Slovenija
2521 ogledov

To je Cerarjev predlog za mejo

Miro Cerar Saša Despot predstavitev kandidata za ministra za zunanje zadeve Mira Cerarja pred odborom DZ za zunanjo politiko
Miro Cerar podal predlog glede preprečevanja nezakonitih prehodov.

Zunanji minister Miro Cerar je danes v Bruslju italijanskemu kolegu Enzu Moaveru Milanesiju predlagal skupne policijske patrulje ob italijansko-slovenski meji za učinkovito preprečevanje nezakonitih prehodov.

Notranji nadzor v schengnu je za Slovenijo nesprejemljiv, saj ubija duh schengna, evropsko povezljivost, notranji trg in štiri svoboščine, zato si je treba prizadevati, da vprašanji varnosti in migracij naslavljamo skupaj, tako da nadzor na notranjih mejah ne bo potreben, je pojasnil minister.

Italijanski minister je po Cerarjevih navedbah pobuda sprejel pozitivno. Sedaj bosta o njej oba obvestila ministra za notranje zadeve, sredi meseca bodo o tem razpravljali generalni direktorji obeh policij, je še povedal slovenski minister.

ograja, Bela krajina Slovenija Slovenska vojska na mejo poslala dodatne vojake

Časovnica še nedefinirana

Cerar se zavzema za čimprejšnjo vzpostavitev skupnih patrulj, saj da je treba čim prej zajeziti nezakonite prehode meje in dati zelo jasen znak kriminalcem, ki nezakonite tokove spodbujajo, da mislijo resno. Kdaj točno bodo lahko vzpostavili skupne patrulje, Cerar ni znal oceniti.

EU in vse njene članice se morajo po Cerarjevih besedah truditi, da bodo izvažale stabilnost in varnost, saj sicer tvegajo, da bodo uvažale nestabilnost. Ključni pri tem so učinkovit nadzor zunanje meje, sodelovanje in podpora državam, kjer krize izvirajo, je izpostavil.

Ograja v Razkrižju Črnomelj Slovenija "Na mejo tudi vojsko, zagotoviti je potrebno dovolj enot policije"

Kaj pa slovensko-hrvaška meja?

Na vprašanje, zakaj ne predlaga skupnih patrulj tudi na slovensko-hrvaški meji, je Cerar odgovoril, da slovenska policija za zdaj zelo dobro sodeluje s hrvaškimi organi in da za zdaj ni bila podana ocena, da bi bilo treba tudi tam uvajati skupne patrulje. Če bi bila, pa se bo zavzel za kaj takega, je dodal.

Minister je ob tem opozoril, da je preprečevanje nezakonitih prehodov meje resnično postalo ključno, na kar kaže tudi nedavni dogodek v Beli Krajini.

Spomnil je, da se je kot premier v letih 2015 in 2016 zelo intenzivno soočal z migracijskimi pritiski, ter izrazil željo, da bi kot takrat tudi zdaj uspela vlada uspešno in brez incidentov omejiti migracijske tokove.

Ugrabljeni 79-letnik Slovenija Mirko Moravc: "Roko sem dal na srce, ker mi je tako tolklo" migranti Bosna Slovenija "Če vlada ni sposobna zaščititi državljanov, naj takoj odstopi"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • maresem 07:03 14.maj 2019.

    Cmero, kar nisi zjebal s svojo vlado, boš pa sedaj. Slovenije zaradi takih, kot si ti in tebi podobnim kmalu ne bo več.

  • sam50 06:29 14.maj 2019.

    Če bi naša policija dobro sodelovala s hrčki,ne bi bilo potrebno nikakršnih patrulj na meji s špagetarji- ampak hrčki pospešeno pomagajo migrantom ven iz svoje lepe....

  • stanislav37 20:30 13.maj 2019.

    vse za migrante: https://www.academia.edu/39116127/Tesla_fights_back

Sorodne novice