Slovenija
2 ogledov

“To je čisti polom”

Po današnjem posvetu s pravno službo naj bi bilo jasno, kakšna bo usoda semiške Žurnal24 main
Iskra 
Kondenzatorji. Sindikati proti prezaposlitvi delavcev. Danes bo znana njihova usoda.

Sto trideset strokovnih delavcev iz družbe Iskra Kondenzatorji naj bi prezaposlili v kranjsko družbo Iskra Mis, je povedal Sašo Pavlovič, sindikalist v semiški Iskri. Do 35 ljudi naj bi se vsak dan vozilo na delo v Kranj, preostali pa bi še naprej delali v Semiču, a pod taktirko kranjske družbe. V sindikatu tej potezi nasprotujejo, pravnih vzvodov, da se to ne bi zgodilo, pa ne najdejo.

Prevoz na delo

130 delavcev naj bi prezaposlili iz semiške Iskre v kranjsko.

Delavcem, ki bi delali v Kranju, naj bi vodstvo priskrbelo prevoz z avtobusom. “Vendar nam še vedno ni jasno, kako lahko to naredijo glede na kolektivno pogodbo, v kateri piše, da več kot dveurna vožnja v obe smeri oziroma od matičnega podjetja več kot 50 kilometrov oddaljena vožnja ni dovoljena,” se sprašuje Pavlovič.

Vsekakor pa bi bil kršen zakon o delovnih razmerjih, saj ta v primeru odpovedi s ponudbo nove pogodbe določa, da kraj opravljanja dela ne sme biti oddaljen več kot tri ure vožnje v obe smeri, vožnja iz Semiča do Kranja pa traja skoraj dve uri le v eno smer. “Pričakujemo pravno službo, da se bo izrekla o tem,” je dejal Pavlovič in dodal, da zaposleni na dogajanje v družbi gledajo kot na čisti polom.

Začetek konca

Dela imeli dovolj

Iskra Kondenzatorji. Devetdeset odstotkov produktov izvozijo v tujino, zato jih je globalna ekonomska kriza močno prizadela. Eno leto so poslovali negativno, od avgusta pa spet delajo s polnim delovnim časom. Naročil jim – kot so nam povedali konec leta – ne manjka, tako da imajo polne roke dela. V podjetju je sicer danes okoli 650 delavcev, pred petimi leti pa so imeli kar 500 zaposlenih več.

Nad dogajanjem v semiški Iskri ni navdušen niti župan Ivan Bukovec. “Včasih je bilo v tem podjetju 150 štipendistov, ki so potem tam dobili delo. Danes pa ni več zaposlovanja, ker se razvoj seli v Kranj,” je izpostavil in še dodal, da je to začetek konca. “V občini je to največje podjetje.

Že zdaj imamo 15-odstotno brezposelnost, ki se bo le še povečala. Najhuje je to, da imajo zdaj posla dovolj, a vse vodstvo in tovarne koncentrirajo v Kranju pod eno streho. To je s strani lastnika sprejemljivo, z našega vidika pa niti najmanj,” je poudaril. Občina se sicer o pomoči dogovarja tudi z ministrstvom za gospodarstvo in predsednikom vlade Borutom Pahorjem.

Danes zbor delavcev
Predsednik uprave semiške Iskre Robert Srabotič je bil včeraj v tujini, zato njegov odgovor pričakujemo danes. Sicer pa imajo danes dopoldne pravna služba, sindikati in svet delavcev sestanek, popoldne pa naj bi v menzi potekal zbor delavcev, na katerem naj bi jih obvestili o njihovi nadaljnji usodi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.