanje navedle vse območne službe, kot razlog za pomanjkanje pa so prav tako vse območne službe navedle delovne pogoje. Tudi varnostnikov primanjkuje pri vseh območnih službah. Pet jih je navedlo, da zaradi delovnih pogojev, po ena pa zaradi neusposobljenega kadra in pomanjkanja kadra. Vse območne službe beležijo pomanjkanje voznikov avtobusov in natakarje, oboje največ zaradi pomanjkanja kadra. V Kopru, Ljubljani in Mariboru pa primanjkuje pripravljalcev hitre prehrane, povsod zaradi delovnih pogojev, ki potencialnim kandidatom ne ustrezajo.

Poklici, ki bodo beležili presežek

Učitelji razred šola darilo konec šole | Avtor: Profimedia Profimedia

Kljub pomanjkanju kadra v veliko poklicih, pa bodo nekateri vseeno beležili presežek. Tajniki, fotografi, novinarji in učitelji razrednega pouka predstavljajo zgolj del. Če so tajniki v presežku v evidencah prav vseh območnih služb, pa so fotografi v presežku povsod, razen v Sevnici, kjer je razmerje med povpraševanjem in ponudbo delovnih mest zanje uravnoteženo. Povpraševanje po novinarjih bo uravnoteženo v Kopru, Novi Gorici, Sevnici in Trbovljah. V presežku bodo v Celju, Mariboru in Ljubljani. V Ljubljani napovedujejo tudi presežek učiteljev razrednega pouka.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • mb 09:08 12.november 2018.

    za normalno delo, normalno plačo. za 700€ neto v z vključenimi dodatki za nedeljsko, nočno, neplačane nadure itd bo vedno primanjkovalo kadra. a so naši ljudje ( delodajalci, razne kadrovske agencije, zaposleni na zavodu za zaposlovanju ) tako zabiti, da ...prikaži veča tega ne rezumejo, ali so samo ignorantski ?

  • brencl47 21:10 11.november 2018.

    Brezposelnim zmanjšati nadomestila ter zmanjšati ali ukiniti ostale socialne korektive, pa bo takoj dovolj kadra - tako usposobljenega kot tudi takega, ki se je pripravljen usposabljati. Seveda so plače prenizke, vendar je to rakrana države in proračunske pogoltnosti in plačne ...prikaži veče pogoltnosti negospodarstva ter njegove kadrovske prenapihnjenosti.

  • Snežinko 20:18 11.november 2018.

    Na TRETJE mesto so postavili plačo? Kakšna kvazi raziskava pa je to? Pri takih poklicih, kot je vojak, varnostnik, policaj... je PRVA PLAČA! Za 700 evrov mesečno gotovo ne bodo našli idiota, ki bi prodajal svojo glavo na pladnju. Bo ...prikaži večo treba KREPKO povečat plačo takim, najmanj za 2x. Še za 1400 evrov bo marsikdo premislil...